5 definiții pentru moșuț


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

moșuț sm [At: MARIAN, O. I, 335 / Pl: ~i / E: moș + -uț] 1-4 (Reg) Moșie1 (1-4). 5 (Trs) Matahală de paie cu formă de om, pe care, potrivit unor obiceiuri tradiționale, o pun flăcăii la poarta caselor unde sunt fete, în noaptea de Sfântul Vasile. 6 (Trs) Ciocârlan (Galerida cristata). 7 (Trs) Bondar (Bombus terestris).


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MOȘÚȚ s. v. ciocârlan, ciocârlie moțată, moșic, moșuleț, moșulică.

moșuț s. v. CIOCÎRLAN. CIOCÎRLIE MOȚATĂ. MOȘIC. MOȘULEȚ. MOȘULICĂ.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

moșúț, moșuți, s.m. – 1. Joc dramatic, de Anul Nou, specific Țării Codrului: „Jocurile dramatice, mascații, foarte numeroase în alte regiuni, se rezumă în zona Codrului la unul singul: moșuțî. Pe vremuri se îmbrăcau moșuț oameni în toată firea, apoi numai feciori și băieți. Măștile reprezintă moșnegi și babe, miri și mirese, nași și fini etc., mai târziu adăugându-se ”domnișoare„ și mai ales ”țigani„ (...). Alaiul de mascați intra în casă colindând și dansând anapoda, în așa fel încât interpreții să nu fie recunoscuți. Erau tratați cu prăjituri, carne de porc și băutură, pe care însă le consumau afară, să nu fie descoperiți. Vechile obrăzare ce le foloseau erau făcute din piei de oaie, din lână și cânepă etc. și se păstrau de la un an la altul...” (D. Pop, 1978: 63). 2. Metehău. – Din moș + suf. - (MDA).

moșúț, -i, s.m. – Joc dramatic, de Anul Nou, specific Țării Codrului: „Jocurile dramatice, mascații, foarte numeroase în alte regiuni, se rezumă în zona Codrului la unul singul: moșuțî. Pe vremuri se îmbrăcau moșuț oameni în toată firea, apoi numai feciori și băieți. Măștile reprezintă moșnegi și babe, miri și mirese, nași și fini etc., mai târziu adăugându-se ”domnișoare„ și mai ales ”țigani„ (...). Alaiul de mascați intra în casă colindând și dansând anapoda, în așa fel încât interpreții să nu fie recunoscuți. Erau tratați cu prăjituri, carne de porc și băutură, pe care însă le consumau afară, să nu fie descoperiți. Vechile obrăzare ce le foloseau erau făcute din piei de oaie, din lână și cânepă etc. și se păstrau de la un an la altul...” (D. Pop 1978: 63). – Din moș + -uț.

Intrare: moșuț
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • moșuț
  • moșuțul
  • moșuțu‑
plural
  • moșuți
  • moșuții
genitiv-dativ singular
  • moșuț
  • moșuțului
plural
  • moșuți
  • moșuților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)