2 intrări

44 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOR, nori, s. m. 1. (Mai ales la pl.) Masă (delimitată) de vapori sau de picături de apă, de cristale de gheață aflate în suspensie în atmosferă. ◊ Loc. adj. și adv. Până la (sau în) nori = (care se înalță) foarte sus. Loc. vb. A fi nor = a fi înnorat. ◊ Expr. Trăiește sau e (cu capul) în nori sau parc-ar fi căzut din nori, se spune despre o persoană străină de cele ce se petrec în jurul ei. ◊ Nor arzător = masă de gaze și de cenușă vulcanică cu temperatură ridicată care este expulzată în atmosferă în timpul erupției unui vulcan. Nor de stele = grupare de stele, cu limite neregulate, aflată în diverse galaxii. Norii lui Magellan = numele a două sisteme stelare aflate în afara galaxiei noastre. 2. Masă densă și mobilă de praf, de fum etc. 3. Fig. Mulțime compactă (și mobilă) de ființe (care întunecă zarea). [Var.: (reg.) nour, nuor, s. m.] – Lat. nubilum.

nor1 sm [At: PSALT. HUR. 12r/9 / V: nour (Pl: ~i și reg, sn ~uri), (îrg) noor, nuăr, nuâr, nuor, (reg) năure (Pl: ~ăuri), noăr[1], nouor, nuvăr / Pl: ~i, (reg, sn) ~uri / E: ml nubilum] 1 (Mpl) Grupare delimitată de picături de apă sau cristale de gheață aflate în suspensie în atmosferă, în urma condensării sau sublimării vaporilor de apă. 2-3 (Îljv) Până la (sau în) ~(i) (Care se înalță) foarte sus. 4-5 (Îal) (Care este) foarte înalt. 6-7 (Înv; îal) (Care este) pretutindeni. 8 (Îe) A fi sau a trăi (cu capul) în ~ A trăi izolat de realitatea înconjurătoare, într-o lume fantezistă. 9 (Îae) A fi distrat. 10 (Îe) Parcă ar fi căzut din ~ Se spune despre o persoană străină de cele ce se petrec în jurul ei. 11 (Îe) A bate cu fruntea-n ~i A fi foarte înalt. 12 (Îae) A fi mândru. 13 (Reg; îe) A purta (pe cineva) prin nouri A bate pe cineva foarte tare. 14 (Liv) A fi ~ sau (rar) ~i A fi înnorat. 15 (Glg; îs) ~ arzător Masă de gaze și de cenușă vulcanică, cu temperatura de cca 700° C, care este expulzată în atmosferă în timpul unei erupții vulcanice. 16 (Ast; îs) ~ de stele Grupare de stele, cu limite neregulate, aflată în diverse galaxii. 17 (Ast; îs) ~ii lui Magellan Nume a două sisteme solare aflate în afara galaxiei noastre. 18 (Pan; udp „de”) Masă densă și mobilă de praf, de fum etc. 19 (Pex; fig) Mulțime compactă și mobilă de ființe.

  1. Variantele nour, noor, nuăr, nuâr greșit accentuate în original: nour, noor, nuăr, nuâr ; o confirmă și referințele încrucișate; variantei nuor îi lipsește definiția proprie; am corectat totuși accentul prin analogie cu celelalte — LauraGellner

NOR, nori, s. m. 1. (Mai ales la pl.) Masă (delimitată) de vapori sau de picături de apă, de cristale de gheață aflate în suspensie în atmosferă. ♦ Loc. adj. și adv. Până la (sau în) nori = (care se înalță) foarte sus. ♦ Loc. vb. A fi nor = a fi înnorat. ♦ Expr. Trăiește sau e (cu capul) în nori sau parc-ar fi căzut din nori, se spune despre o persoană străină de cele ce se petrec în jurul ei. ♦ Nor arzător = masă de gaze și de cenușă vulcanică cu temperatură ridicată care este expulzată în atmosferă în timpul erupției unui vulcan. Nor de stele = grupare de stele, cu limite neregulate, aflată în diverse galaxii. Norii lui Magellan = numele a două sisteme stelare aflate în afara galaxiei noastre. 2. Masă densă și mobilă de praf, de fum etc. 3. Fig. Mulțime compactă (și mobilă) de ființe (care întunecă zarea). [Var.: (reg.) nour, nuor, s. m.] – Lat. nubilum.

