18 intrări

120 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NORD s. n. 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția Stelei Polare; miazănoapte. (Adjectival) Polul Nord.Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic.Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. ♦ Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. – Din fr. nord, germ. Nord.

nord sns [At: AMFILOHIE, G. F. 133v/3 / E: ger Nord, it nord, fr nord] 1 Punct cardinal opus sudului, care se află în direcția stelei polare Si: miazănoapte, (îrg) crivăț, (înv) septentrion, septentrie. 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată spre nord (1) Si: miazănoapte, (îrg) septentrion, septentrie. 3 Ținut nordic. 4 (Îs) ~ magnetic Direcție spre care se îndreaptă vârful unui ac magnetic care se poate roti liber. 5 (Îlav) De ~ Nordic (1). 6 (Pex) Popoare din țările sau din ținuturile situate în nord (1).

NORD s. n. sg. 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția stelei polare; miazănoapte. (Adjectival) Polul Nord.Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic. 2. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. ♦ Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. – Din fr. nord, germ. Nord.

NORD s. n. 1. Unul din cele patru puncte cardinale, opus sudului și aflat în direcția stelei polare; miazănoapte. Umblu cu busola în buzunar și, oriunde aș fi, eu caut nordul. SEBASTIAN, T. 32. ◊ Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă totdeauna capătul nord al unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic. Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer. BOGZA, A. Î. 28. ◊ Loc. adv. La (sau spre, către, învechit despre) nord. Despre nord, te sui pe o scăriță la o nălțime de 15 palme și intri într-o săliță îngustă. NEGRUZZI, S. I 311. 2. Parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. Frumoasa copilă a nordului... avea să-și aleagă chiar astăzi un mire. ALECSANDRI, T. I 455. Carol al XII-lea... adusese spaimă în tot nordul Europei. NEGRUZZI, S. I 177. ◊ (Adjectival, în expr.) Polul nord.

NORD s.n. 1. Punct cardinal care se află în direcția stelei polare; miazănoapte. 2. Ținut, regiune etc. de la nord (1). [Cf. fr. nord, it. nord, germ. Nord].

NORD s. n. 1. punct cardinal care se află în direcția Stelei Polare; miazănoapte. 2. ținut, regiune etc. de la nord (1). (< fr., engl. nord)

NORD n. 1) (în opoziție cu sud) Punct cardinal care se află în direcția stelei polare; miazănoapte. ◊ ~-vest punct cardinal intermediar care indică direcția între nord și vest. ~-est punct cardinal intermediar, care indică direcția între nord și est. De ~ nordic. 2) Parte (a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc.) care este situată în această direcție în raport cu restul teritoriului. ~ul țării. 3) rar Vânt care suflă din această direcție; crivăț. /<fr. nord, germ. Nord

Nord n. 1. punctul orizontului dinspre partea stelei polare; 2. țară septentrională: om dela Nord.

Nord n. numele unui departament francez: 1.867.000 loc., cu cap. Lille.

* nord n. (fr. nord, d. germ. nord; sp. norte). Mează-noapte, acea parte a pămîntuluĭ care e spre steaŭa polară. Țară (regiune) de la nord: America de Nord, om de nord. V. sud, vest, est.

NORD-AMERICAN, -Ă nord-americani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Americii de Nord sau nord-americanilor (1), privitor la America de Nord ori la nord-americani; p. restr. care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor. – Nord + american. Cf. fr. nord-americain, germ. nord-amerikanisch.

NORD-AMERICANCĂ, nord-americance, s. f. Femeie care face parte din populația Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. – Nord-american + suf. -că.

NORD-COREEAN, -Ă, nord-coreeni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-coreenilor (1) sau statului lor, privitor la nord-coreeni ori la statul lor. – Nord + coreean. Cf. fr. nord-coréen.

NORD-COREEANCĂ, nord-coreence, s. f. Femeie care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. – Nord-coreean + suf. -că.

NORD-DUNĂREAN, -EANĂ, nord-dunăreni, -e, adj. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. – Nord + dunărean.

