9 definiții pentru oleografie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care reproduce o pictură în ulei, executată pe hârtie cu nervuri, imitând pânza, cu ajutorul unor coloranți speciali. [Pr.: -le-o-] – Din fr. oléographie.

OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care reproduce o pictură în ulei, executată pe hârtie cu nervuri, imitând pânza, cu ajutorul unor coloranți speciali. [Pr.: -le-o-] – Din fr. oléographie.

oleografie sf [At: NICA, L. VAM. 177 / P: ~le-o~ / Pl: ~ii / E: fr oléographie] Cromolitografie care imită pictura în ulei, făcută pe hârtie cu nervuri, ca firele pânzei.

OLEOGRAFÍE, oleografii, s. f. Cromolitografie care imită pictura în ulei, făcută pe hîrtie cu nervuri ca firele pînzei.

OLEOGRAFÍE s.f. Cromolitografie care reprezintă o pictură în ulei făcută pe o hârtie cu nervuri care imită pânza. [Pron. -le-o-, gen. -iei. / < fr. oléographie].

OLEOGRAFÍE s. f. (poligr.) procedeu de imprimare cu ajutorul culorilor de ulei pe o hârtie cu nervuri care imită pânza. (< fr. oléographie)

OLEOGRAFÍE ~i f. 1) Tehnica reproducerii cromolitografice a picturilor în ulei pe hârtie care imită pânza. 2) Reproducere executată prin acest procedeu. [Sil. -le-o-] /<fr. oléographie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

oleografíe (-le-o-gra-) s. f., art. oleografía, g.-d. art. oleografíei; pl. oleografíi, art. oleografíile

oleografíe s. f. (sil. -le-o-gra-) → grafie


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

OLEO- „ulei, grăsime, uleios, oleaginos”. ◊ L. oleum „ulei” > fr. oléo-, it. id. > rom. oleo-.~artroză (v. -artroză), s. f., introducerea unor substanțe uleioase în articulații, în scop terapeutic; ~fil (v. -fil1), adj., care are afinitate pentru substanțele oleaginoase; ~fob (v. -fob), adj., care respinge substanțele uleioase; ~grafie (v. -grafie), s. f., cromolitografie care reproduce o pictură în ulei făcută pe o hîrtie care imită pînza; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument utilizat la determinarea densității uleiurilor vegetale. 2. Instrument cu care se dozează uleiurile și grăsimile provenite din semințe; ~peritoneografie (v. peritoneo-, v. -grafie), s. f., radiografie a cavității peritoneale după injectarea unei cantități de ulei iodat; ~plasmă (v. -plasmă), s. f., substanță lipidică din citoplasmă; ~plast (v. -plast), s. n., plastidă producătoare de picături oleaginoase; ~sperm (v. -sperm), adj., cu semințe oleaginoase; ~static (v. -static), adj., relativ la nivelul țițeiului dintr-o sondă în care extracția a fost întreruptă; ~zom (v. -zom), s. m., incluziune citoplasmatică de substanțe grase.

Intrare: oleografie
oleografie substantiv feminin
 • silabație: o-le-o-gra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • oleografie
 • oleografia
plural
 • oleografii
 • oleografiile
genitiv-dativ singular
 • oleografii
 • oleografiei
plural
 • oleografii
 • oleografiilor
vocativ singular
plural

oleografie

 • 1. Cromolitografie care reproduce o pictură în ulei, executată pe hârtie cu nervuri, imitând pânza, cu ajutorul unor coloranți speciali.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: