9 definiții pentru progradare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRADÁRE, progradări, s. f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului. – Din engl., fr. progradation.

PROGRADÁRE, progradări, s. f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului. – Din engl., fr. progradation.

progradare sf [At: DN3 / Pl: ~dări / E: eg progradation cf lat progredi „a înainta”] (Glg) 1 Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje prin depunerea nisipului dislocat de apă. 2 Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului, ca urmare a mișcării ascendente a apei.

PROGRADÁRE s.f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje prin depunerea nisipului dislocat de apă. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului ca urmare a mișcării ascendente a apei. [Cf. engl. progradation < lat. progredi – a înainta].

PROGRADÁRE s. f. 1. lărgire și înălțare a unei plaje prin acumulare de nisip. 2. transformare a solurilor de pădure sub influența vegetației sau a altor factori. (după fr. progradation)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!progradare (pro-gra-) s. f., g.-d. art. progradării; pl. progradări

progradáre s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. progradării; pl. progradări

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

progradare (sedim.), (engl.= progradation) înaintarea sedimentelor detritice acumulate în dreptul falezelor, la gurile de vărsare a râurilor (în delte) sau la baza povârnișurilor continentale (în canioanele submarine) spre largul baz. Unitățile de sedimentare acumulate prin p. se acoperă succesiv, iar cele mai noi depășesc pe cele mai vechi; limita de separație dintre ele este o supr. sigmoidală. Secvențele litologice p. se acumulează în timpul unor regresiuni marine.

limb de progradare, (engl.= progradation limb)high stand systems tract.

prismă de progradare,low stand systems tract.

Intrare: progradare
progradare substantiv feminin
 • silabație: pro-gra- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • progradare
 • progradarea
plural
 • progradări
 • progradările
genitiv-dativ singular
 • progradări
 • progradării
plural
 • progradări
 • progradărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

progradare, progradărisubstantiv feminin

geologie
 • 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje. DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.