7 definiții pentru simplocă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

simplo sf [At: DN3 / Pl: ~oce / E: fr symploque cf gr συμπλοκή] Procedeu retoric constând din reunirea anaforei cu epifora, astfel încât în mai multe fraze consecutive cuvântul de la început și, respectiv, cel de la sfârșit rămân același.

SIMPLO s.f. Procedeu retoric constînd din reunirea anaforei cu epifora, astfel încît în mai multe fraze consecutive cuvîntul de la început și, respectiv, cel de la sfîrșit rămîn aceleași. [< fr. symploque, cf. gr. symploke].

SIMPLO s. f. figură de stil constând din reunirea anaforei cu epifora, astfel încât în mai multe fraze consecutive cuvântul de la început este același cu cel de la sfârșit. (< fr. symploque, gr. symploke)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!simplo s. f., g.-d. art. simplocii

simplocă s. f., g.-d. art. simplocii

simplocă s. f., g.-d. art. simplocii

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

simplocă (gr. symploke „înlănțuire”), figură care constă din împletirea între anaforă și epiforă, adică propoziția (fraza) ori versul începe cu același cuvânt (grup de cuvinte), ca o anaforă, și se termină cu același cuvânt (grup de cuvinte), ca o epiforă: x...y / x...y / (R): „Vezi lumile urzindu-se, popoare de stele aprinzându-se și alergând pe căile fără urmă ale infinitului – și n-auzi nimic. Vezi munții înălțându-se, întunecimi de codri crescând să-i învăluie – și n-auzi nimic”. (A. Vlahuță) Sin. complexiune (lat. complexio „reunire”), sin. excviziție.

Intrare: simplocă
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • simplocă
  • simploca
plural
genitiv-dativ singular
  • simploci
  • simplocii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

simplocăsubstantiv feminin

  • 1. Procedeu retoric constând din reunirea anaforei cu epifora, astfel încât în mai multe fraze consecutive cuvântul de la început și, respectiv, cel de la sfârșit rămân aceleași. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.