6 definiții pentru psihagogie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PSIHAGOGIE s. f. Ramură a psihopedagogiei reeducării și a psihoterapiei care se ocupă de recuperarea personalității deformate, potrivit exigențelor și normelor sociomorale. – Din fr. psychagogie.

PSIHAGOGIE s. f. Ramură a psihopedagogiei reeducării și a psihoterapiei care se ocupă de recuperarea personalității deformate, potrivit exigențelor și normelor sociomorale. – Din fr. psychagogie.

psihagogie sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr psychagogie] Ramură a psihopedagogiei reeducării și a psihoterapiei care se ocupă de recuperarea personalității deformate, potrivit exigențelor și normelor sociomorale.

PSIHAGOGIE s.f. Ansamblu de metode educative, psihologice și pedagogice, avînd ca scop să favorizeze dezvoltarea personalității. [Gen. -iei. / < fr. psychagogie, cf. gr. psyche – suflet, agoge – conducere].

PSIHAGOGIE s. f. 1. ansamblu de acțiuni și tehnici educative care urmăresc (re)modelarea conduitei morale a individului, potrivit cerințelor mediului social. 2. psihoterapie prin metode educative. (< fr. psychagogie)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

psihagogie s. f., g.-d. art. psihagogiei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PSIH-, v. PSIHO-.~agogie (v. -agogie), s. f., ansamblu de metode educative, psihologice și pedagogice, avînd ca scop favorizarea dezvoltării personalității; ~algie (v. -algie), s. f., formă de nevralgie în care predomină elementul psihopatic; ~astenie (v. -astenie), s. f., stare psihică morbidă manifestată prin nehotărîre extremă, nesiguranță pe sine și obsesii; ~iatrie (v. -iatrie), s. f., disciplină medicală care studiază bolile psihice și tratamentul lor; ~iatru (v. -iatru), s. m., specialist în psihiatrie; ~odometru (v. odo-, v. -metru1), s. n., aparat pentru măsurarea timpurilor de reacție psihică în condiții diferite; ~ortopedie (v. orto-, v. -pedie), s. f., formă de psihoterapie care constă în măsuri avînd ca scop reglarea modului de viață și a comportării bolnavului.

Intrare: psihagogie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • psihagogie
  • psihagogia
plural
genitiv-dativ singular
  • psihagogii
  • psihagogiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

psihagogiesubstantiv feminin

  • 1. Ramură a psihopedagogiei reeducării și a psihoterapiei care se ocupă de recuperarea personalității deformate, potrivit exigențelor și normelor sociomorale. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • diferențiere Ansamblu de metode educative, psihologice și pedagogice, având ca scop să favorizeze dezvoltarea personalității. DN
  • 2. Psihoterapie prin metode educative. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.