13 definiții pentru siglă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIGLĂ, sigle, s. f. Prescurtare convențională formată din litera inițială sau din grupul de litere inițiale folosite în inscripții, în manuscrise etc. pentru a evita cuvintele sau titlurile prea lungi. – Din fr. sigle, lat. sigla.

SIGLĂ, sigle, s. f. Prescurtare convențională formată din litera inițială sau din grupul de litere inițiale folosite în inscripții, în manuscrise etc. pentru a evita cuvintele sau titlurile prea lungi. – Din fr. sigle, lat. sigla.

siglă1 sf [At: ALEXI, W. / V: (înv) ~lu sn / Pl: ~le / E: fr sigle, lat sigla] Prescurtare[1] convențională formată din litera sau din grupul de litere inițiale ale numelui unui autor, ale unor titluri etc. (prea lungi) folosită în texte, inscripții etc. corectat(ă)

  1. în original Pronunțare raduborza

SIGLĂ, sigle, s. f. Prescurtare prin inițiale a cuvintelor întrebuințate pe monede, în inscripții și în texte, pentru a evita cuvinte sau titluri prea lungi.

SIGLĂ s.f. Literă sau grup de litere folosite ca semn de prescurtare în inscripții, în manuscrise vechi, în bibliografii etc. [< fr. sigle, cf. lat. siglum – abreviere].

SIGLĂ s. f. literă sau grup de litere, constituind abrevierea unor termeni utilizați frecvent. (< fr. sigle, lat. sigla)

SIGLĂ ~e f. Grup de litere inițiale care constituie o abreviere. [Sil. si-glă] /<fr. sigle

síglă f., pl. e și síglu n., pl. e (it. sigla, lat. siglum, fr. sigle, m.). Literă inițială Întrebuințată ca prescurtare pe monumente, pe medaliĭ și’n vechile manuscripte.

siglu n. literă întrebuințată ca abreviațiune pe monumente, medalii și vechile manuscripte: Io e siglul vechilor noștri Domni.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

siglă (desp. si-glă) s. f., g.-d. art. siglei; pl. sigle

siglă (si-glă) s. f., g.-d. art. siglei; pl. sigle

siglă s. f. (sil. -glă), g.-d. art. siglei; pl. sigle

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SIGLĂ s. f. (cf. fr. sigle, lat. sigla): prescurtare convențională formată din litera inițială sau din grupul de litere inițiale folosite în inscripții, în manuscrise etc. pentru a evita cuvintele sau titlurile prea lungi, ca de exemplu ArhO (Arhivele Olteniei), RRL (Revue Roumaine de Linguistique), SG (Studii de gramatică) etc.

Intrare: siglă
  • silabație: si-glă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • siglă
  • sigla
plural
  • sigle
  • siglele
genitiv-dativ singular
  • sigle
  • siglei
plural
  • sigle
  • siglelor
vocativ singular
plural
siglu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

siglă, siglesubstantiv feminin

  • 1. Prescurtare convențională formată din litera inițială sau din grupul de litere inițiale folosite în inscripții, în manuscrise etc. pentru a evita cuvintele sau titlurile prea lungi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.