2 intrări

17 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.

SPERMANȚÉTĂ s. f. v. spermanțet.

spermanțe sf vz spermanțet

*spermanțétă f., pl. e (rus. spermacét, d. lat. sperma ceti, sămînță de chit [cetaceŭ]; it. spermacéti, fr. sperma ceti. V. chit, cetaceŭ). Un fel de seŭ sidefos scos din capu cetaceelor și întrebuințat la făcut lumînărĭ de bună calitate. V. stearină.

SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și folosită în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.

spermanțet sn [At: I. GOLESCU, C. / V: sf, ~aceti (S și: ~cetti) s, (înv) ~acet, ~ace sf, ~aț~, ~ațe sf, ~ațeti s, (îvr) sparmacet / Pl: (îvr) ~uri / E: ger Spermazet, fr, it spermaceti] 1 Substanță solidă, translucidă, de culoare albă, cu aspect de ceară, care se extrage din craniul și grăsimea unei specii de balene și se întrebuințează la fabricarea lumânărilor și în cosmetică Si: cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot Vz stearină. 2 (Rar) Lumânare fabricată din spermanțet (1).

SPERMANȚÉT s. n. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și întrebuințată în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă. [Var.: spermanțétă s. f.] – Din ngr. spermatséto. Cf. bg., rus. spermacet.

SPERMANȚÉT s. n. Substanță de culoare albă, cu aspect de ceară, care se extrage din partea cerebrală a cașalotului și se întrebuințează în cosmetică și la fabricarea lumînărilor; alb de balenă. V. stearină. Un mic deranjament pe linia electrică... ne obligă să folosim această lumînare de spermanțet. V. ROM. martie 1954, 177. La șase perechi de geamuri, șase feșnice cu luminări de spermanțet. DELAVRANCEA, H. T. 216. – Variantă: spermanțétă s. f.

SPERMANȚÉT s. n. ceară din craniul de balenă, de delfin și din craniul și grăsimea de cașalot, folosită în industria cosmetică și la fabricarea lumânărilor; cetaceum. (< germ. Spermazet, fr., it. spermaceti)

SPERMANȚÉT n. Substanță unsuroasă albă, cu aspect de ceară, extrasă din craniul cetaceelor și întrebuințată, mai ales, la fabricarea lumânărilor, a unor alifii și a produselor cosmetice. /<germ. Spermazet, fr., it. spermaceti

sperma(n)țet n. alb de balenă: lumânări de spermanțet. [Rus. SPERMANȚETŬ (din lat. SPERMA COETI, semânță de chit)].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SPERMANȚÉT s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.

SPERMANȚET s. (CHIM.) cetaceum, alb de balenă, ceară de balenă, ulei de cașalot.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

spermanțét s. n. – Alb de balenă. – Var. sperma(n)țet(ă). Lat. sperma coeti, prin intermediul rus. spermacet (Sanzewitsch 209), cf. tc. ispermeçet, ngr. σπαρματσέτο.

Intrare: spermanțetă
spermanțetă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: spermanțet
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • spermanțet
 • spermanțetul
 • spermanțetu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • spermanțet
 • spermanțetului
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • spermanțe
 • spermanțeta
plural
genitiv-dativ singular
 • spermanțete
 • spermanțetei
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

spermanțet spermanțetă

 • 1. Substanță grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obținută din craniul de cașalot, de balenă, de delfin și întrebuințată în cosmetică și la fabricarea lumânărilor; ceară de balenă, alb de balenă, ulei de cașalot.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 sinonime: cetaceum attach_file 2 exemple
  exemple
  • Un mic deranjament pe linia electrică... ne obligă să folosim această lumînare de spermanțet. V. ROM. martie 1954, 177.
   surse: DLRLC
  • La șase perechi de geamuri, șase feșnice cu lumînări de spermanțet. DELAVRANCEA, H. T. 216.
   surse: DLRLC

etimologie: