4 definiții pentru sturzul-viilor

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STURZ, sturzi, s. m. Nume dat mai multor specii și varietăți de păsări de pădure de talie mică, cu pene brun-roșcate, uneori pătate pe piept cu alb și gălbui; trăiesc în toate continentele și se hrănesc cu insecte, viermi, fructe etc. (Turdus). Mierloiul sprinten șuieră o clipă; Un sturz ștrengar îngînă-o turturică. IOSIF, V. 70. Se vor pune-apoi pe joc Pînă chiar și surzii, Cînd vor prinde dintr-un loc Să ne cînte hori cu foc, Din tilincă, sturzii. COȘBUC, P. I 302. ◊ Compuse: sturz-de-iarnă = specie de sturz care iernează la noi și petrece vara în ținuturile nordice (Turdus pilaris); sturz-de-vîsc = specie de sturz care trăiește la noi, iarna în regiunile de șes, vara în regiunile muntoase (Turdus viscivorus viscivorus); sturz-cîntător = specie de sturz care petrece vara la noi, iar iarna în Africa de nord (Turdus ericetorum philomelos); sturzul-viilor = specie de sturz care trăiește vara în ținuturile nordice și care toamna, în timpul migrației, trece prin țara noastră (Turdus musicus musicus).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sturzul-viilor (pasăre) (desp. -vi-i-) s. m. art., pl. sturzii-viilor corectat(ă)

!sturzul-viilor (pasăre) (vi-i-) s. m. art., pl. sturzii-viilor

sturzul viilor s. m. + s. f. (sil. vi-i-)

Intrare: sturzul-viilor
  • silabație: -vi-i-lor info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sturzul-viilor
plural
  • sturzii-viilor
genitiv-dativ singular
  • sturzului-viilor
plural
  • sturzilor-viilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sturzul-viilorsubstantiv masculin articulat

  • 1. Sturzul-viilor = specie de sturz care trăiește vara în ținuturile nordice și care toamna, în timpul migrației, trece prin țara noastră (Turdus musicus musicus). DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic