11 definiții pentru ordalie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ORDALIE, ordalii, s. f. (în Evul Mediu) Mod de stabilire a dreptății sau a vinovăției părților în litigiu, prin diferite probe (a focului, a apei clocotite și a fierului încins) sau prin duelul judiciar. [Acc. și: ordalie] – Din fr. ordalie, lat. ordalium.

ordalie sf [At: BARCIANU / A și: ordalie / Pl: ~ii / E: fr ordalie, lat ordalium] 1 Probă prin care în Evul Mediu se stabilea dreptatea sau vinovăția părților în litigiu, constând în încercări cu caracter de tortură sau duel între părți și care era considerată ca judecată divină. 2 (Pex) Judecată a lui Dumnezeu.

ORDALIE, ordalii, s. f. Mod de stabilire a dreptății sau a vinovăției părților în litigiu, caracteristic evului mediu, prin diferite probe (a focului, a apei clocotite și a fierului încins) sau prin duelul judiciar. [Acc. și: ordalie] – Din fr. ordalie, lat. ordalium.

ORDALIE, ordalii, s. f. (În antichitate și în evul mediu) Probă cu caracter de tortură la care era supus un împricinat spre a i se dovedi vinovăția sau nevinovăția în fața așa-zisei justiții divine. Vrăjitorii erau... descoperiți prin ceea ce se numește ordalii. ȘEZ. XIX 69.

ORDALIE s.f. Probă judiciară în evul mediu, constînd în supunerea la diferite încercări (foc, apă fiartă etc.). [Gen. -iei. / < fr. ordalie, cf. frank. ordal – judecată].

ORDALIE s. f. probă judiciară în evul mediu constând în supunerea învinuitului la diferite încercări (foc, apă fiartă etc.); „judecata lui Dumnezeu”. (< fr. ordalie, lat. ordalium)

ordalie f. probă judiciară întrebuințată în evul-mediu sub numele de judecată dumnezeiască.

*ordalíe f. (fr. ordalie, d. anglo-saxonu ordâl, judecată, ol. oordel, germ. urtel și urteil). Probă judiciară fără luptă, uzitată în evu mediŭ și considerată ca judecată a luĭ D-zeŭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ordalie (livr.) s. f., art. ordalia, g.-d. art. ordaliei; pl. ordalii, art. ordaliile (desp. -li-i-)

ordalie (livr.) s. f., art. ordalia, g.-d. art. ordaliei; pl. ordalii, art. ordaliile

ordalie s. f., art. ordalia, g.-d. art. ordaliei; pl. ordalii, art. ordaliile

Intrare: ordalie
  • pronunție: ordalie, ordalie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ordalie
  • ordalia
plural
  • ordalii
  • ordaliile
genitiv-dativ singular
  • ordalii
  • ordaliei
plural
  • ordalii
  • ordaliilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ordalie, ordaliisubstantiv feminin

  • 1. în Evul Mediu Mod de stabilire a dreptății sau a vinovăției părților în litigiu, prin diferite probe (a focului, a apei clocotite și a fierului încins) sau prin duelul judiciar. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Vrăjitorii erau... descoperiți prin ceea ce se numește ordalii. ȘEZ. XIX 69. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.