15 definiții pentru modal

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MODAL, -Ă, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care aparține modului (2), care se referă la mod, care exprimă modul. 2. (Gram.) Care se referă la mod (1), care indică modul; de mod. 3. (Muz.) Care se referă la mod (3), care aparține modului. – Din fr. modal.

modal, ~ă a [At: LM / Pl: ~i, ~e / E: fr modal] 1 (Grm) Care aparține modului1 (10). 2 (Grm) Care se referă la mod1 (10). 3 (Grm) Care exprimă modul1 (10). 4 (Grm) Care se referă la mod1 (1). 5 (Grm) Care indică modul1 (1). 6 (Grm) De mod1 (1). 7 (Muz) Care se referă la mod1 (12). 8 (Muz) Care aparține modului1 (12). 9 (Fiz; îoc categoric sau absolut) Condiționat. 10 (Jur) Care subordonează efectul unui act voinței beneficiarului.

MODAL, -Ă, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care aparține modului (2), care se referă la mod, care exprimă modul. 2. (Gram.) Care se referă la mod (1), care indică modul; de mod. 3. (Muz.) Care se referă la mod (3), care aparține modului. – Din fr. modal.[1]

  1. Ca s. f. modală = propoziție circumstanțială care arată modul în care se face acțiunea propoziției regente — LauraGellner

MODAL, -Ă, modali, -e, adj. 1. (Gram.) Care se referă la un mod gramatical. Folosind conjuncțiile în locul sufixelor modale, ajungem de asemenea la îmbogățirea numerică a fondului principal. GRAUR, F. L. 181. Propoziție modală = propoziție circumstanțială de mod. 2. Privitor la modurile muzicale. Elementul modal... dă intonații populare melodiilor. CONTEMPORANUL, S. H. 1949, nr. 138, 8/4.

MODAL, -Ă adj. 1. Referitor la un mod gramatical, de mod. ◊ Propoziție modală (și s.f.) = propoziție circumstanțială care arată modul în care se face acțiunea propoziției regente. 2. Referitor la modurile muzicale. [Cf. fr. modal].

MODAL, -Ă adj. referitor la mod (2, 3), de mod. ♦ propoziție ~ă (și s. f.) = propoziție circumstanțială care arată modul acțiunii din regentă. (< fr. modal)

MODAL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de modurile gramaticale. Formă ~ă. 2) Care ține de modurile muzicale. Muzică ~ă. /<fr. modal[1]

  1. Ca s.f. modală = propoziție circumstanțială care arată modul în care se face acțiunea propoziției regente — LauraGellner

*modál, -ă adj. (fr. modal, d. mode, mod; it. modale). Gram. Relativ la modurĭ: forme modale. Fil. Relativ la modurile substanțeĭ. Log. A căruĭ afirmațiune e supusă modurilor de posibilitate saŭ imposibilitate, de necesitate saŭ contingență (în opoz. cu categoric saŭ absolut): o propozițiune modală. Jur. Care subordonează efectu unuĭ act, unuĭ eveniment nesigur dependent de voința celuĭ ce trebuĭe să beneficieze: dispozițiune modală. Muz. Relativ la modurile muzicale.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

modal adj. m., pl. modali; f. moda, pl. modale

modal adj. m., pl. modali; f. modală, pl. modale

modal adj. m., pl. modali; f. sg. modală, pl. modale[1]

  1. Ca s.f. modală = propoziție circumstanțială care arată modul în care se face acțiunea propoziției regente — LauraGellner

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

modal, compoziție(ă), (engl. = modal composition) termen prin care se desemnează compoziția mineralogică reală a unei roci exprimată în procente de greutate sau de volum; analiza m. a rocilor magmatice stă la baza clasificării mineralogice cantitative (ex.: clasificările lui Johannsen și Streckeisen).

MODAL, -Ă adj. (cf. fr. modal): în sintagmele circumstanțial modal și circumstanțială modală (v.).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MODAL, -Ă adj. 1. (Gram.) Care aparține modului1 (2), care se referă la mod1, care exprimă modul1. Cf. LM, BARCIANU. Interjecția poate avea, ca și intonația sau gestul, rolul de a împrumuta unei forme verbale caracterul ei modal. PUȘCARIU, L. R. I, 113. La imprecații intervine și o intonație specială, apoi, foarte des, repetarea verbului, de obicei subt alt aspect modal. IORDAN, STIL. 21. Pe lîngă noțiunea de viitor, pur temporală, această formă verbală exprimă și o noțiune modală. id. ib. 154. Folosind conjuncțiile în locul sufixelor modale, ajungem de asemenea la îmbogățirea numerică a fondului principal. GRAUR, F. .181. 2. (Gram.) Care se referă la mod1 (1), care indică modul1; de mod1. Majoritatea complementelor temporale, locale și modale sînt adverbe, deci cuvinte unitare din punct de vedere morfologic. IORDAN, STIL. 237. Atributivele modale (care arată măsura) pot fi introduse și prin pronumele „cît(ă)”. SCL 1959, 348. 3. (Muz.) Care șe referă la mod1 (4), care aparține modului1. Elementul modal care dă intonații populare melodiilor. . . are tendința de a fi întrebuințat excesiv. CONTEMP. 1949, nr. 138, 8/4. 4. (Filoz.; în opoziție cu categoric sau absolut) Condiționat, limitat. Cf. COSTINESCU, SCRIBAN. D. 5. (Jur.) Care subordonează efectul unui act voinței beneficiarului. Cf. SCRIBAN, D. – Pl.: modali, -e. – Din fr. modal.

Intrare: modal
modal adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • modal
  • modalul
  • modalu‑
  • moda
  • modala
plural
  • modali
  • modalii
  • modale
  • modalele
genitiv-dativ singular
  • modal
  • modalului
  • modale
  • modalei
plural
  • modali
  • modalilor
  • modale
  • modalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

modal, modaadjectiv

  • 1. gramatică Care aparține modului, care se referă la mod, care exprimă modul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Folosind conjuncțiile în locul sufixelor modale, ajungem de asemenea la îmbogățirea numerică a fondului principal. GRAUR, F. L. 181. DLRLC
  • 2. gramatică Care se referă la mod, care indică modul; de mod. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. muzică Care se referă la mod, care aparține modului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Elementul modal... dă intonații populare melodiilor. CONTEMPORANUL, S. II. 1949, nr. 138, 8/4. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.