7 definiții pentru topoclimatologie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOPOCLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a climatologiei care studiază datele meteorologice din imediata apropiere a solului. – Topo- + climatologie.

TOPOCLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a climatologiei care studiază datele meteorologice din imediata apropiere a solului. – Topo- + climatologie.

topoclimatologie sf [At: DN3 / E: topo- + climatologie] Ramură a climatologiei care studiază datele meteorologice din imediata apropiere a solului.

TOPOCLIMATOLOGÍE s.f. Ramură a climatologiei care studiază elementele meteorologice din imediata apropiere a solului. [Cf. gr. topos – loc, klima – climă, logos – știință].

TOPOCLIMATOLOGÍE s. f. ramură a climatolgiei care studiază topoclimatele. (< topoclimat + -logie)

topoclimatologíe s. f. Ramură a climatologiei care studiază datele meteorologice de lângă sol ◊ „Institutul de geografie anunță scoaterea la concurs a unui post de cercetător științific principal gr. III la laboratorul de geografie fizică, colectivul de topoclimatologie. R.l. 30 XII 74 p. 4 //din gr. topos „loc” + climatologie; LGG; DN3, DEX-S//


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

topoclimatologíe s. f., g.-d. art. topoclimatologíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TOPO- „loc, regiune, spațiu, areal, direcție”. ◊ gr. topos „loc” > fr. topo-, engl. id., it. id., germ. id. > rom. topo-.~bionte (v. -biont), s. n. pl., organisme caracteristice și dominante într-un biotop; ~centru (v. -centru), s. n., loc de observație ca punct de origine; ~climatologie (v. climato-, v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul elementelor meteorologice din imediata apropiere a solului; ~dem (v. -dem), s. n., populație care ocupă o regiune geografică mai mult sau mai puțin bine definită; ~ergogramă (v. ergo-, v. -gramă), s. f., psihoprofesiogramă*; ~fobie (v. -fobie), s. f., teamă morbidă dată de un anumit loc; ~fototaxie (v. foto-, v. -taxie), s. f., mișcare de reacție a plantelor în direcția izvorului de lumină; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de formare și dezvoltare a configurației morfologice a organismelor în cursul ontogeniei; ~graf (v. -graf), s. m. și f., specialist în topografie; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Ramură a geodeziei care se ocupă cu tehnica măsurătorilor unei porțiuni mici a suprafeței terestre văzute orizontal, precum și cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a acesteia. 2. Descriere a configurației și situației unui loc sau a unei regiuni; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Disciplină care tratează despre proprietățile figurilor din spațiu, din punct de vedere calitativ. 2. Structură matematică definită pe un spațiu cu ajutorul unor părți ale acestuia; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplină care se ocupă cu tehnica măsurătorilor și a calculelor necesare pentru întocmirea hărților și a planurilor; ~metru (v. -metru1), s. m. și f., specialist în lucrări de topometrie; ~morf (v. -morf), adj., (despre un organism sau o populație) care prezintă o serie de particularități produse de mediu; ~taxie (v. -taxie), s. f., mișcare de orientare a plantelor în funcție de izvorul de excitație; ~tip (v. -tip), s. m., organism cu același habitat cu al tipului original.

Intrare: topoclimatologie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • topoclimatologie
  • topoclimatologia
plural
genitiv-dativ singular
  • topoclimatologii
  • topoclimatologiei
plural
vocativ singular
plural

topoclimatologie

  • 1. Ramură a climatologiei care studiază datele meteorologice din imediata apropiere a solului.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie:

  • Topo- + climatologie
    surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00