6 definiții pentru podlaș
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
podlaș sn [At: BUGNARIU, M. 264/208 / V: (reg) patlaj, poclaj, poclaș / Pl: ~uri / E: mg padlás] 1 (Trs) Pod1 (2) la tinda caselor țărănești sau la șură. 2 (Trs; Buc) Construcție rudimentară de desupra vetrei țărănești, prin, care se adună și se evacuează fumul și scânteile Si: (reg) babura, capră, fumar, ursoaie. 3 (Reg; îf patlaj) Suport de lemn pe care se clădește o stivă de lemne pentru a o feri de umezeală. 4 (Mar; îf poclaj) Podină (7). 5 (Mol; Buc; îf patlaj) Construcție din lemne așezate transversal pe căile de acces forestiere pentru a ușura transportul cu tracțiune animală a buștenilor la vale. 6 (Reg; îf poclaș) Masă1 pe care se ține cașul la stână. 7 (Reg; îaf) Vreasc.
patlaj sn vz podlaș
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
poclaj sn vz podlaș
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
poclaș sn vz podlaș
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
podláș, podláșuri, s.n. (reg.) 1. pod la tinda caselor țărănești sau la șură. 2. construcție rudimentară de deasupra vetrei țărănești pentru evacuarea fumului și scânteilor; fumar, ursoaie, babură, capră. 3. (în forma „potlaj”) suport de lemn pe care se clădește o stivă de lemne, pentru a o feri de umezeală. 4. (în forma „poclaj”) partea de jos a stogului de fân; podină. 5. (în forma „potlaj”) construcție din lemne așezate transversal pe căile de acces forestiere. 6. (în forma „poclaș”) masă pe care se ține cașul la stână. 7. (în forma „poclaș”) vreasc, gătej.
- sursa: DAR (2002)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
podláș, s.n. – (reg.) Podea, podină de lemn pe care se așază fânul în oboroc (Grai. rom., 2000; Apșa de Jos). – Din magh. padlás „podul casei” (MDA).
- sursa: DRAM 2015 (2015)
- adăugată de raduborza
- acțiuni