7 definiții pentru munună

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

munu sf [At: LB / V: ~ne / Pl: ~ni / E: ns cf cunună] 1 (Trs) Culme de deal sau de munte (1). 2 (Reg) Moviliță sau fâșie îngustă de pământ servind ca semn de hotar. 3 (Trs; Mar) Podoabă în formă de cunună făcută din mărgele, din flori artificiale, din monede etc., purtată de fete pe cap, mai ales la nuntă, sau de flăcăi, la pălărie Si: (reg) bartă, vrâstă. 4 (Trs; Mar; îe) A-i pune (unei fete) ~na A lua în căsătorie o fată.

munúnă, murúnă și munúne f., pl. ĭ (lat. *molo, -ónis, derivat din mŏla, moară, „peatră de moară”, de unde s’a dezvoltat înț. de „grămadă, proeminență”, ca în cele-lalte limbĭ romane). Trans. Maram. Cunună de mireasă. Vîrf, pisc.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

munună (-ni), s. f. – (Trans., Maram.) Coroană de flori purtată pe cap de fete. Origine necunoscută. Dacă-i o deformare din cunună, nu se înțelege mecanismul ei.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

munună, mununi, s.f. (reg.) 1. culme de deal. 2. moviliță hotar între pământuri. 3. podoabă din mărgele, din monede.

munună, munune, s.f. – (reg.) Cunună de mireasă, confecționată din verdeață, mărgele, oglinzi, flori artificiale, din hârtie sau din lână, creând un viu mozaic cromatic pe fond verde. În partea de jos a cununei, pe frunte, se prind un șirag de mărgele și un zgărdan, țesătură îngustă din mărgele mici. La Botiza, cununa este mai înaltă în față, îmbrăcând aspectul unei diademe (Bănățeanu, 1965: 114). ♦ (onom.) Mununar, nume de familie (98 de persoane cu acest nume, în Maramureș, în 2007). (Trans., Maram.). – Cuvânt autohton, fără corespondent în albaneză (Russu, 1981); cf. cunună (MDA).

munună, -e, s.f. – Cunună de mireasă, confecționată din verdeață, mărgele, oglinzi, flori artificiale, din hârtie sau din lână, creând un viu mozaic cromatic pe fond verde. În partea de jos a cununei, pe frunte, se prind un șirag de mărgele și un zgărdan, țesătură îngustă din mărgele mici. La Botiza, cununa este mai înaltă în față, îmbrăcând aspectul unei diademe (Bănățeanu 1965: 114). – Cuvânt autohton (Russu 1981).

Intrare: munună
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • munu
  • mununa
plural
  • mununi
  • mununile
genitiv-dativ singular
  • mununi
  • mununii
plural
  • mununi
  • mununilor
vocativ singular
plural
munune
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.