8 definiții pentru serialism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SERIALÍSM s. n. Tehnică de compoziție constând în folosirea unei serii de 12 sunete ca material de construcție; muzică serială. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. sérialisme.

serialism [At: DER / P: ~ri-a~ / Pl: ? / E: serial + -ism] Tehnică de compoziție muzicală constând în folosirea unei serii ca material de construcție a melodiilor (temelor) și acordurilor unei lucrări.

SERIALÍSM s. n. Etapă în evoluția atonalismului și dodecafoniei, care are drept element ordonator al lucrării muzicale seria de 12 sunete; muzică serială. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. sérialisme.

SERIALÍSM s.n. Tehnică de compoziție muzicală care folosește totalitatea celor 12 sunete cromatice, considerate ca având aceeași importanță. V. dodecafonism. [Pron. -ri-a-. / et. incertă].

SERIALÍSM s. n. (muz.) tehnică de compoziție care constă în utilizarea gamei de 12 semitonuri într-un sistem având drept element ordonator seria (8). (< fr. sérialisme)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SERIALÍSM s. (MUZ.) muzică serială.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SERIALÍSM (< germ., fr.) s. n. (MUZ.) Tehnică de compoziție constând în folosirea unei serii (9) ca material de construcție a melodiilor (temelor) și acordurilor unei lucrări; ordinea succesiunii sunetelor e stabilită de compozitor. S. fiind conceput de A. Schönberg ca un sistem ce nu este bazat pe ierarhia elementelor componente, repetarea fiecărui sunet nu este admisă decât după derularea integrală a seriei.

Intrare: serialism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • serialism
  • serialismul
  • serialismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • serialism
  • serialismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

serialismsubstantiv neutru

  • 1. Tehnică de compoziție constând în folosirea unei serii de 12 sunete ca material de construcție; muzică serială. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.