NORD-DUNĂREAN, -EANĂ, nord-dunăreni, -e, adj. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. – Nord + dunărean.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. – Din fr. nord-est.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. – Din fr. nord-est.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. – Nord-est + suf. -ic.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. – Nord-est + suf. -ic.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. – Din germ. Nordwest.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. – Din germ. Nordwest.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. – Nord-vest + suf. -ic.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. – Nord-vest + suf. -ic.

NORD-VIETNAMEZ, -Ă, nord-vietnamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-vietnamezilor (1) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi ori la statul lor. [Pr.: -vi-et-] – Nord + vietnamez.

nord-american, ~ă [At: IORDAN, L. R. A. 227 / Pl: ~i, ~e / E: nord + american] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Americii de Nord. 3-4 smf, a (Pre) (Persoană) care face parte din populația de bază a Statelor Unite ale Americii. 5-6 smf, a (Persoană) care este originară din America de Nord. 7-8 smf, a (Prc) (Persoană) care este originară din Statele Unite ale Americii. 9 smp Populație care locuiește în America de Nord. 10 smp (Prc) Populație care locuiește în Statele Unite ale Americii. 11-12 a Care aparține (Americii de Nord sau) nord-americanilor (9). 13-14 a (Prc) Care aparține (Statelor Unite ale Americii sau) nord-americanilor (10). 15-16 a Care se referă la (America de Nord sau) la nord- americani (9). 17-18 a (Prc) Care se referă (la Statele Unite ale Americii sau) la nord-americani (10). 19-20 a Caracteristic (Americii de Nord sau) nord-americanilor (9). 21-22 (Prc) Caracteristic (Statelor Unite ale Americii sau) nord-americanilor (10).

nord-americancă sf [At: DLR / Pl: ~nce / E: nord-american + -că] 1 Femeie care face parte din populația de bază a Americii de Nord. 2 (Prc) Femeie care face parte din populația de bază a Statelor Unite ale Americii. 3 Femeie originară din America de Nord. 4 (Prc) Femeie originară din Statele Unite ale Americii.

nord-apusean, ~ă a [At: AR (1839), 472/39 / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + apusean] 1-2 (Asr) Nord-vestic (1-2).

nord-coreean[1], [At: DEX / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + coreean] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Coreei de Nord. 3-4 smf, a (Persoană) originară din Coreea de Nord. 5 smp Popor din Coreea de Nord. 6-7 a Care aparține (Coreei de Nord sau) nord-coreenilor (5). 8-9 a Care se referă la (Coreea de Nord sau) la nord-coreeni (5). corectat(ă)

  1. În original, greșit accentuat: nord-coreean LauraGellner

nord-dunărean[1], [At: ROSETTI, I. S. L. 18 / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + dunărean] 1-2 a Care aparține (teritoriilor situate în nordul Dunării sau) popoarelor de acolo. 3-4 a Privitor la (teritoriile din nordul Dunării sau) la popoarele lor. 5-6 smf, a (Persoană) care este originară din nordul Dunării. corectat(ă)

  1. În original,incorect accentuat: nord-dunărean LauraGellner

nord-est sns [At: I. GOLESCU, C. / E: fr nord + est] 1 Punct cardinal secundar situat la distanță egală, între nord și est Si: (înv) nord-ost (1). 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc. spre nord-est (1) Si: (înv) nord-ost (2).

nord-estic, ~ă a [At: DL / Pl: ~ici, ~ice / E: nord-est + -ic] 1 De la nord-est în raport cu un punct sau o regiune Si: (înv) nord-ostic (1). 2 Spre nord-est (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (înv) nord-ostic (2).

nord-ost sns [At: AR (1830), 341/42 / E: ger Nord-Ost] (Înv) 1-2 Nord-est (1-2).

nord-ostic, ~ă a [At: IORGA, L. R. 69 / Pl: ~ici, ~ice / E: nord-ost + -ic] (Înv) 1-2 Nord-estic (1-2).

nord-ovest sns [At: AMFILOHIE, G. 16/5 / E: it nord-ovest] (Înv) 1-2 Nord-vest (1-2).

nord-uest sns [At: I. GOLESCU, C. / E: fr nord-ouest] (Înv) 1-3 Nord-vest (1-3).

