2 intrări

24 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORTATIV2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mânuit. – Din fr. portatif.

PORTATIV2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mânuit. – Din fr. portatif.

PORTATIV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

PORTATIV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

portativ1, ~ă a [At: STAMATI, D. / V: (înv) pur~ / Pl: ~i, ~e / E: fr portatif] 1 (Rar; d. obiecte) Ușor de purtat. 2 (Rar; d. obiecte) Ușor de transportat. 3 (Rar; îs) Dicționar ~ Dicționar de format mic, ușor de mânuit sau cu un număr redus de cuvinte și sensuri în comparație cu dicționarele obișnuite. 4 (Îs) (Aparat de) radio ~ Aparat de radio cu tranzistori, de dimensiuni reduse și făcut pentru a fi transportat. 5 (Rar; d. dimensiunea unor obiecte) Mic.

portativ2 sn [At: TIM. POPOVICI, D. M. / Pl: ~e / E: cf port-4] 1 Sistem de cinci linii orizontale paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. 2 (Rar; pgn) Liniatură.

PORTATIV 2, -Ă, portativi, -e, adj. Ușor de purtat sau de transportat; portabil, transportabil. Își depunea servieta pe scaunul de alături sau geamandanul de dimensiuni portative, la picioare. C. PETRESCU, O. P. I 146. Explozia se producea prin curentul electric al unei mici baterii portative. BART, S. M. 72. ◊ Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mînuit.

PORTATIV1, portative, s. n. Sistem de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. Sus, pe-un stîlp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. Suspendată ca o notă Pe un portativ gigant. TOPÎRCEANU, P. 201.

PORTATIV, -Ă adj. Care se poartă, se transportă ușor; portabil. ♦ Dicționar portativ = dicționar de format mic. [< fr. portatif].

PORTATIV s.n. Sistem de cinci linii paralele, orizontale pe care se scriu notele muzicale. [< fr. portatif].

PORTATIV, -Ă I. adj. portabil. ◊ de dimensiuni reduse, mic. II. s. n. sistem de cinci linii orizontale, paralele și echidistante, pe care se scriu notele muzicale. (< fr. portatif)

PORTATIV2 (~i, ~e) Care poate fi purtat cu sine; care poate fi ușor transportat; portabil. Televizor ~. /<fr. portatif

PORTATIV1 ~e n. muz. Sistem de cinci linii paralele, egal distanțate între ele, pe care și între care se scriu notele muzicale. /cf. germ. Portativ

portativ a. ușor de purtat. ║ n. Muz. grup de linii și de spații pentru scrierea notelor.

*portatív, -ă adj. (fr. portatif, it. portativo). Care se poate purta în butzunar saŭ și altfel: un dicționar portativ, pușca e o armă portativă. Muz. S. n., pl. e. Număr de cincĭ liniĭ egal depărtate între ele p. a scrie notele.

ARMĂ (pl. -me) sf. 1 ⚔️ Instrument, unealtă făcută anume pentru a servi cuiva să se apere sau să lovească în cineva: ~ albă 👉 ALB; ~ de foc 👉 FOC; ~ ofensivă 👉 OFENSIV; ~ defensivă 👉 DEFENSIV; ~ portativă 👉 PORTATIV; ~ de vînat, de tir, de salon, de războiu; a lua armele, a se înarma fie pentru a ataca, fie pentru a se apăra; a chema la arme, a strînge soldații, cetățenii cari pot purta arme, spre a fi gata de atac sau de apărare; de aci: la arme! strigăt prin care se chiamă soldații, cetățenii ca să ia armele; a depune armele, a se preda, a înceta lupta, războiul 2 Sală de arme, un fel de galerie în care se află așezate în ordine și bine întreținute tot soiul de arme; loc unde se învață mînuirea armelor 3 🎖️ Se zice despre diferitele feluri de trupe care compun o armată, adică infanteria, cavaleria, artileria, geniul, aviația: în ce ~ ai servit? 4 pl. Meșteșugul mînuirii armelor 5 🎖️ pl. fig. Războiu, luptă, expedițiune militară; frate de arme, tovarăș de luptă; a ridica arme(le), a se apuca de arme, a începe războiul, a declara, a purta războiu 6 pl. fig. În sens moral, se zice despre tot ce slujește spre a combate pe cineva, spre a face să dispară o greșală, spre a nimici o pasiune, etc.: armele rațiunii, adevărului, calomniei, etc.; se întrebuințează uneori și la sg.: calomnia este totdeauna arma invidioșilor 7 pl. 🛡 Semnele simbolice distinctive ale unei țări, unui oraș, unei familii nobile, marcă, stemă [lat. arma, în parte cu accepțiunile fr. arme].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

portativ2 s. n., pl. portative

portativ1 (rar) adj. m., pl. portativi; f. portati, pl. portative

portativ1 (rar) adj. m., pl. portativi; f. portativă, pl. portative

portativ adj. m., pl. portativi; f. sg. portativă, pl. portative

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PORTATIV adj. portabil, transportabil, (înv.) purtăreț. (Obiect ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

portativ, semn grafic alcătuit din 5 linii orizontale, paralele și echidistante, cu ajutorul căruia se reprezintă înălțimea* sunetelor, prin scrierea lor pe cele 5 linii și spații determinate de acestea. Numerotarea liniilor se face de jos în sus. Pe p. pot fi reprezentate 11 sunete; pentru reprezentarea celorlalte sunete mai grave sau mai acute se folosesc linii suplimentare așezate dedesubtul sau deasupra p. Ideea notației muzicale pe linii paralele, orizontale, echidistante a apărut prima dată în sec. 9 la Hucbald (840-930). Numărul liniilor era condiționat de diapazonul (4) melodiei respective și varia de la 6 la 16 linii. Distanțele de ton* și semiton* erau notate, la început, în stânga p. și se respectau pe tot parcursul melodiei. În sec. 11, G. d’Arezzo a realizat un nou sistem de notație, reducând liniile p. la 4. Pentru precizarea sunetelor el a folosit cheile* (Do, Fa, Sol), așezate la capătul din stânga al p. Perfecționarea notației (1) muzicale a stabilit mai târziu numărul liniilor p. la 5, pe care se notează și astăzi. P. de 5 linii se numește p. simplu, iar cel format din 2 p. simple unite printr-o bară verticală și o acoladă*, la capătul din stânga, se numește p. general. Acest p. este folosit pentru notarea unor instr. ca pianul*, celesta*, clavecinul*, armoniul*, harfa*, orga mică*. Pentru notarea știmei de orgă mare se folosește un p. general (pentru manual*) și un p. simplu [pentru pedalier (I)]. Sin.: pentagramă.

Intrare: portativ (adj.)
portativ1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • portativ
  • portativul
  • portativu‑
  • portati
  • portativa
plural
  • portativi
  • portativii
  • portative
  • portativele
genitiv-dativ singular
  • portativ
  • portativului
  • portative
  • portativei
plural
  • portativi
  • portativilor
  • portative
  • portativelor
vocativ singular
plural
purtativ
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: portativ (s.n.)
portativ2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • portativ
  • portativul
  • portativu‑
plural
  • portative
  • portativele
genitiv-dativ singular
  • portativ
  • portativului
plural
  • portative
  • portativelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

portativ, portatiadjectiv

  • 1. Ușor de purtat sau de transportat. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Își depunea servieta pe scaunul de alături sau geamandanul de dimensiuni portative, la picioare. C. PETRESCU, O. P. I 146. DLRLC
    • format_quote Explozia se producea prin curentul electric al unei mici baterii portative. BART, S. M. 72. DLRLC
    • 1.1. Dicționar portativ = dicționar de format mic, ușor de mânuit. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

portativ, portativesubstantiv neutru

  • 1. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Sus, pe-un stîlp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. Suspendată ca o notă Pe un portativ gigant. TOPÎRCEANU, P. 201. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.