8 definiții pentru malthusianism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MALTHUSIANÍSM s. n. Teorie potrivit căreia populația globului crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică. [Pr.: -tu-si-a-] – Din fr. malthusianisme.

MALTHUSIANÍSM s. n. Teorie potrivit căreia populația globului ar crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică. [Pr.: -tu-si-a-] – Din fr. malthusianisme.

MALTHUSIANÍSM s.n. Teorie reacționară care susține teza falsă că, în timp ce mijloacele de existență nu pot spori decât în progresie aritmetică, populația crește în proporție geometrică și că deci cauzele mizeriei maselor exploatate ar fi de ordin natural și biologic, nu social. [Pron. -si-a-. / < fr. malthusianisme, cf. Malthus, teolog și economist englez].

MALTHUSIANÍSM s. n. teorie social-politică potrivit căreia populația ar crește în proporție geometrică, în timp ce mijloacele de subzistență sporesc doar în proporție aritmetică, așadar cauzele suprapopulației și mizeriei maselor ar fi de ordin natural. (< fr. malthusianisme)

MALTHUSIANISM [pr.: maltusianísm] n. Teorie social-politică potrivit căreia populația globului crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică, ceea ce duce inevitabil la sărăcia oamenilor. [Sil. -si-a-] /<fr. malthusianisme


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

malthusianísm [th pron. t] (-thu-si-a-) s. n.

malthusianísm s. n. (sil. -si-a-) [-thu- pron. -tu-]


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

maltusianísm s. n. Teorie elaborată de Thomas Robert Malthus (1766-1834), preot anglican și prof. de economie, care susține că populația crește în proporție geometrică, iar resursele de întreținere în proporție aritmetică Având în vedere că în viitor nu se va mai putea asigura hrana necesară populației globului, el preconizează abținerea de la căsătorie și limitarea conștientă a nașterilor. Teoria sa a fost condamnată de Biserică. – Din fr. malthusianisme.

Intrare: malthusianism
  • silabație: mal-thu-si-a-nism info
  • pronunție: maltusianism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • malthusianism
  • malthusianismul
  • malthusianismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • malthusianism
  • malthusianismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

malthusianism

  • 1. Teorie potrivit căreia populația globului crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: