22 de definiții pentru otic (unealtă)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OTIC, otice, s. n. (Pop.) Lopățică cu care se curăță de pământ brăzdarul și cormana plugului. – Din sb. otik.

otic sn [At: KLEIN, D. 65 / V: (reg) ho~, otâc, ~id, ~ig, po~, ut~, uti sf / Pl: ~ice și (reg) ~uri / E: srb otik] 1 (Pop) Lopățică cu care se curăță plugul Si: (reg) oticău (1), otinc (1), răzuitor, răzuș. 2 (Reg) Săpăligă. 3 (Reg) Țaglă lată de spart gheața Si: oticău (3), otinc (3). 4 (Rar) Lopățică cu care se curăță trotuarul de noroi sau de zăpadă Si: otinc (4). 5 (Reg) Bâtă. 6 (Pop) Cui cu care se prinde proțapul de rotilele plugului Si: oticău (6). 7 Bucată de lemn cu care se răsucește funia sau lanțul care leagă snopurile de fân Si: (reg) ceatlău, oticău (7), otinc (5). 8 Bețișor cu ajutorul căruia se leagă firele rupte la războiul de țesut Si: (reg) oticău (8), otinc (6). 9 (Reg) Fir de urzeală netrecut prin ițe Si: oticău (9), otinc (7). 10 (Reg) Măsură cu care se ia vama la moară Si: oticău (10), mertic. 11 (Reg) Doniță mică Si: oticău (11). 12 (Reg) Pahar mic.

OTIC, otice, s. n. Lopățică cu care se curăță de pământ brăzdarul și cormana plugului. – Din scr. otik.

OTIC, otice, s. n. Lopățică cu care se curăță de pămînt brăzdarul și cormana plugului. Rumînul nostru mergea tăcut în urma plugului și curăța din cînd în cînd cormana cu oticul. SANDU-ALDEA, U. P. 8. Mi se pare c-a da el și teleagă și plug și otic și tot, numai să scape de noi. CREANGĂ, P. 250. Oticul dă afară lutul grămădit în plug. BELDICEANU, P. 64.

OTIC ~ce n. Unealtă de metal cu coadă de lemn, asemănătoare cu o lopățică, cu ajutorul căreia se curăță pământul de pe brăzdarul și cormana plugului. /<sb. otik

otic n. Mold. lopățică de curățat brăzdarul plugului de pământul ce se strânge pe el: o da și el plug și otic CR. [Slovean OTIKA].

otíc n., pl. e (sîrb. otik, nsl. otika, d. vsl. tykati, a înpunge, a atinge). Lopățică de curățat trotuaru de noroĭ orĭ de zăpadă bătăturită. Unealta (de lemn orĭ de fer) cu care se curăță de pămînt cormana pluguluĭ. – La Hațeg răzuș.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

otic2 (unealtă) (pop.) s. n., pl. otice

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

OTIC s. v. bâtă, ciomag, măciucă.

OTIC s. (TEHN.) (reg.) raz, răzător, răzuitor, răzuș, (prin Transilv. și Maram.) săpălău, (prin sud-vestul Transilv.) spetează. (~ la plug.)

OTIC s. (TEHN.) (reg.) raz, răzător, răzuitor, răzuș, (prin Transilv. și Maram.) săpălău, (prin sud-vestul Transilv.) spetează. (~ la plug.)

otic s. v. BÎTĂ. CIOMAG. MĂCIUCĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

otic (otice), s. n. – Strămurariță, curățitoare pentru plug. – Var. oticău. Sb., cr. otik, slov. otika (Cihac, II, 234; Candrea 20).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

otic, otice, s.n. (pop.) 1. lopățică de curățat pământul de pe brăzdar și cormana plugului. 2. băț lung, bâtă. 3. mertic. 4. doniță.

otic, oticuri, s.f. – (reg.) Lopățică, săpăligă cu care se curăță plugurile de pământ; săpălău (ALR, 1956: 23). – Din scr. otik (Scriban; Cihac, Candrea, cf. DER; DEX, MDA).

otic, -uri, s.f. – Lopățică, săpăligă cu care se curăță plugurile de pământ; săpălău (ALR 1956: 23). – Din srb. otik (Cihac, cf. DER).

Intrare: otic (unealtă)
otic1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N2)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • otic
  • oticul
  • oticu‑
plural
  • otice
  • oticele
genitiv-dativ singular
  • otic
  • oticului
plural
  • otice
  • oticelor
vocativ singular
plural
hotic
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
otig
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
otid
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
otâc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

otic, oticesubstantiv neutru

  • 1. Lopățică cu care se curăță de pământ brăzdarul și cormana plugului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Rumînul nostru mergea tăcut în urma plugului și curăța din cînd în cînd cormana cu oticul. SANDU-ALDEA, U. P. 8. DLRLC
    • format_quote Mi se pare c-a da el și teleagă și plug și otic și tot, numai să scape de noi. CREANGĂ, P. 250. DLRLC
    • format_quote Oticul dă afară lutul grămădit în plug. BELDICEANU, P. 64. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.