19 definiții pentru standard

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STANDARD, standarde, s. n. 1. Normă sau ansamblu de norme care reglementează calitatea, caracteristicile, forma etc. unui produs; document în care sunt consemnate aceste norme. ♦ (Concr.) Produs realizat pe baza unui standard (1). ♦ Fig. (Adjectival) Lipsit de originalitate, făcut după un șablon; comun. 2. (În sintagma) Standard de viață = grad de dezvoltare a condițiilor de viață caracteristice unei persoane sau unei colectivități; nivel de trai. – Din fr., engl. standard.

STANDARD, standarde, s. n. 1. Normă sau ansamblu de norme care reglementează calitatea, caracteristicile, forma etc. unui produs; document în care sunt consemnate aceste norme. ♦ (Concr.) Produs realizat pe baza unui standard (1). ♦ Fig. (Adjectival) Lipsit de originalitate, făcut după un șablon; comun. 2. (În sintagma) Standard de viață = grad de dezvoltare a condițiilor de viață caracteristice unei persoane sau unei colectivități; nivel de trai. – Din fr., engl. standard.

standard [At: ENC. ROM. / V: (reg) standar, (rar) șt~ / A: ~ard / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: fr, eg standard, ger Standard] 1 sn Normă sau ansamblu de norme privitoare la calitatea, dimensiunile, tipul sau alte elemente care definesc un produs, aplicate în vederea reglementării unitare a producției, a consumului, a unor sisteme de noțiuni științifice, simboluri, metode de analiză, unități de măsură etc. 2-3 sn, a (Produs tip) care se încadrează în aceste norme V etalon. 4 sn (Îs) ~ de stat Standard cu aplicare obligatorie, stabilit de organe specializate competente și aprobat de guvern Si: stas. 5 sn (Îs) ~ de viață Gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației (unei țări), ale unei clase sau ale unei persoane Si: nivel de trai. 6 sn (Îc) ~-aur Sistem de circulație bănească, caracterizat prin baterea și circulația liberă a monedelor de aur cu valoare intrinsecă, convertibilitatea liberă a biletelor de bancă în monede de aur, lingouri sau în devize și prin libertatea importului și a exportului de aur. 7 a Care este conform unui tipar Si: standardizat (8). 8 a (Adesea dep) Care este lipsit de originalitate Si: banal (1), comun (29), stereotip (6), șablonard.

STANDARD, standarde, s. n. Normă sau ansamblu de norme care reglementează operația de standardizare. Produse standard.Standard de viață = nivel de trai. – Accentuat și: standard.Pl. și: standarduri.

STANDARD s.n. 1. Tip, model făcut de probă. ♦ Totalitatea prescripțiilor de standardizare; document, act (oficial) în care sunt consemnate aceste prescripții. ♦ Standard de viață = nivel de trai; limbă standard = aspect al unei limbi care reprezintă trăsăturile ei comune și modul general de folosire. ♦ (Fig.; peior.) Care nu este original, făcut după șablon. 2. Melodie care a rezistat modificărilor gustului de-a lungul anilor, rămînînd în repertoriul permanent al jazului. [Var. ștandard s.n. / < engl., fr. standard].

STANDARD s. n. 1. tip, model de probă. ◊ normă sau ansamblu de norme oficiale într-un document care reglementează condițiile dimensionale de funcționare ale unor materiale, piese, utilaje etc. ♦ ~ de stat (abr. STAS) = standard cu aplicare obligatorie, aprobat de guvern. ◊ ~ de viață = nivel de trai. ◊ (fig.; adj.) lipsit de originalitate; făcut după șablon. ◊ limbă ~ = limbă însușită de întreaga colectivitate, indiferent de apartenența dialectală a vorbitorilor; limba comună, curentă. 2. (fin.) ~ -aur = sistem al circulației bănești în baterea și libera circulație a monedelor de aur cu valoare intrinsecă. 3. melodie de mare popularitate, care a rezistat modificărilor gustului de-a lungul anilor, rămânând în repertoriul permanent al jazului. (< fr., engl. standard)

STANDARD ~e n. 1) Normă obligatorie căreia trebuie să-i corespundă un produs; etalon. ◊ ~ de stat standard aprobat oficial, de care trebuie să se conducă toate întreprinderile și organizațiile economice. ~ de viață nivel de trai. 2) Produs care corespunde unei astfel de norme. 3) și adjectival depr. Lucru lipsit de originalitate, făcut după șablon. /<fr., engl. standard, germ. Standard

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

standard2 s. n., pl. standarde; (standard de stat) abr. STAS

+standard1 adj. invar. (limbă ~, produse ~)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STANDARD adj. invar., s. 1. adj. v. banal. 2. s. nivel, (livr.) standing. (~ de viață.) 3. s. standard de stat = stas.

STANDARD adj., s. 1. adj. banal, comun, stereotip, șablonard. (Formule ~.) 2. s. nivel. (~ de viață.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

STANDARD s. n. (< engl., fr. standard): în sintagmele limbaj standard și limbă standard (v.).

abatere standard (engl.= standard deviation)deviație standard.

deviație standard, (engl.= standard deviation) parametru al uniformității distribuției granulometrice a unui depozit sedimentar detritic, notat cu α și calculat după diferite formule, în unități → phi pe baza → percentilelor de 5, 16, 84 și 95. D. s. exprimă dispersia valorilor unei distribuții granulome-trice în jurul valorilor centrale dintr-o curbă cumulativă și redă gradul de sortare a depozitului respectiv. Astfel, valorile α < 0,50 exprimă o sortare bună și foarte bună, 0,50 > α < 1, 00 sortare moderată și α > 1, 00 sortare slabă și foarte slabă. Sin. abatere standard.

Intrare: standard
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • standard
  • standardul
  • standardu‑
plural
  • standarde
  • standardele
genitiv-dativ singular
  • standard
  • standardului
plural
  • standarde
  • standardelor
vocativ singular
plural
ștandard substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ștandard
  • ștandardul
  • ștandardu‑
plural
  • ștandarde
  • ștandardele
genitiv-dativ singular
  • ștandard
  • ștandardului
plural
  • ștandarde
  • ștandardelor
vocativ singular
plural
standar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

standard, standardesubstantiv neutru

  • 1. Normă sau ansamblu de norme care reglementează calitatea, caracteristicile, forma etc. unui produs; document în care sunt consemnate aceste norme. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. concretizat Produs realizat pe baza unui standard. DEX '09 DEX '98
      • format_quote Produse standard. DLRLC
      • diferențiere Tip, model făcut de probă. DN
        sinonime: model tip
    • 1.2. figurat (și) adjectival invariabil Lipsit de originalitate, făcut după un șablon. DEX '09 DEX '98 DN
      sinonime: comun
    • 1.3. Standard de stat (abreviat STAS) = standard cu aplicare obligatorie, aprobat de guvern. MDN '00
    • 1.4. Limbă standard = aspect al unei limbi care reprezintă trăsăturile ei comune și modul general de folosire. DN
  • 2. finanțe Standard-aur = sistem al circulației bănești în baterea și libera circulație a monedelor de aur cu valoare intrinsecă. MDN '00
  • 3. Melodie care a rezistat modificărilor gustului de-a lungul anilor, rămânând în repertoriul permanent al jazzului. DN
  • chat_bubble (în) sintagmă Standard de viață = grad de dezvoltare a condițiilor de viață caracteristice unei persoane sau unei colectivități; nivel de trai. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • comentariu Accentuat și: standard. DLRLC
  • comentariu Plural și: standarduri. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.