9 definiții pentru progradare


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRADÁRE, progradări, s. f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului. – Din engl., fr. progradation.

PROGRADÁRE, progradări, s. f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului. – Din engl., fr. progradation.

progradare sf [At: DN3 / Pl: ~dări / E: eg progradation cf lat progredi „a înainta”] (Glg) 1 Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje prin depunerea nisipului dislocat de apă. 2 Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului, ca urmare a mișcării ascendente a apei.

PROGRADÁRE s.f. (Geol.) 1. Proces de lărgire și de înălțare spre uscat a unei plaje prin depunerea nisipului dislocat de apă. 2. Mărire a concentrației în carbonați și în alte săruri în orizonturile superioare ale solului ca urmare a mișcării ascendente a apei. [Cf. engl. progradation < lat. progredi – a înainta].

PROGRADÁRE s. f. 1. lărgire și înălțare a unei plaje prin acumulare de nisip. 2. transformare a solurilor de pădure sub influența vegetației sau a altor factori. (după fr. progradation)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!progradáre (pro-gra-) s. f., g.-d. art. progradắrii; pl. progradắri

progradáre s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. progradării; pl. progradări


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

progradare (sedim.), (engl.= progradation) înaintarea sedimentelor detritice acumulate în dreptul falezelor, la gurile de vărsare a râurilor (în delte) sau la baza povârnișurilor continentale (în canioanele submarine) spre largul baz. Unitățile de sedimentare acumulate prin p. se acoperă succesiv, iar cele mai noi depășesc pe cele mai vechi; limita de separație dintre ele este o supr. sigmoidală. Secvențele litologice p. se acumulează în timpul unor regresiuni marine.

limb de progradare, (engl.= progradation limb)high stand systems tract.

prismă de progradare,low stand systems tract.

Intrare: progradare
progradare substantiv feminin
  • silabație: -gra-
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • progradare
  • progradarea
plural
  • progradări
  • progradările
genitiv-dativ singular
  • progradări
  • progradării
plural
  • progradări
  • progradărilor
vocativ singular
plural