12 definiții pentru subsidiar

SUBSIDIÁR, -Ă, subsidiari, -e, adj. Care se adaugă, ca element secundar, la argumentele pentru susținerea unui raționament, a unei teorii etc.; complementar, auxiliar, secundar. ◊ Loc. adv. În subsidiar = în al doilea rând, pe lângă aceasta, pe deasupra. [Pr.: -di-ar] – Din fr. subsidiare, lat. subsidiarius.

SUBSIDIÁR, -Ă, subsidiari, -e, adj. Care se adaugă, ca element secundar, la argumentele pentru susținerea unui raționament, a unei teorii etc.; complementar, auxiliar, secundar. ◊ Loc. adv. În subsidiar = în al doilea rând, pe lângă aceasta, pe deasupra. [Pr.: -di-ar] – Din fr. subsidiare, lat. subsidiarius.

SUBSIDIÁR, -Ă, subsidiari, -e, adj. Care se adaugă, ca element secundar, la ceva, în special la argumentele pentru susținerea unui raționament, a unei teorii etc.; complimentar, auxiliar, secundar. ◊ (Adverbial) Fapte din istoria romînilor care nu puteau intra nici subsidiar într-o biografie a lui Constantin-vodă Cantemir. IORGA, L. I 294. ◊ Loc. adv. În subsidiar = în al doilea rînd, pe lîngă asta, pe deasupra. Răscoala lui Horia a căpătat în subsidiar și un caracter național.

subsidiár (-di-ar) adj. m., pl. subsidiári; f. subsidiáră, pl. subsidiáre

subsidiár adj. m. (sil. -di-ar), pl. subsidiári; f. sg. subsidiáră, pl. subsidiáre

SUBSIDIÁR adj. 1. accesoriu, anex, auxiliar, secundar. (Element ~ într-un mecanism.) 2. complementar, întregitor, suplimentar, (rar) complinitor. (Lămuriri ~.)

SUBSIDIÁR, -Ă adj. Care întărește un argument principal într-o discuție; care vine, care se adaugă la ceva în al doilea rând, ca element secundar; complementar, auxiliar, secundar. ♦ În subsidiar = în al doilea rând, pe lângă aceasta. [Pron. -di-ar. / < fr. subsidiaire, cf. lat. subsidiarius < subsidium – ajutor].

SUBSIDIÁR, -Ă adj. care se adaugă ca element secundar pentru întărirea argumentelor principale într-o discuție; complementar, auxiliar, secundar. ♦ în ~ = în al doilea rând, pe lângă aceasta. (< fr. subsidiaire, lat. subsidiairius)

SUBSIDIÁR ~ă (~i, ~e) Care constituie un element accesoriu în susținerea unei argumentări; secundar; suplimentar; auxiliar. ◊ În ~ în afară de ceea ce a fost spus. [Sil. -di-ar] /<fr. subsidiare, lat. subsidiarius

subsidiar a. ce servă a sprijini un lucru principal. ║ adv. în al doilea loc, în al doilea rând.

*subsidiár, -ă adj. (lat. subsidiarius). Adăugat ca subsidiŭ (ca sprijin): mijloc subsidiar. Adv. În al doilea rînd, ca sprijin al principaluluĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

SUBSIDIAR adj. 1. accesoriu, anex, auxiliar, secundar. (Element ~ într-un mecanism.) 2. complementar, întregitor, suplimentar, (rar) complinitor. (Lămuriri ~.)

Intrare: subsidiar
subsidiar adjectiv
  • silabisire: -di-ar
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular subsidiar subsidiarul subsidia subsidiara
plural subsidiari subsidiarii subsidiare subsidiarele
genitiv-dativ singular subsidiar subsidiarului subsidiare subsidiarei
plural subsidiari subsidiarilor subsidiare subsidiarelor
vocativ singular
plural