14 definiții pentru marchetărie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MARCHETĂRIE, (2) marchetării, s. f. 1. Procedeu de decorare a unui obiect (de lemn), prin aplicarea pe suprafața lui a unor bucăți mici de lemn exotic de esențe și culori diferite, de fildeș, de metal etc. 2. P. ext. obiect (decorativ) obținut prin acest procedeu. – Din fr. marqueterie.

marchetărie sf [At: BARCIANU / V: ~terie / E: fr marqueterie] 1 Procedeu de decorare a obiectelor de lemn, cu mici bucăți colorate de lemn prețios, de fildeș sau de metal. 2 (Pex) Obiect lucrat prin marchetărie (1). 3 (Fig; rar) Operă literară alcătuită din fragmente desperecheate.

MARCHETĂRIE, marchetării, s. f. Procedeu de decorare a unui obiect (de lemn), prin aplicarea pe suprafața lui a unor bucăți mici de lemn exotic de esențe și culori diferite, de fildeș, de metal etc.; p. ext. obiect (decorativ) obținut prin acest procedeu. – Din fr. marqueterie.

MARCHETĂRIE, marchetării, s. f. Procedeu de decorare a unui obiect (în special de lemn), prin lipirea pe suprafața lui a unor bucăți mici de lemn prețios, fildeș, marmură, metal etc.; obiecte decorative obținute prin acest procedeu.

MARCHETĂRIE s.f. Procedeu de decorare a mobilelor, care constă în a incrusta pe suprafața acestora mici bucăți de placaj, de fildeș etc. pentru a obține un decor geometric sau chiar un tablou; lucrare decorativă astfel obținută. [Gen. -iei. / < fr. marqueterie].

MARCHETĂRIE s. f. 1. procedeu de decorare a mobilelor sau a zidăriei constând în aplicarea pe suprafața acestora a unor bucăți mici de placaj, de fildeș etc. pentru a obține un decor geometric, floral sau chiar un tablou. 2. lucrare decorativă astfel obținută. (< fr. marqueterie)

MARCHETĂRIE ~i f. 1) Artă decorativă care constă în aplicarea pe suprafața obiectelor de mobilă a unor mici bucăți de placaj, de fildeș, de sidef, pentru a obține un decor geometric sau chiar un tablou. 2) Lucrare decorativă astfel obținută. /<fr. marqueterie

marchetărie f. 1. lemnărie de diferite colori ce formează desenuri variatei 2. fig. operă compusă din fragmente desperechiate.

marcheterie sf vz marchetărie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

marchetărie s. f., art. marchetăria, g.-d. art. marchetăriei; (obiecte) pl. marchetării, art. marchetăriile (desp. -ri-i-)

marchetărie s. f., art. marchetăria, g.-d. art. marchetăriei; (obiecte) pl. marchetării, art. marchetăriile

marchetărie s. f., art. marchetăria, g.-d. art. marchetăriei; (obiecte) pl. marchetării, art. marchetăriile

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MARCHETĂRÍE s. f. Procedeu de decorare a obiectelor (de lemn), cu mici bucăți (colorate) de lemn prețios, de fildeș sau de metal; p. e x t. obiect lucrat prin acest procedeu. Cf. BARCIANU, ALEXI, W., ȘĂINEANU, D. U. În bibliotecă avea un birou nemaipomenit de întins, în marcheterie. CĂLINESCU, S. 67. ♦ Fi g. (Rar) Operă (literară) alcătuită din fragmente desperecheate. Cf. ȘĂINEANU, D. U. - Și: (franțuzism) marcheterie s. f. – Din fr. marqueterie.

MARCHETERÍE s. f. v. marchetăríe.

Intrare: marchetărie
marchetărie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • marchetărie
  • marchetăria
plural
  • marchetării
  • marchetăriile
genitiv-dativ singular
  • marchetării
  • marchetăriei
plural
  • marchetării
  • marchetăriilor
vocativ singular
plural
marcheterie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

marchetărie, marchetăriisubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Procedeu de decorare a unui obiect (de lemn), prin aplicarea pe suprafața lui a unor bucăți mici de lemn exotic de esențe și culori diferite, de fildeș, de metal etc. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. prin extensiune Obiect (decorativ) obținut prin acest procedeu. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.