8 definiții pentru sânpetru

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

sânpetru sm [At: LB / V: (pop) sâm~, (reg) ~pietru, sim~, sum~, sumpotru / E: sân1 + Petru] (Pop) Numele unei sărbători creștine celebrate la 29 iunie.

Sân-Petru m. sfântu Petru, sărbătoarea sfinților apostoli Petre și Pavel (29 Iunie): dela Sân-Petru la Sân-Medru.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sânpetru s.m. (pop.) numele unei sărbători creștine celebrate la 29 iunie (sf. Petru și Pavel).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Sânpetru (Sâmpetru) 1. Denumirea populară a zilei de 29 iunie, când se sărbătoresc sf. apostoli Petru și Pavel. 2. Personaj în credințele populare românești, venerat mai ales ca portar al raiului și ca patron al lupilor.

SÂNPETRU, com. în jud. Brașov, situată în depr. Brașov, la poalele dealului Lempeș, pe râul Durbav; 3.530 loc. (2005). Sanatoriu. Pomicultură (meri). În satul S., menționat documentar în 1240, se află biserica Sf. Nicolae (1781, pictată la interior și exterior în 1784) și o puternică cetate (sec. 14-15), întărită cu mai multe turnuri de apărare. În mijlocul cetății se află o biserică din sec. 13 (azi biserică evanghelică) care păstrează un valoros ansamblu de picturi murale gotice, de influență italiană, executate în sec. 14, între care se evidențiază „Judecate de Apoi” și „Moartea Sf. Ștefan”.

SÂNPETRU DE CÂMPIE, com. în Jud. Mureș, situată în N colinelor Comlodului, pe râul Șesu; 3.159 loc. (2005). Pe terit. satului Sângeorgiu de Câmpie, menționat documentar în 1329, au fost descoperite vestigiile unei așezări romane din sec. 2-3, în care s-au găsit fibule, vase ceramice, o statuetă din bronz, reprezentând un copil, cărămizi ș.a. În satul S. de C., atestat documentar în 1305, există o biserică din sec. 14 (azi biserică reformată), cu un turn ridicat în 1901.

SÂNPETRU MARE, com. în jud. Timiș, situată în C. Mureșului; pe stg. Văii Mureșului și pe râul Aranca; 3.286 loc. (2005). Stație de c. f. (în satul S. m.). Satul S. m. apare menționat documentar în 1333. În satul Igriș, atestat documentar în 1191, există o abație cisterciană, atestată la c. 1179, întemeiată de călugări originari din Pontigny (Burgundia); pe lângă cărțile necesare cultului, aici existau lucrări de teologie dogmatică și de filozofie scolastică, nucleul primei biblioteci de pe terit. României.

Intrare: sânpetru
sânpetru
invariabil (I1)
  • sânpetru
sumpetru
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.