13 definiții pentru pacifism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PACIFISM s. n. Curent de gândire întemeiat pe umanism și pe raționalismul filosofic iluminat, care se pronunță împotriva oricăror războaie, indiferent de caracterul lor; p. ext. atitudinea celui care vrea pace; propovăduire a politicii de pace. – Din fr. pacifisme.

pacifism sn [At: CADE / E: fr pacifisme] 1 Atitudine de pacifist. 2 Propovăduire a politicii de pace. 3 Curent politic ai cărui reprezentanți se pronunță împotriva oricăror războaie, condamnându-le indiferent de conținutul lor politic.

PACIFISM s. n. Curent politic care propovăduiește pacea și condamnă orice război, indiferent de conținutul lui; p. ext. atitudinea celui care vrea pace; propovăduire a politicii de pace. – Din fr. pacifisme.

PACIFISM s. n. Curent politic care propovăduiește pacea și condamnă orice război; p. ext. atitudinea celui care vrea pace, care iubește pacea.

PACIFISM s.n. 1. Atitudine de pacifist; propovăduire a politicii de pace. 2. Curent liberal ai cărui reprezentanți se pronunță împotriva oricăror războaie, limitîndu-se însă la simpla propovăduire pasivă a păcii și despărțind lupta pentru pace de lupta activă împotriva politicii care duce la război. [< fr. pacifisme].

PACIFISM s. n. curent politic de esență liberală care se pronunță pentru pace și condamnă orice război. (< fr., it. pacifisme)

PACIFISM n. Mișcare politică ai cărei participanți se pronunță împotriva oricărui război, inclusiv a celor drepte, de eliberare. /<fr. pacifisme

*pacifízm n., pl. urĭ saŭ e. Tendența pacifiștilor. V. umanitarizm.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PACIFÍSM (< fr.) s. n. Curentul de gândire întemeiat pe umanism și pe raționalismul unor sisteme filozofice iluministe ai cărui reprezentanți se pronunță împotriva oricăror războaie, indiferent de caracterul lor. Consideră că războaiele pot fi evitate prin negocieri, dezarmare, propagandă în favoarea păcii, având un rol pozitiv în realizarea unui climat de destindere, de nonviolență. Aspirațiile oamenilor către pacea universală se regăsesc din Antichitate (Xenofon, Socrate), căpătând noi valențe în Renaștere. În epoca modernă Rousseau, J. Bentham, Novalis au elaborat tratate în care au susținut această idee. Inițiativa, cu caracter democratic, a p. a fost sprijinită de activitatea unor instituții (Societatea Americană pentru Pace, 1828) sau de congrese internaționale (Bruxelles, 1848, Paris, 1889 ș.a.). În 1891 s-a deschis, la Berna, un Birou Internațional Permanent de Pace. A. Nobel a instituit între premiile acordate de Academia suedeză unul destinat militanților pentru pace. Mișcările pentru pace au devenit și mai puternice în urma conflagrațiilor mondiale și a războaielor din Vietnam, Iraq ș.a., O.N.U. și alte organisme europene și mondiale încurajând deschis activitățile pacifiste.

Intrare: pacifism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pacifism
  • pacifismul
  • pacifismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • pacifism
  • pacifismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pacifismsubstantiv neutru

  • 1. Curent de gândire întemeiat pe umanism și pe raționalismul filozofic iluminat, care se pronunță împotriva oricăror războaie, indiferent de caracterul lor. DEX '09
    • diferențiere Curent politic care propovăduiește pacea și condamnă orice război, indiferent de conținutul lui. DEX '98 DLRLC
    • diferențiere Curent liberal ai cărui reprezentanți se pronunță împotriva oricăror războaie, limitându-se însă la simpla propovăduire pasivă a păcii și despărțind lupta pentru pace de lupta activă împotriva politicii care duce la război. DN
    • diferențiere Curent politic de esență liberală care se pronunță pentru pace și condamnă orice război. MDN '00
    • diferențiere Mișcare politică ai cărei participanți se pronunță împotriva oricărui război, inclusiv a celor drepte, de eliberare. NODEX
    • 1.1. prin extensiune Atitudinea celui care vrea pace. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. prin extensiune Propovăduire a politicii de pace. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.