nord-vest sns [At: IORGA, L. I, 313 / E: ger Nord-West] 1 Punct cardinal secundar situat la egală distanță între nord și vest Si: (înv) nord-ovest (1), nord-uest (1). 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc., spre nord-vest (1) Si: (înv) nord-ovest (2), nord-uest (2).

nord-vestic, ~ă a [At: DLR / Pl: ~ici, ~ice / E: nord + vestic] 1 De la nord-vest (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (rar) nord-apusean (1). 2 Dinspre nord-vest (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (rar) nord-apusean (2).

nord-vietnamez, ~ă [At: DEX / Pl: ~i, ~e / E: nord + vietnamez] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Vietnamului de Nord. 3-4 smf, a (Persoană) originară din Vietnamul de Nord. 5 smp Popor din Vietnamul de Nord. 6-7 a Care aparține (Vietnamului de nord sau) nord-vietnamezilor (5). 8-9 a Care se referă la (Vietnamul de Nord sau) la nord-vietnamezi (5).

NORD-AMERICAN, -Ă, nord-americani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Americii de Nord sau populației ei, privitor la America de Nord sau la populația ei; p. restr. care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor; originar din aceste ținuturi. – Nord + american. Cf. fr. nord-américain, germ. nord-amerikanisch.

NORD-COREEAN, -Ă, nord-coreeni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-coreenilor (1) sau statului lor, privitor la nord-coreeni sau la statul lor. – Nord + coreean. Cf. fr. nord-coréen.

NORD-VIETNAMEZ, -Ă, nord-vietnamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparținea nord-vietnamezilor (1) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi sau la statul lor. [Pr.: -vi-et-] – Nord + vietnamez.

NORD-AMERICAN, -Ă, nord-americani, -e, adj. (Uneori substantivat) Care este din America de Nord; care aparține Americii de Nord; (prin restricție) care ține de Statele Unite ale Americii de Nord.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări etc., așezată între nord și est.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -e, adj. De la nord-est, spre nord-est.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări etc., așezată între nord și vest.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -e, adj. De la nord-vest, spre nord-vest.

NORD-EST s.n. Punct cardinal secundar, situat la distanță egală de nord și de est; regiune, ținut etc. din această parte. [< fr. nord-est].

NORD-ESTIC, -Ă adj. De (la) nord-est, spre nord-est. [< nord-est + -ic].

NORD-VEST s.n. Punct cardinal secundar, situat la egală distanță de nord și de vest; regiune, ținut etc. din această parte. [Cf. fr. nord-ouest, germ. Nordwest].

NORD-VESTIC, -Ă adj. De (la) nord-vest, spre nord-vest. [< nord-vest + -ic].

NORD-AMERICAN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din America de Nord sau (p. ext.) al S.U.A. (< fr. nordaméricain)

NORD-COREEAN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Coreea de Nord. (< fr. nord-coréen)

NORD-EST s. n. punct cardinal secundar, la distanță egală de nord și de est. (< fr. nord-est.)

NORD-VEST s. n. punct cardinal secundar, la egală distanță de nord și de vest. (< germ. Nordwest)

Margareta de Valdemar (Semiramida Nordului) f. guvernă ca regentă Suedia, Norvegia și Danemarca (1358-1412).

Nord-Est n. punct situat la egală distanță între E. și N.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Nord (zonă geografică) s. propriu n.

*Nord (zonă geografică) s. propriu n.

+nord – nord-estic adj. m., pl. nord – nord-estici; f. nord – nord-estică, pl. nord – nord-estice

+nord – nord-vestic adj. m., pl. nord – nord-vestici; f. nord – nord-vestică, pl. nord – nord-vestice

nord-american adj. m., s. m., pl. nord-americani; adj. f., s. f. nord-america, pl. nord-americane

nord-americancă s. f., g.-d. art. nord-americancei; pl. nord-americance

nord-coreean adj. m., s. m., pl. nord-coreeni; adj. f., s. f. nord-coreea, pl. nord-coreene

nord-coreeancă s. f., g.-d. art. nord-coreencei; pl. nord-coreence

nord-dunărean adj. m., pl. nord-dunăreni; f. nord-dunărea, pl. nord-dunărene

+Nord-Est (zonă geografică) s. propriu n.

nord-est (punct cardinal) s. n.; abr. N-E

nord-estic adj. m., pl. nord-estici; f. nord-estică, pl. nord-estice

+Nord-Vest (zonă geografică) s. propriu n.

nord-vest (punct cardinal) s. n.; abr. N-V

nord-vestic adj. m., pl. nord-vestici; f. nord-vestică, pl. nord-vestice

nord-vietnamez (desp. -vi-et-) adj. m., s. m., pl. nord-vietnamezi; adj. f., s. f. nord-vietname, pl. nord-vietnameze

+ruso – nord-coreean adj. m., pl. ruso – nord-coreeni, f. ruso – nord-coreea, pl. ruso – nord-coreene

nord-american adj. m., s. m., pl. nord-americani; adj. f., s. f. nord-americană, pl. nord-americane

nord-americancă s. f., g.-d. art. nord-americancei; pl. nord-americance

nord-coreean adj. m., s. m., pl. nord-coreeni; adj. f., s. f. nord-coreeană, pl. nord-coreene

*nord-coreeancă s. f., g.-d. art. nord-coreencei; pl. nord-coreence

nord-dunărean adj. m., pl. nord-dunăreni; f. nord-dunăreană, pl. nord-dunărene

nord-estic adj. m., pl. nord-estici; f. nord-estică, pl. nord-estice

nord-vestic adj. m., pl. nord-vestici; f. nord-vestică, pl. nord-vestice

nord-vietnamez (-vi-et-) adj. m., s. m., pl. nord-vietnamezi; adj. f., s. f. nord-vietnameză, pl. nord-vietnameze

nord-american s. m., adj. m. american

nord-americancă s. f. americancă

nord-coreean s. m., adj. m. coreean

nord-vietnamez s. m., adj. m. vietnamez

Nord-Est, Nord-Vest (abreviat: N.-E., N.-V.).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NORD s. (GEOGR.) miazănoapte, (livr.) septentrion, (înv. și reg.) crivăț, (prin vestul Transilv.) scăpătat, (înv.) sever. (O furtună dinspre ~.)

NORD s. (GEOGR.) miazănoapte, (livr.) septentrion, (înv. și reg.) crivăț, (prin vestul Transilv.) scăpătat, (înv.) sever. (O furtună dinspre ~.)

NORD-APUSEAN adj. v. nord-vestic.

NORD-EST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ost.

NORD-ESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-ostic.

NORD-VEST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ovest.

NORD-VESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-apusean.

NORD-EST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ost.

NORD-ESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-ostic.

NORD-VEST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ovest.

NORD-VESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-apusean.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nord-ovest s.n. sg. (înv.) nord-vest.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NORD-DUNĂREÁN, -Ă (< nord + dunărean) adj. Care aparține teritoriului situat în nordul Dunării sau popoarelor de aici, privitor la acest teritoriu sau la popoarele care locuiesc aici; originar din nordul Dunării.

PASAJUL DE NORD-EST v. Marele Drum Maritim de Nord.

PASAJUL DE NORD-VEST, ansamblu de strâmtori și canale în Arh. Arctic Canadian, care permite legătura între Oc. Atlantic și Oc. Pacific, prin intermediul Oc. Arctic. A fost descoperit de R.J. McLure (1850-1854), conducând o expediție de căutare a lui J. Franklin. Primul care a navigat prin P. de NV a fost Roald Amundsen (1903-1906).