NOR, nori, s. m. 1. (Și în forma nour) Îngrămădire de vapori condensați în picături de apă, cristale de gheață sau fulgi de zăpadă, care se formează în aer, putînd da în anumite condiții de temperatură, presiune etc. ploaie, zăpadă, grindină, ceață etc. În regiunile întinse de șes, norii se formează dacă există o depresiune barometrică. CARAFOLI-OROVEANU, M. F. I 78. Soarele scăpăta spre dealurile de la apus, între pături subțirele de nouri. SADOVEANU, O. II 499. Țin ochii la norul din zare. COȘBUC, P. II 89. Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri. EMINESCU, O. I 201. ◊ Expr. E nor = e înnorat. Trăiește sau e (cu capul) în nori sau parc-ar fi căzut din nori, se spune despre cel care este străin de cele ce se întîmplă în jurul lui, care trăiește într-o lume aparte, de visuri, care nu vrea să țină seama de realitate. ♦ Nor arzător = izbucnire vulcanică frecventă, compusă din gaze, vapori fierbinți și mari cantități de cenușă. ♦ Fig. Ceea ce tulbură, întunecă liniștea, seninătatea; mîhnire, întristare, amărăciune. În nourii care i se frămîntau în minte întrezărise o lucire. SADOVEANU, O. VII 63. De nicăiri o altă rază de lumină nu va mai veni să dea strălucire norilor posomorîți ai vieții! HOGAȘ, M. N. 109. La aceste vorbe... pe fruntea Udrei se lasă un nor. BOLINTINEANU, O. 51. 2. Masă densă și mobilă (de praf, fum, aburi etc.). Se plimba... printre norii groși ai aburilor cocliți. SAHIA, N. 33. Un nor de colb îi cuprinsă, căci Genarul venea în fuga calului, de rupea pămîntul. EMINESCU, N. 15. Nori de praf a răspîndit, Urma i-a acoperit! TEODORESCU, P. P. 625. 3. Fig. Mulțime compactă și mobilă de ființe (care întunecă zarea). Un nor de lăcuste.Sentinelă! te arată, Norul crunt se sparge!... Iată, iată oardele avane. ALECSANDRI, P. II 14. Un nour de corbi fîlfîia pe deasupra croncăind. RUSSO, S. 139. – Variante: (regional) nour, nuor (DELAVRANCEA, S. 107) s. m.

NOR nori m. 1) Formație atmosferică prezentând o masă densă de vapori de apă sau de cristale de gheață, care, în anumite condiții, poate genera precipitații. Nori de ploaie.Nor arzător masă foarte fierbinte de gaze și de cenușă, expulzată în timpul erupției unui vulcan. Până la (sau în) nori la înălțime foarte mare; foarte sus. A fi (sau a umbla) cu capul în (sau prin) nori a fi rupt de realitate. Parc-ar fi (sau parcă a) căzut din nor se spune despre o persoană care pare total dezorientată într-o împrejurare dată. 2) Cantitate mare de ceva (ce plutește în atmosferă). Nor de praf.Nor de tristețe amestec de sentimente ce tulbură echilibrul sufletesc. /<lat. nubilum

nor m. 1. massă de aburi suspendați în atmosferă: cerul e plin de nori; 2. ceeace seamănă unui nor: nori de fum, de praf; 3. fig. întuneric, întristare: un nor îi acoperì fața. [Vechiu-rom. nuăr, Mold. nour = lat. NUBILUM].

nor (vest) și nour (est) m. (lat. núbilum [rudă cu nébula, negură], de unde s’a făcut ◊ nuer, vrom. Banat. Oaș núăr, núor, nóor, apoĭ nóur și nor; it. nuvolo, pv. nivol, cat. nuvol; sp. nube și pg. nuvem, d. lat. nubes, nor. În Ban. și núŭăr, núhăr, nuvăr ca mădúŭă, mădúhă, mădúvă. Cp. și cu bour). Grămadă de negură care plutește în aer și, de multe orĭ, produce ploaĭe. Ceĭa ce seamănă a nor: un nour de fum, de colb. Fig. Turburare, întrisitare care se observă pe față: un nour de tristeță se răspîndi pe fața luĭ. Ceĭa ce turbură seninătatea: fericire fără nourĭ.

NOUR s. m. v. nor.

