19 definiții pentru masaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MASAJ, masaje, s. n. Acțiunea de a (se) masa1; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, de activare a circulației sângelui etc., constând din fricțiuni sau lovituri ușoare, executate cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale. [Pl. și: (rar) masajuri] – Din fr. massage.

MASAJ, masaje, s. n. Acțiunea de a (se) masa1; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, de activare a circulației sângelui etc., constând din fricțiuni sau lovituri ușoare, executate cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale. [Pl. și: (rar) masajuri] – Din fr. massage.

masaj sn [At: ALECSANDRI, S. 136 / V: (înv) ~giu / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: fr massage] 1 Procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, executat cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale Si: masare1 Vz fricțiune, tras, trăsătură. 2 (Îlv) A face (un) ~ A masa. 3 (Fam; gmț; îal) A trage o bătaie.

MASAJ, masaje, s. n. Acțiunea de a freca, (apăsînd) diferite părți ale corpului, îndeosebi mușchii și încheieturile, cu scopul de a activa circulația sîngelui, de a da suplețe mușchilor și a înviora nervii. Masajul constituie o metodă terapeutică practicată în tratamentul dermatozelor feții. NICOLAU-MAISLER, D. V. 114. Azi e ziua mea de masaj electric. C. PETRESCU, C. V. 265. – Pl. și: masajuri (CARAGIALE, O. VII 46).

MASAJ s.n. Frecare a diferitelor părți ale corpului pentru a activa circulația sîngelui, pentru a înviora nervii și pentru a da suplețe mușchilor. [Pl. -je, -juri. / < fr. masage].

MASAJ s. n. frecare a diferitelor părți ale corpului pentru a activa circulația sângelui, a înviora nervii și a da suplețe mușchilor. (< fr. massage)

MASAJ ~e n. Metodă de tratament prin acțiunea factorului mecanic sau termic asupra organismului în vederea stimulării activității mușchilor și a circulației sângelui; fricțiune. /<fr. massage

masaj n. acțiunea de a masa prin fricțiuni (= fr. massage).

*masáj n., pl. urĭ (fr. massage, d. masser, a masa). Acțiunea de a masa, de a freca, de a trage un bolnav.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MASAJ AL ACULUI INDICATOR exercițiu în planorism ce constă în efectuarea comenzilor după indicatorul de viraj, fiind util în zborul instrumental.

MASAJ DE BILĂ temă în planorism constând în acționarea comenzilor după indicațiile bilei giroclinometrului, exercițiu util în zborul fără vizibilitate.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MASÁJ (< fr.) s. n. Procedeu mecanoterapeutic care constă în frecarea, ciocănirea, ciupirea manuală sau mecanică a tegumentelor și țesuturilor moi subiacente. Folosit pentru atenuarea durerilor, relaxare, combaterea celulitei, m. determină activarea circulației locale și generale, intensificarea metabolismului etc. ◊ M. cardiac = metodă de reanimare folosită în cazurile de stop cardiac sau fibrilație ventriculară; se poate face prin m. direct (presiuni ritmice) pe cord, în cazul unui torace deschis sau m. extern, prin apăsări puternice și ritmice pe stern.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

masaj, masaje s. n. (eufem.) 1. contact sexual (al unei prostituate care lucrează sub acoperirea de maseuză). 2. joc erotic premergător actului sexual.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MASAJ s.n. Acțiunea de a masa; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, executat cu ajutorul mîinilor sau al unor aparate speciale. V. f r i c ț i e, t r a s, t r ă s ă t u r ă. Cura este plăcută, fiind făcută cu apă caldă, deși masagiul aduce pe bietul pacient în stare de aluat plămădit fără milă. ALECSANDRI, S. 136. În anticitate.. . [maladia] se tămăduia expeditiv, prin masajuri sistematice, cu un instrument lung și flexibil, d-a lungul și d-a curmezișul mușchilor lombari și spinei dorsale. CARAGIALE, O. VII, 46, cf. BARCIANU, ALEXI, W., ȘĂINEANU, D. U. Azi e ziua mea de masaj electric. C. PETRESCU, C. V. 265. ◊ Expr. A face (un) masaj = a masa; p. e x t. (glumeț și familiar) a trage o bătaie. V. a m u i a o a s e l e. Lasă-i. . . că le fac un masaj românesc dacă n-ai putut să-i duci cu vorbe. PAS, Z. IV, 196. – Pl.: masaje și (rar) masajuri. – Și: (învechit) masagiu s.n. – Din fr. massage.

Intrare: masaj
masaj1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • masaj
  • masajul
  • masaju‑
plural
  • masaje
  • masajele
genitiv-dativ singular
  • masaj
  • masajului
plural
  • masaje
  • masajelor
vocativ singular
plural
masaj2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • masaj
  • masajul
  • masaju‑
plural
  • masajuri
  • masajurile
genitiv-dativ singular
  • masaj
  • masajului
plural
  • masajuri
  • masajurilor
vocativ singular
plural
masagiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

masaj, masajesubstantiv neutru

  • 1. Acțiunea de a (se) masa; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, de activare a circulației sângelui etc., constând din fricțiuni sau lovituri ușoare, executate cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: frecție
    • format_quote Masajul constituie o metodă terapeutică practicată în tratamentul dermatozelor feții. NICOLAU-MAISLER, D. V. 114. DLRLC
    • format_quote Azi e ziua mea de masaj electric. C. PETRESCU, C. V. 265. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.