8 definiții pentru păsărește


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PĂSĂRÉȘTE adv. (Rar) Ca păsările. ◊ Expr. A vorbi (pe) păsărește = a vorbi în argou sau în jargon, a spune ceva fără înțeles. – Pasăre + suf. -ește.

PĂSĂRÉȘTE adv. (Rar) Ca păsările. ◊ Expr. A vorbi (pe) păsărește = a vorbi în argou sau în jargon, a spune ceva fără înțeles. – Pasăre + suf. -ește.

păsărește av [At: LB / E: pasăre + ește] 1 Ca păsările, în felul păsărilor. 2 (Îe) A vorbi (sau a zice, a grăi etc.) ~ (sau pe ~) A vorbi într-o limbă care nu se poate înțelege. 3 (Îae) A vorbi în argou sau în jargon. 4 (Îe) A învăța ~ A învăța pe dinafară fără a înțelege Si: papagalicește.

PĂSĂRÉȘTE adv. (Rar) Ca o pasăre. Zborul iute-și repezea, Iepurește, ogărește, Păsărește, fulgerește, Și-ntr-o clipă agiungea. La cortul lui Crîm-hogea. ALECSANDRI, P. R. 113. ◊ Expr. A vorbi păsărește = a vorbi în argou, a vorbi astfel încît să nu fii ușor înțeles.

PĂSĂRÉȘTE adv. În felul păsărilor; ca păsările. ◊ A vorbi ~ a vorbi neînțeles, într-un limbaj artificial. /pasăre + suf. ~ește

păsăréște adv. Ca păsările. În limba păsărească. Fig. Iron. Fără să înțelegĭ nimic: par’că-ĭ vorbeam păsărește!

păsăresc a. 1. ce ține de păsări: neamul păsăresc; limbă păsărească: a) graiul păsărilor maestre; b) un fel de graiu școlăresc ce constă în sufixarea unuia sau mai multor sonuri la fiecare silabă a vorbei: ex. măpă dupuc lapa școpoalăpă (= mă duc la școală); 2. se zice de o varietate de struguri numiți și pădureți.păsărește adv. 1. ca o pasăre: fuge păsărește; 2. în limba păsărească, neinteligibil: a vorbi păsărește.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: păsărește
păsărește adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • păsărește

păsărește

 • 1. rar Ca păsările.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Zborul iute-și repezea, Iepurește, ogărește, Păsărește, fulgerește, Și-ntr-o clipă agiungea. La cortul lui Crîm-hogea. ALECSANDRI, P. R. 113.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A vorbi (pe) păsărește = a vorbi în argou sau în jargon, a spune ceva fără înțeles.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC

etimologie:

 • Pasăre + sufix -ește.
  surse: DEX '98 DEX '09