13 definiții pentru omofor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OMOFOR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.

OMOFOR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.

omofor sn [At: VARLAAM, C. 392 / V: (îvr) ~ohar[1] / Pl: ~foare / E: slv омофоръ] Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului divin.

  1. Referința încrucișată recomandă varianta de față în forma omohor. Este greu de identificat care este forma corectă — LauraGellner

OMOFOR, omofoare, s. n. Veșmînt bisericesc în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri în timpul serviciului bisericesc. Omoforul, rucavițele, tiara, epitrahilul, sita și cîrja vin de la Dosithei. ARGHEZI, P. T. 25. Între timp mitropolitul a fost îmbrăcat în odăjdii, punîndu-i-se omoforul de către diaconii săi. CAMIL PETRESCU, O. II 355. Mitropolitul, puindu-i omoforul pe cap, îi citi cu glas măreț rugăciunile de încoronare ale împăraților bizantini. ODOBESCU, S. A. 89.

OMOFOR ~oare n. (în biserica ortodoxă) Haină îmbrăcată de arhiereu în timpul slujbei religioase. /<sl. omoforu

omofor n. eșarpă de mătase ce poartă arhiereii pe umeri: mitropolitul puindu-i omoforul pe cap OD. [Gr. mod.].

omofór n., pl. oare (mgr. omofórion și omóforon, d. ômos, umăr, și féro, port; vsl. omoforŭ. V. omo-fon, fos-for). Mantia de ceremonie a prelaților. V. umărar.

omohor[1] sn vz omofor

  1. În definiția principală varianta de față are forma posibil greșit tipărită: omohar LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

omofor (omofoare), s. n. – Podoabă sacrală la preoții ortodocși în formă de eșarfă. Mgr. ὠμοφόριον (Murnu 40), cf. sl. omoforu. Sec. XVII.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

omofor, omofoare s. n. Veșmânt bisericesc ortodox în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu, pe umeri în timpul serviciului bisericesc, simbol al demnității și rangului arhieresc; la catolici îi corespunde paliul. – Din sl. omoforŭ.

OMOFÓR (< gr.) s. n. Veșmânt bisericesc ortodox de forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri, peste sacos, în timpul serviciului religios, ca simbol al rangului său. Deseori brodat și ornamentat, constituie o adevărată piesă de muzeu (ex. o. de la Putna, sec. 15, decorat cu scene biblice, cruci și figuri de sfinți și profeți; o. de la Secu, sec. 17).

Intrare: omofor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • omofor
  • omoforul
  • omoforu‑
plural
  • omofoare
  • omofoarele
genitiv-dativ singular
  • omofor
  • omoforului
plural
  • omofoare
  • omofoarelor
vocativ singular
plural
omohor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

omofor, omofoaresubstantiv neutru

  • 1. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Omoforul, rucavițele, tiara, epitrahilul, sita și cîrja vin de la Dosithei. ARGHEZI, P. T. 25. DLRLC
    • format_quote Între timp mitropolitul a fost îmbrăcat în odăjdii, punîndu-i-se omoforul de către diaconii săi. CAMIL PETRESCU, O. II 355. DLRLC
    • format_quote Mitropolitul, puindu-i omoforul pe cap, îi citi cu glas măreț rugăciunile de încoronare ale împăraților bizantini. ODOBESCU, S. A. 89. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.