15 definiții pentru napoleon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NAPOLEON, (1) napoleoni, s. m. 1. Veche monedă franceză de aur în valoare de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I și, mai târziu, cu cea a lui Napoleon al IlI-lea, care a circulat și la noi. 2. Varietate de mere de mărime mijlocie, cu pielița subțire și netedă, de culoare albă-gălbuie, cu pulpa albă, moale, fină, dulce și parfumată. ♦ Varietate de pere de mărime mijlocie, cu pielița subțire, netedă, de culoare verzuie sau galbenă cu puncte cafenii, cu pulpa albă, dulce și foarte mustoasă. ♦ Varietate de struguri cu boabe mari, ovale, gălbui, cu pielița groasă și miezul nu prea cărnos. [Pr.: -le-on] – Din fr. napoléon.

napoleon sm [At: I. GOLESCU, C. / A și: (reg) napoleon / P: ~le-on / V: (reg) ~pal~, ~palion, ~lion / Pl: ~i / E: fr napoléon] 1 Veche monedă franceză de aur, în valoare de 20 de franci cu efigia lui Napoleon I sau Napoleon al III-lea. 2 Varietate de mere de mărime mijlocie, cu pielița netedă și subțire, de culoare albă-gălbuie, cu pulpa albă, moale, foarte fină, dulce și parfumată. 3 Varietate de pere de mărime mijlocie, cu pielița subțire, netedă, de culoare verzuie sau galbenă cu puncte cafenii, cu pulpa albă, dulce și foarte mustoasă. 4 Varietate de struguri cu boabe mari, ovale, albe-gălbui, cu pielița groasă și miezul nu prea cărnos.

NAPOLEON, napoleoni, s. m. 1. Veche monedă franceză de aur în valoare de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I și, mai târziu, cu cea a lui Napoleon al III-lea, care a circulat și la noi. 2. Varietate de mere de mărime mijlocie, cu pielița subțire și netedă, de culoare albă-gălbuie, cu pulpa albă, moale, fină, dulce și parfumată. ♦ Varietate de pere de mărime mijlocie, cu pielița subțire, netedă, de culoare verzuie sau galbenă cu puncte cafenii, cu pulpa albă, dulce și foarte mustoasă. ♦ Varietate de struguri cu boabe mari, ovale, gălbui, cu pielița groasă și miezul nu prea cărnos. [Pr.: -le-on] – Din fr. napoléon.

NAPOLEON, napoleoni, s. m. (Învechit) Monedă franceză de aur, în valoare de 20 de franci, cu chipul lui Napoleon. Grămada de napoleoni din fața lui Augustatos de la un timp nu mai crescuse. DUMITRIU, B. F. 128. I-a pus două fișicuri de napoleoni în mînă. CREANGĂ, A. 160. Prețul lor e mai presus de puterea sătenilor – 27 napoleoni. ALECSANDRI, S. 8. – Accentuat și: napoleon.

NAPOLEON s.m. Veche monedă franceză de aur, care avea imprimat chipul împăratului Napoleon al III-lea. [Pron. -le-on. / < fr. napoléon, cf. Napoleon – împărat al Franței între 1852 și 1870].

NAPOLEON s. m. 1. veche monedă franceză de aur, de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I sau al III-lea. 2. varietate de mere sau de pere, de mărime mijlocie, cu pielița subțire și netedă. ◊ varietate de struguri cu boabe mari, ovale, albe-gălbui. (< fr. napoléon)

napoleon m. monedă franceză de aur în valoare de 20 franci.

* napoleón m. (d. numele luĭ Napoleon I). Monetă de aur de 20 de francĭ franceză (orĭ a alteĭ țărĭ) numită și pol. – Vulg. napalión (după Rușĭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

napoleon (monedă veche) (desp. -le-on) s. m., pl. napoleoni

napoleon (monedă) (-le-on) s. m., pl. napoleoni

napoleon (monedă) s. m. (sil. -le-on), pl.napoleoni

Intrare: napoleon
  • silabație: -le-on info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • napoleon
  • napoleonul
  • napoleonu‑
plural
  • napoleoni
  • napoleonii
genitiv-dativ singular
  • napoleon
  • napoleonului
plural
  • napoleoni
  • napoleonilor
vocativ singular
plural
napaleon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
napalion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
napolion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

napoleon, napoleonisubstantiv masculin

  • 1. Veche monedă franceză de aur în valoare de 20 de franci, cu efigia lui Napoleon I și, mai târziu, cu cea a lui Napoleon al IlI-lea, care a circulat și la noi. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Grămada de napoleoni din fața lui Augustatos de la un timp nu mai crescuse. DUMITRIU, B. F. 128. DLRLC
    • format_quote I-a pus două fișicuri de napoleoni în mînă. CREANGĂ, A. 160. DLRLC
    • format_quote Prețul lor e mai presus de puterea sătenilor – 27 napoleoni. ALECSANDRI, S. 8. DLRLC
  • comentariu Accentuat și: napoleon. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.