NUOR s. m. v. nor.

nouor sm vz nor1[1] modificată

  1. În original, greșit tipărit: vz nou1 LauraGellner

nour sm vz nor1[1] modificată

  1. În original, tipărit greșit: vz nora LauraGellner

ZGÎRIE-NORI, zgîrie-nori, s. m. Clădire înaltă, cu foarte multe etaje. [în S.U.A.] milioane de șomeri bătătoresc drumurile în căutarea lucrului, milioane de americani trăiesc nu în zgîrie-nori, ci în bordeie. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 1/1. ◊ (Adjectival, invar.) Acolo au năvălit din plin blocurile zgîrie-nori. RAEEA, O. 134.

ZGÎRIE-NORI, zgîrie-nori, s. m. Clădire înaltă, cu foarte multe etaje. – Din zgîrie + nor (după it. gratta-nuvole, engl. sky-scraper).

noră f. soția fiului. [Dial. nor = lat. NURUS].

nour m. Mold. V. nor: nouri vineți s’adună AL.; fig. nour de scântei AL. nouri de eres EM.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

zgârie-nori (desp. -ri-e-) s. m., pl. zgârie-nori, art. zgârie-norii

zgârie-nori (-ri-e-) s. m., pl. zgârie-nori

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ZGÂRIE-NORI s. (englezism) building.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

nor (nori), s. m. – Masă de vapori, de picături de lichid, de fum etc. aflate în suspensie în atmosferă. – Var. (Mold.) nour, (Olt.) noor, (Banat) nuor, nuvăr, (înv.) nuar.Mr. nior, năur, megl. nor, istr. n(u)or. Lat. nūbĭlus (Pușcariu 1189; Candrea-Dens., 1240; REW 5975), cf. it. nuvolo, prov. nivol, cat. nuvol, sp. (nube), astur. nublo. Baza *nibulum (Pascu, Beiträge, 18) nu pare necesară. Conservarea lui ou, oo în var. se datorează, poate, prezenței lui r (Graur, BL, III, 53). – Der. no(u)ros, adj. (înnorat); (î)no(u)ra, vb. (a se acoperi cu nori); nourată, s. f. (oaie cu lînă gri).

ZGÎRIE-NORI s. m. (v. zgîria (3)) [sil. -ri-e-] (trad. din fr. gratte-ciel) [morf. DOOM]

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nori arzători, (engl.= ash cloud) → avalanșe arzătoare.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NOR (lat. nubilum) s. m. 1. (METEOR.) Masă de vapori, picături de apă sau cristale de gheață, aflate în suspensie în atmosferă. Se formează mai ales în troposferă. Se disting: n. superiori, formați la înălțimi de peste 6.000 m (cirrus, cirrostratus, cirrocumulus), constituiți din cristale de gheață; n. mijlocii, la înălțimi de 2.000-6.000 m (altostrus, altocumulus), alcătuiți din picături și cristale mici de gheață; n. inferiori, la 2.000 m înălțime (cumulus, cumulonimbus), constituiți preponderent din picături. ◊ N. arzător = masă de gaze și de cenușă vulcanică supraîncălzită (c. 700°C), expulzată în atmosferă în timpul unei erupții vulcanice; apariția ei provoacă puternice descărcări electrice. ◊ (ASTR.) N. de stele = grupare de stele, cu limite neregulate, mai mică decât o galaxie. ◊ (FIZ.) N. electronic = zonă de distribuție probabilistică a electronului în anumite domenii ale spațiului înconjurător nucleului atomic. 2. Masă densă (și mobilă) de praf, de fum etc.

NORII LUI MAGELLAN, numele a două galaxii mici cu forme neregulate, sateliți ai Galaxiei, care împreună cu aceasta și alte sisteme stelare formează așa-numitul Grup local. Au fost observați de Fernando de Magellan în 1519. Norul mare, la o distanță de 180000 ani lumină, se observă în constelația Dorado, iar cel mic, la o distanță de 205000 ani lumină, în constelația Tucana, ambele în emisfera australă. În norul mare a fost observată, la 23 febr. 1987, explozia unei supernove, care a avut de fapt loc în urmă cu 180000 ani (supernova 1987 A).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi picat din cer / din lună / din nori / din stele expr. 1. a fi dezorientat, a nu ști ce să facă. 2. a fi rupt de realitatea imediată.

a umbla cu capul în nori expr. a fi visător, a fi rupt de realitatea înconjurătoare.

cu capul în nori expr. distrat, neatent.

Intrare: nor
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nor
  • norul
  • noru‑
plural
  • nori
  • norii
genitiv-dativ singular
  • nor
  • norului
plural
  • nori
  • norilor
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nour
  • nourul
  • nouru‑
plural
  • nouri
  • nourii
genitiv-dativ singular
  • nour
  • nourului
plural
  • nouri
  • nourilor
vocativ singular
plural
nuâr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nuăr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nouor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
noor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
noăr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
năure
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nuvăr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nuor
  • nuorul
  • nuoru‑
plural
  • nuori
  • nuorii
genitiv-dativ singular
  • nuor
  • nuorului
plural
  • nuori
  • nuorilor
vocativ singular
plural
Intrare: zgârie-nori
  • silabație: zgâ-ri-e-nori info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • zgârie-nori
  • zgârie-nori
plural
  • zgârie-nori
  • zgârie-nori
genitiv-dativ singular
  • zgârie-nori
  • zgârie-nori
plural
  • zgârie-nori
  • zgârie-nori
vocativ singular
plural
sgârie-nori substantiv masculin
  • silabație: sgâ-ri-e-nori info
substantiv masculin compus
Surse flexiune: IVO-III
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sgârie-nori
  • sgârie-nori
plural
  • sgârie-nori
  • sgârie-nori
genitiv-dativ singular
  • sgârie-nori
  • sgârie-nori
plural
  • sgârie-nori
  • sgârie-nori
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nor, norisubstantiv masculin

  • 1. mai ales la plural Masă (delimitată) de vapori sau de picături de apă, de cristale de gheață aflate în suspensie în atmosferă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    diminutive: norișor
    • format_quote În regiunile întinse de șes, norii se formează dacă există o depresiune barometrică. CARAFOLI-OROVEANU, M. F. I 78. DLRLC
    • format_quote Soarele scăpăta spre dealurile de la apus, între pături subțirele de nouri. SADOVEANU, O. II 499. DLRLC
    • format_quote Țin ochii la norul din zare. COȘBUC, P. II 89. DLRLC
    • format_quote Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri. EMINESCU, O. I 201. DLRLC
    • 1.1. Nor arzător = masă de gaze și de cenușă vulcanică cu temperatură ridicată care este expulzată în atmosferă în timpul erupției unui vulcan. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Nor de stele = grupare de stele, cu limite neregulate, aflată în diverse galaxii. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. Norii lui Magellan = numele a două sisteme stelare aflate în afara galaxiei noastre. DEX '09 DEX '98
    • 1.4. figurat Ceea ce tulbură, întunecă liniștea, seninătatea. DLRLC
      • format_quote În nourii care i se frămîntau în minte întrezărise o lucire. SADOVEANU, O. VII 63. DLRLC
      • format_quote De nicăiri o altă rază de lumină nu va mai veni să dea strălucire norilor posomorîți ai vieții! HOGAȘ, M. N. 109. DLRLC
      • format_quote La aceste vorbe... pe fruntea Udrei se lasă un nor. BOLINTINEANU, O. 51. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală locuțiune adverbială Până la (sau în) nori = (care se înalță) foarte sus. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble locuțiune verbală A fi nor = a fi înnorat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble Trăiește sau e (cu capul) în nori sau parc-ar fi căzut din nori, se spune despre o persoană străină de cele ce se petrec în jurul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Masă densă și mobilă de praf, de fum etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Se plimba... printre norii groși ai aburilor cocliți. SAHIA, N. 33. DLRLC
    • format_quote Un nor de colb îi cuprinsă, căci Genarul venea în fuga calului, de rupea pămîntul. EMINESCU, N. 15. DLRLC
    • format_quote Nori de praf a răspîndit, Urma i-a acoperit! TEODORESCU, P. P. 625. DLRLC
  • 3. figurat Mulțime compactă (și mobilă) de ființe (care întunecă zarea). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Un nor de lăcuste. DLRLC
    • format_quote Sentinelă! te arată, Norul crunt se sparge!... Iată, iată oardele avane. ALECSANDRI, P. II 14. DLRLC
    • format_quote Un nour de corbi fîlfîia pe deasupra croncăind. RUSSO, S. 139. DLRLC
etimologie:

zgârie-nori, zgârie-norisubstantiv masculin invariabil

  • 1. Clădire înaltă, cu foarte multe etaje. DLRLC
    sinonime: building
    • format_quote [În S.U.A.] milioane de șomeri bătătoresc drumurile în căutarea lucrului, milioane de americani trăiesc nu în zgîrie-nori, ci în bordeie. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 1/1. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Acolo au năvălit din plin blocurile zgîrie-nori. RALEA, O. 134. DLRLC
etimologie:
  • zgârie + nor (după limba italiană gratta-nuvole, limba engleză sky-scraper). DLRM

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic