2 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic, care intră în compoziția unui mare număr de minerale și care se folosește în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcție. – Din fr. silicate.

silicat2, a [At: COBÎLCESCU, G. 19/16 / Pl: ~ați, ~e / E: siliciu] (Înv; d. roci) Care conține silicat1 ca element principal.

silicat1 sm [At: MARIAN, PR. I, 174/15 / Pl: ~ați, (înv) ~e / E: fr silicate] Sare a acidului silicic, care se găsește în natură în numeroase minerale, folosită în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcție.

SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic, care intră în compoziția unui mare număr de minerale și care se folosește în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a a materialelor de construcții. – Din fr. silicate

SILICÁT, silicați, s. m. Sare a acidului silicic care intră în compoziția unui mare număr de roci, pămînturi, minerale; se întrebuințează în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcții. Silicat de calciu. Silicat de aluminiu. Silicat de magneziu.

SILICÁT s.m. Sare a acidului silicic. [< fr. silicate, cf. lat. silex – piatră].

SILICÁT s. m. sare a acidului silicic. (< fr. silicate)

SILICÁT ~ți m. Sare a acidului silicilic care intră în compoziția unui număr mare de minerale și este întrebuințată ca materie primă (în metalurgie, în industria ceramicii, cimentului, betonului, sticlei etc.). /<fr. silicate

silicat n. sare ce rezultă din combinarea acidului silicic cu o bază.

*silicát n, pl. e (d. silice). Chim. Sare de acid silicic: cea maĭ mare parte din coaja pămîntuluĭ se compune din silicate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SILICÁT s. (CHIM.) silicat de sodiu = sticlă solubilă; silicat de zirconiu = zircon.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

silicați (pl.), (engl.= silicates) compuși oxigenați naturali (și sintetici) ai siliciului cu diverse metale: Na, K, Ca, Mn, Al etc. La baza structurii stă tetraedrul șSiO4ț4-, care intră în alcătuirea celulei elementare și a modelului reticular al acestora. După structura internă se disting: → nezosilicați,sorosilicați,ciclosilicați,inosilicați,filosilicați,tectosilicați, care grupează un nr. foarte mare de min. cu compoziție chimică complexă. În natură, s. constituie 75% din scoarța terestră; se formează prin toate procesele petrogenetice, fiind constitu- enții principali ai rocilor magmatice, metamorfice și sedimentare. Proprietățile lor foarte diverse și adesea variabile, îi fac larg utilizabili, ca materiale refractare, în ceramică, sticlărie, sursă de metale rare etc.

silicát, -ă, adj. (înv.; despre roci) care conține silicat, ca element principal.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SILICÁT (< fr.) s. n. Produs oxigenat al siliciului cu diferite metale, care se găsește în natură în numeroase minerale (feldspați, mice, piroxeni, amfiboli, olivină, epidot, granați etc.) și care se folosește ca materie primă în ind. ceramică, a cimentului, chimică, metalurgică etc.; s. alcătuiesc una dintre cele mai importante clase de minerale, care reprezintă 75-80% din scoarța terestră.

Intrare: silicați
silicați
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: silicat
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • silicat
 • silicatul
 • silicatu‑
plural
 • silicați
 • silicații
genitiv-dativ singular
 • silicat
 • silicatului
plural
 • silicați
 • silicaților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

silicat, silicațisubstantiv masculin

 • 1. Sare a acidului silicic, care intră în compoziția unui mare număr de minerale și care se folosește în metalurgie, la fabricarea produselor refractare, a sticlei și a materialelor de construcție. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Silicat de calciu. Silicat de aluminiu. Silicat de magneziu. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.