Intrare: Nord
substantiv propriu (SP001MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Nord
  • Nordul
plural
genitiv-dativ singular
  • Nordului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord
  • nordul
  • nordu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • nord
  • nordului
plural
vocativ singular
plural
N simbol
  • pronunție: en, ne, nî
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • N
Intrare: nord-american (adj.)
nord-american1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-american
  • nord-americanul
  • nord-america
  • nord-americana
plural
  • nord-americani
  • nord-americanii
  • nord-americane
  • nord-americanele
genitiv-dativ singular
  • nord-american
  • nord-americanului
  • nord-americane
  • nord-americanei
plural
  • nord-americani
  • nord-americanilor
  • nord-americane
  • nord-americanelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-american (s.m.)
nord-american2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-american
  • nord-americanul
plural
  • nord-americani
  • nord-americanii
genitiv-dativ singular
  • nord-american
  • nord-americanului
plural
  • nord-americani
  • nord-americanilor
vocativ singular
  • nord-americanule
plural
  • nord-americanilor
Intrare: nord-americancă
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-americancă
  • nord-americanca
plural
  • nord-americance
  • nord-americancele
genitiv-dativ singular
  • nord-americance
  • nord-americancei
plural
  • nord-americance
  • nord-americancelor
vocativ singular
  • nord-americancă
plural
  • nord-americancelor
Intrare: nord-apusean
nord-apusean adjectiv
adjectiv compus
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-apusean
  • nord-apuseanul
  • nord-apusean
  • nord-apuseanul
plural
  • nord-apuseni
  • nord-apusenii
  • nord-apuseni
  • nord-apusenii
genitiv-dativ singular
  • nord-apusean
  • nord-apuseanului
  • nord-apusean
  • nord-apuseanului
plural
  • nord-apuseni
  • nord-apusenilor
  • nord-apuseni
  • nord-apusenilor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-coreean (adj.)
nord-coreean1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanul
  • nord-coreea
  • nord-coreeana
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenii
  • nord-coreene
  • nord-coreenele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanului
  • nord-coreene
  • nord-coreenei
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenilor
  • nord-coreene
  • nord-coreenelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-coreean (s.m.)
nord-coreean2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanul
  • nord-coreeanu‑
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenii
genitiv-dativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanului
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenilor
vocativ singular
  • nord-coreeanule
plural
  • nord-coreenilor
Intrare: nord-coreeană
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreea
  • nord-coreeana
plural
  • nord-coreene
  • nord-coreenele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreene
  • nord-coreenei
plural
  • nord-coreene
  • nord-coreenelor
vocativ singular
  • nord-coreea
plural
  • nord-coreenelor
Intrare: nord-coreeancă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreeancă
  • nord-coreeanca
plural
  • nord-coreence
  • nord-coreencele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreence
  • nord-coreencei
plural
  • nord-coreence
  • nord-coreencelor
vocativ singular
  • nord-coreeancă
plural
  • nord-coreencelor
Intrare: nord-dunărean
nord-dunărean adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-dunărean
  • nord-dunăreanul
  • nord-dunărea
  • nord-dunăreana
plural
  • nord-dunăreni
  • nord-dunărenii
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenele
genitiv-dativ singular
  • nord-dunărean
  • nord-dunăreanului
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenei
plural
  • nord-dunăreni
  • nord-dunărenilor
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-est
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-est
  • nord-estul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-est
  • nord-estului
plural
vocativ singular
plural
N-E abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • N-E
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ost
  • nord-ostul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-ost
  • nord-ostului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord-estic
nord-estic adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-estic
  • nord-esticul
  • nord-estică
  • nord-estica
plural
  • nord-estici
  • nord-esticii
  • nord-estice
  • nord-esticele
genitiv-dativ singular
  • nord-estic
  • nord-esticului
  • nord-estice
  • nord-esticei
plural
  • nord-estici
  • nord-esticilor
  • nord-estice
  • nord-esticelor
vocativ singular
plural
nord-ostic adjectiv
adjectiv compus
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ostic
  • nord-osticul
  • nord-ostică
  • nord-ostica
plural
  • nord-ostici
  • nord-osticii
  • nord-ostice
  • nord-osticele
genitiv-dativ singular
  • nord-ostic
  • nord-osticului
  • nord-ostice
  • nord-osticei
plural
  • nord-ostici
  • nord-osticilor
  • nord-ostice
  • nord-osticelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vest
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vest
  • nord-vestul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-vest
  • nord-vestului
plural
vocativ singular
plural
N-V abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
Surse flexiune: DOOM 2
  • N-V
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ovest
  • nord-ovest
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-ovest
  • nord-ovest
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vestic
nord-vestic adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vestic
  • nord-vesticul
  • nord-vestică
  • nord-vestica
plural
  • nord-vestici
  • nord-vesticii
  • nord-vestice
  • nord-vesticele
genitiv-dativ singular
  • nord-vestic
  • nord-vesticului
  • nord-vestice
  • nord-vesticei
plural
  • nord-vestici
  • nord-vesticilor
  • nord-vestice
  • nord-vesticelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vietnamez (adj.)
nord-vietnamez1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezul
  • nord-vietname
  • nord-vietnameza
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezii
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezele
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezului
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezei
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezilor
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vietnamez (s.m.)
nord-vietnamez2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezul
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezii
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezului
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezilor
vocativ singular
  • nord-vietnamezule
plural
  • nord-vietnamezilor
Intrare: nord-vietnameză
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietname
  • nord-vietnameza
plural
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezele
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezei
plural
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezelor
vocativ singular
  • nord-vietname
plural
  • nord-vietnamezelor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nordsubstantiv neutru

  • 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția Stelei Polare. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: miazănoapte antonime: sud
    • format_quote Umblu cu busola în buzunar și, oriunde aș fi, eu caut nordul. SEBASTIAN, T. 32. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Polul Nord. DEX '09 DLRLC
    • 1.1. Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală De nord = nordic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: nordic
      • format_quote Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer. BOGZA, A. Î. 28. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială La (sau spre, către, învechit despre) nord = în partea situată către nord. DLRLC
      • format_quote Despre nord, te sui pe o scăriță la o nălțime de 15 palme și intri într-o săliță îngustă. NEGRUZZI, S. I 311. DLRLC
  • 2. Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. DEX '09 DEX '98
  • comentariu simbol N DOOM 2
etimologie:

Nordsubstantiv propriu neutru

  • 1. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord; ținut nordic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Frumoasa copilă a nordului... avea să-și aleagă chiar astăzi un mire. ALECSANDRI, T. I 455. DLRLC
    • format_quote Carol al XII-lea... adusese spaimă în tot nordul Europei. NEGRUZZI, S. I 177. DLRLC
etimologie:

nord-american, nord-americaadjectiv

  • 1. Care aparține Americii de Nord sau nord-americanilor (?), privitor la America de Nord ori la nord-americani. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • 1.1. prin restricție Care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor. DEX '09 DLRLC MDN '00
etimologie:

nord-american, nord-americanisubstantiv masculin
nord-america, nord-americanesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Americii de Nord sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.1. prin restricție Persoană care face parte din populația Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. DEX '09 MDN '00
etimologie:

nord-americancă, nord-americancesubstantiv feminin

  • 1. Femeie care face parte din populația Americii de Nord sau este originară de acolo. DEX '09
    • 1.1. prin restricție Femeie care face parte din populația Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. DEX '09
etimologie:
  • Nord-american + sufix -că. DEX '09

nord-apusean, nord-apuseanadjectiv

nord-coreean, nord-coreeaadjectiv

  • 1. Care aparține nord-coreenilor (?) sau statului lor, privitor la nord-coreeni sau la statul lor. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

nord-coreean, nord-coreenisubstantiv masculin
nord-coreea, nord-coreenesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

nord-coreeancă, nord-coreencesubstantiv feminin

  • 1. Femeie care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. DEX '09
etimologie:
  • Nord-coreean + sufix -că. DEX '09

nord-dunărean, nord-dunăreaadjectiv

  • 1. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. DEX '09 DEX '98 DE
etimologie:
  • Nord + dunărean DEX '09 DEX '98 DE

nord-estsubstantiv neutru

  • 1. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. DEX '09 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
  • comentariu abreviere N-E DOOM 2
etimologie:

nord-estic, nord-esticăadjectiv

  • 1. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • Nord-est + sufix -ic. DEX '09 DEX '98 DN

nord-vestsubstantiv neutru

  • 1. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
  • comentariu abreviere N-V DOOM 2
etimologie:

nord-vestic, nord-vesticăadjectiv

  • 1. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: nord-apusean
etimologie:
  • Nord-vest + sufix -ic. DEX '09 DEX '98 DN

nord-vietnamez, nord-vietnameadjectiv

  • 1. Care aparținea nord-vietnamezilor (?) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi sau la statul lor. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Nord + vietnamez DEX '09 DEX '98

nord-vietnamez, nord-vietnamezisubstantiv masculin
nord-vietname, nord-vietnamezesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care făcea parte din populația Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Nord + vietnamez DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic