18 definiții pentru maslu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MASLU, masluri, s. n. Slujbă religioasă creștină care se oficiază pentru un om grav bolnav sau la anumite sărbători bisericești și la care se face ungerea cu mir; slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir, oficiată în miercurea dinaintea Paștilor. [Pl. și: masle] – Din sl. maslo „ulei”.

MASLU, masluri, s. n. Slujbă religioasă creștină care se oficiază pentru un om grav bolnav sau la anumite sărbători bisericești și la care se face ungerea cu mir; slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir, oficiată în miercurea dinaintea Paștilor. [Pl. și: masle] – Din sl. maslo „ulei”.

maslu sn [At: PARACLIS (1639), 252 / V: (reg) ~sclu, ~liu / Pl: ~ri, ~le / E: slv масло „ulei”] 1 Una dintre cele șapte Taine ale Bisericii ortodoxe. 2 Slujbă bisericească oficiată pentru un om grav bolnav și la care se face ungerea cu mir. 3 Slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru Marele Mir, oficiată în joia dinaintea Paștelui. 4 (Reg) ~ul casei Sfințire a casei Si: sfeștanie. 5 (Reg) Ungere a mortului cu mir. 6 (Nob) Untdelemn sfințit.

MASLU, masluri, s. n. Slujbă religioasă care se oficiază pentru un om grav bolnav (sau la anumite sărbători bisericești mari), însoțită de ungere cu untdelemn sfințit. Dă pentru un maslu, mînca-te-aș. PAS, Z. I 117.

MASLU ~e n. Slujbă religioasă creștină (pentru muribunzi) la care se face ungerea cu mir. [Pl. și masluri] /<sl. maslo

maslu n. ungerea mortului cu sfântul mir. [Slav. MASLO].

máslu n., pl. urĭ (vsl. maslo, unsoare, d. mastiti, a unge, a văpsi, mazati, a unge, máslo, unt-de-lemn, unt. V. maslă, maslină, po-măzuĭesc). Unu din cele șapte mistere bisericeștĭ, ceremonia ungeriĭ cu mir a unuĭ bolnav de moarte. Ceremonie pe care o face preutu în biserică Mercurea dimineața după Floriĭ și în care întrebuințează mir.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!maslu (slujbă religioasă) s. n., art. maslul; pl. masluri

maslu (slujbă religioasă) s. n., art. maslul; pl. masluri/masle

maslu s.n., art. maslul; pl. masluri / masle

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

maslu (masluri), s. n. – Miruit, împărtășanie. Sl. maslo „unsoare, ulei” (Miklosich, Slaw. Elem., 29; Miklosich, Lexicon, 363; Cihac, II, 188; Berneker, II, 23), cf. bg., sb. maslo „ulei”, sb., cr. masla „maslu”. E dubletul lui maslă, s. f. (semn la cărțile de joc, culoare), cf. rus. masti „culoare la cărțile de joc”, față de sl. mastiti „a unge”. – Der. măslui, vb. (a trișa, a însemna cărțile de joc), cf. bg. masljă „a unge”; măsluitor, s. m. (trișor). – Cf. măslin.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

maslu, s.n. – (bis.) Slujbă religioasă pentru persoanele bolnave. – Din sl. maslo „ulei, unsoare” (DER, DEX, MDA).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

maslu, masluri s. n. Taina care, prin rugăciunile preoților (în număr de 7, 5 sau 3) și prin ungerea cu untdelemnul sfințit de ei, împărtășește harul cel dumnezeiesc, tămăduirea de bolile trupului și iertarea păcatelor. Se face de obicei la patul bolnavului. ◊ Maslu de obște = taina maslului săvârșită de preoți (în număr de 7, 5 sau 3) în biserică, unde se află mai mulți credincioși sau bolnavi care sunt unși cu untdelemnul sfințit. Cu acest untdelemn se pot unge și trupurile celor decedați. – Din sl. maslo „ulei”.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MÁSLU s. n. 1. Slujbă bisericească oficiată pentru un om grav bolnav și la care se face ungerea cu mir; slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir, oficiată în miercurea dinaintea paștelui. Șapte taine sănt a legei noao, botezul.. . , căsătoria, maslul. PARACLIS (1 639), 252. Maslele ce slujesc preoții la bolnav (a. 1645). GCR I, 115/5. Și carii vor fi bolnavi, ca să ispoveduiască mai adese, făcindu-și și maslu (a. 1 741). id. ib. ii, 29/6. Miercuri dimineața era obiceiu de a se făcea masle în spătăria cea mică. . . săvîrșind sfîntul maslu însuși mitropolitul, cu alți arhierei. GHEORGACHI, LET. III, 311/13. Sărindarele, acatistele, sfeștaniile, maslurile și paraclisele îmbogățesc epitropia bisericei. GHICA, S. 366. Am să-mi fac masli. ALECSANDRI, T. 1180.I-au făcut și masle cu trei preuți, au căutat-o și cu babe, dar degeaba. CONTEMPORANUL, v1 105, cf. IV, 300, CANDREA, F. 173, 229. Să li se facă masliu și să li se sfințească apă. PAMFILE, S. V. 88. Atîta slăbise, încît au fost poftiți preoți de i-au făcut sfintele masle. SADOVEANU, O. X, 518. Dă pentru un maslu, mînca-te-aș! PAS, Z. I, 117. Își descîntau, își desfăceau, își ceteau, își făceau sf. maslu și tot degeaba. ȘEZ. I, 248, cf. V, 105. Șapte popi masclu-ș fac. ALEXICI, L. P. 202. ◊ (Regional) Maslul casei = sfințirea casei; sfeștanie. Cf. CHEST. II 69/82, ALR II/I MN 103, 2 773/551. ♦ (Regional) Ungere a mortului cu mir. Cf. LB, POLIZU, PONTBRIANT, D., ȘĂINEANU D.U., BARCIANU, ALEXI, W., TDRG, com. din MARGINEA-RĂDĂUȚI. 2. (Neobișnuit) Untdelemn sfințit. (F i g.) Sînt încă mulți bărbați. . . din copiii de la 1848, cari au păstrat. . . cu sfințenie pe fruntea și în sufletul lor prețiosul maslu de patriotism cu care au fost miruiți în școalele românești. ODOBESCU, S. III, 328. - Pl.: masluri și masle. - Și: (regional) másclu, másliu s. n. – Din v. sl. масло „ulei”.

Intrare: maslu
maslu1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N39)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • maslu
  • maslul
  • maslu‑
plural
  • masluri
  • maslurile
genitiv-dativ singular
  • maslu
  • maslului
plural
  • masluri
  • maslurilor
vocativ singular
plural
maslu2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N37)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • maslu
  • maslul
  • maslu‑
plural
  • masle
  • maslele
genitiv-dativ singular
  • maslu
  • maslului
plural
  • masle
  • maslelor
vocativ singular
plural
masclu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
masliu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

maslu, masluri / maslu, maslesubstantiv neutru

  • 1. Slujbă religioasă creștină care se oficiază pentru un om grav bolnav sau la anumite sărbători bisericești și la care se face ungerea cu mir; slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir, oficiată în miercurea dinaintea Paștilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Dă pentru un maslu, mînca-te-aș. PAS, Z. I 117. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.