18 definiții pentru tarabă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. De tarabă = de calitate inferioară; p. ext. mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. – Din tc. tarab.

tara sf [At: (a. 1776) URICARIUL XIX, 381 / V: (reg) tăr~ / Pl: ~be, (reg) tărăbi / E: tc daraba (dal taraba), srb taraba, bg тараба] 1 Masă improvizată pe care negustorii (ambulanți) își expun marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. 2 Tejghea (1). 3 (Pex) Prăvălioară. 4 (Fam; dep; îla) De ~ Mahalagesc. 5 (Fam; dep; îal) De calitate proastă. 6 Tejghea de cârciumă la care stă negustorul. 7 (Înv) Tocător pentrutăiat came. 8 (Reg) Gard făcut din scânduri sau din leațuri. 9 (Reg) Partea bătută cu scânduri la un pridvor. 10 (Mun) Ușă la beci, la pod sau la cuptor. 11 (Reg; rar) Oblon mobil la o prăvălie Si: (îrg) trapă1 (4).

TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. (Depr.) De tarabă = de calitate proastă, p. ext. mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. – Din tc. tarab.

TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Masă improvizată pe care negustorii ambulanți își expun și își vînd marfa la tîrguri, în piețe sau pe străzi; masă pe care se așază mărfurile într-un magazin (v. tejghea). Tatăl lui Bică avea chioșc de ziare și, în același timp, pe-o tarabă în fața chioșcului, rahat, caramele, susan. PAS, Z. I 164. Cîrnați uscați atîrnați în cuie și cu teancuri de pastramă pe tarabă. DELAVRANCEA, O. II 271. ◊ Loc. adj. (Depreciativ) De tarabă = care poate face obiectul unei tîrguieli, unei tocmeli. Chestie de tarabă, onorabile! daraveri de clopotniță, stimabile! CARAGIALE, O. I 142. 2. Masă, tejghea (de cîrciumă) unde stă negustorul. În crîșma goală și zăvorîtă, vînzătorul de otrăvuri, la lumina sarbădă a lămpii, își socotea pe tarabă banii. ANGHEL-IOSIF, C. L. 184. Își face loc... prin înghesuiala prăvăliei și ajunge pînă la taraba de marmoră. CARAGIALE, O. II 81. Doritor... de a părăsi mai degrabă altarul pentru ca să se ducă la taraba crîșmei. ALECSANDRI, S. 6. – Pl. și: tărăbi (SADOVEANU, O. VII 143, CREANGĂ, A. 85, EMINESCU, O. I 130).

TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Masă improvizată pe care negustorii ambulanți își expun și își vînd marfa la tîrguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. (Depr.) De tarabă = mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cîrciumă) la care stă negustorul. – Tc. tarab.

tarabă f. 1. masă de lucru sau de întins marfa: scaunele măcelarilor și tarabele gelepilor OD.; 2. prăvălioară, magherniță: umbla pe la tărăbile jidovești Cr.; fig. ramul dicanicesc, o tabără unde se vinde sfânta dreptate cu dramul și cu vurta AL. 3. ușă culcată pe o gaură de beciu; 4. oblon ce se ridică și se lasă. [Turc. TARAB, tejghea].

tarábă f., pl. e și tărăbĭ (turc. tarab [Șăĭn.], d. ar. darabah, tarabă; bg. sîrb. taraba, scîndură. Cp. cu tarapana). Masă de expus marfa. Cînd o vede pe tarabă, gîndește că-ĭ otravă, se zice despre un ghĭorlan care se uĭtă mirat la un fel de mîncare ne maĭ văzut de el. Tejghea. Fig. Întreprindere neonestă: acest ziar e o tarabă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tara s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe

tara s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe

tara s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TARA s. masă, tejghea, (prin Transilv.) pudli, (Transilv. și Ban.) pult, (Bucov.) șinc, (înv.) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe ~.)

TARA s. masă, tejghea, (prin Transilv.) pudli, (Transilv. și Ban.) pult, (Bucov.) șinc, (înv.) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

tarabă (tărăbi), s. f. – Tejghea, masă de expus mărfurile. Tc. tarab, din arab. darabah (Șeineanu, II, 348). – Der. tarabagiu, s. m. (negustor de la tarabă); tărăbuță, s. f. (bagaje, catrafuse) se folosește mai ales la pl.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

tarabă, tarabe s. f. (er., prst.) vagin.

a scoate taraba în stradă expr. (prst.) a ieși pe stradă la acostat clienți.

a-și bate taraba de cineva expr. a-și bate joc de cineva, a lua peste picior pe cineva.

Intrare: tarabă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tara
  • taraba
plural
  • tarabe
  • tarabele
genitiv-dativ singular
  • tarabe
  • tarabei
plural
  • tarabe
  • tarabelor
vocativ singular
plural
tărabă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tara, tarabesubstantiv feminin

  • 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Tatăl lui Bică avea chioșc de ziare și, în același timp, pe-o tarabă în fața chioșcului, rahat, caramele, susan. PAS, Z. I 164. DLRLC
    • format_quote Cîrnați uscați atîrnați în cuie și cu teancuri de pastramă pe tarabă. DELAVRANCEA, O. II 271. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală De tarabă = de calitate inferioară. DEX '09
      • chat_bubble depreciativ Care poate face obiectul unei târguieli, unei tocmeli. DLRLC
        • format_quote Chestie de tarabă, onorabile! daraveri de clopotniță, stimabile! CARAGIALE, O. I 142. DLRLC
      • chat_bubble prin extensiune Mahalagesc, trivial. DEX '09 DEX '98
  • 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: tejghea
    • format_quote În crîșma goală și zăvorîtă, vînzătorul de otrăvuri, la lumina sarbădă a lămpii, își socotea pe tarabă banii. ANGHEL-IOSIF, C. L. 184. DLRLC
    • format_quote Își face loc... prin înghesuiala prăvăliei și ajunge pînă la taraba de marmoră. CARAGIALE, O. II 81. DLRLC
    • format_quote Doritor... de a părăsi mai degrabă altarul pentru ca să se ducă la taraba crîșmei. ALECSANDRI, S. 6. DLRLC
  • comentariu Plural și: tărăbi. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.