3 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PESTĂ, peste, s. f. 1. Boală gravă, infecțioasă și epidemică, provocată de o bacterie și manifestată prin tumori, hemoragie, febră mare etc.; ciumă. 2. (Med. vet.; de obicei cu determinări care indică felul) Denumire generică dată unui grup de boli (cu evoluție acută) provocate de virusuri la taurine, porcine, cabaline și păsări. – Din fr. peste.

PESTĂ, peste, s. f. 1. Boală gravă, infecțioasă și epidemică, provocată de o bacterie și manifestată prin tumori, hemoragie, febră mare etc.; ciumă. 2. (Med. vet.; de obicei cu determinări care indică felul) Denumire generică dată unui grup de boli (cu evoluție acută) provocate de virusuri la taurine, porcine, cabaline și păsări. – Din fr. peste.

pestă1 sf [At: CORNEA, E. I, 115/35 / Pl: ~te / E: fr peste] 1 Boală gravă, infecțioasă și epidemică, provocată de bacteria Pasteurella pestis și manifestată prin tumori, hemoragii, febră mare etc. Si: ciumă. 2 (Mdv) Denumire generică dată unui grup de boli provocate de virusuri la taurine, porcine, cabaline și păsări.

PESTĂ s. f. Boală contagioasă care se manifestă prin febră mare, hemoragii și prin apariția unor tumori la subțiori și la gît; ciumă. Cei ce adusese pesta cu dînșii benchetuiau fără grijă. ANGHEL, PR. 110. ◊ Pestă bovină v. bovin. Pestă porcină (sau bacilară) = boală foarte contagioasă care atacă mai ales purceii pînă la patru luni.

PESTĂ s.f. (Med.) Boală gravă, infecțioasă și epidemică, manifestată prin febră, hemoragii și tumori care apar la subsuori și la gît; ciumă. ♦ (Vet.) Boală contagioasă la rumegătoare, porci și păsări de curte, produsă de virusuri specifice, care se caracterizează printr-o evoluție acută și o răspîndire rapidă. [< fr. peste, cf. lat. pestis].

PESTĂ s. f. 1. boală gravă, infecțioasă și epidemică, prin febră, hemoragii și tumori care apar la subsuori și la gât; ciumă. 2. boală contagioasă la rumegătoare, porci și păsări de curte, produsă de virusuri specifice. (< fr. peste)

PESTĂ ~e f. Boală contagioasă epidemică și endemică foarte gravă, cauzată de o infecție bacteriană (care se manifestă prin febră, astenie, delir etc.); ciumă. /<fr. peste

*péstă f., pl. e (lat. pestis; fr. peste). Numele științific al cĭumeĭ, o boală febrilă epidemică foarte ucigătoare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pestă s. f., g.-d. art. pestei; pl. peste (și în: pestă porcină)

pestă s. f., g.-d. art. pestei; pl. peste

pestă s. f., g.-d. art. pestei; pl. peste

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PESTĂ s. 1. v. ciumă. 2. v. pestă bovină = tifos.

PESTĂ s. (MED.) ciumă, (rar) pestilență.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PESTA (PEST) [peʃt], parte a orașului Budapesta, situată pe malul stâng al Dunării. În 1867 a fost declarată capitala Ungariei (în vremea monarhiei dualiste austro-ungare); se unește în 1872 cu Buda și Obuda formând actualul oraș.

PÉSTĂ (< fr., lat. pestis „epidemie, flagel”) s. f. 1. Boală infecțioasă acută, extrem de gravă, epidemică, transmisă la om prin bacilul Yersinia pestis, de la rozătoare, în special de la șobolani, prin intermediul puricilor; ciumă. Se manifestă prin febră, hemoragii, tumefacții ganglionare dureroase, producând o pneumonie acută, supurative și infecție aproape generalizată (p. bubonică); uneori atinge plămânii în zonele inghinale și la subțiori (p. pulmonară), iar alteori infecția generalizată duce la apariția de pete hemoragice cutanate (peteșii), cu sfârșit letal (ciuma neagră sau septicemică). O teribilă epidemie de p. neagră (marea p.) a omorât între anii 1346 și 1353 o treime din populația Europei Occidentale; adusă din Crimeea, a făcut ravagii în ținuturile mediteraneene, apoi din Franța a trecut în Anglia, Europa Centrală și de Est; teritoriul românesc a avut mult de suferit în timpul acestei epidemii. 2. Numire generică pentru un grup de boli produse de virusuri la taurine, porcine, cabaline, păsări și pești. Se caracterizează printr-o evoluție acută și răspândire foarte rapidă.

Intrare: pesta
pesta
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: pestă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pestă
  • pesta
plural
  • peste
  • pestele
genitiv-dativ singular
  • peste
  • pestei
plural
  • peste
  • pestelor
vocativ singular
plural
Intrare: Peșta
Peșta
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pestă, pestesubstantiv feminin

  • 1. Boală gravă, infecțioasă și epidemică, provocată de o bacterie și manifestată prin tumori, hemoragie, febră mare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cei ce adusese pesta cu dînșii benchetuiau fără grijă. ANGHEL, PR. 110. DLRLC
  • 2. medicină veterinară (De obicei cu determinări care indică felul) Denumire generică dată unui grup de boli (cu evoluție acută) provocate de virusuri la taurine, porcine, cabaline și păsări. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Pestă bovină. DLRLC
      sinonime: tifos
    • 2.2. Pestă porcină (sau bacilară) = boală foarte contagioasă care atacă mai ales purceii până la patru luni. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.