4 definiții pentru lollarzi


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

lollarzi smp [At: DN3 / E: ger Lollarden] Participanți la mișcarea țărănească din sec. XIV împotriva bisericii catolice și a exploatării feudale în câteva țări din apusul Europei.

LOLLÁRZI s.m.pl. Participanți la mișcarea țărănească din sec. XIV îndreptată împotriva bisericii catolice și exploatării feudale în câteva țări din apusul Europei. [< germ. Lollarden, cf. ol. lollen – a murmura rugăciuni].

LOLLÁRZI s. m. pl. preoți săraci, predicatori care propagau idei reformatoare antifeudale și împotriva funcționarilor regali; participanți la mișcarea țărănească din sec. XIV îndreptată împotriva bisericii catolice și a exploatării feudale în câteva țări din apusul Europei. ◊ (în Anglia) adepți ai doctrinei reformatorului Wycliff. (< fr. lollardes)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LOLLÁRZI (< engl., germ.) s. m. pl. 1. Termen folosit pentru desemnarea membrilor unei confrerii, apărută la începutul sec. 14 la Antwerpen și care se ocupa cu îngrijirea bolnavilor. 2. (În Germania Inferioară și în Olanda) Termen folosit pentru credincioșii laici sau religioși care practicau ca formă de opoziție față de Biserică asceza cu penitență. 3. (În Anglia) Discipoli ai lui J. Wycliffe responsabili de revolta țărănească, condusă de W. Tyler, din 1381. Reprimați cu duritate de Henric IV.

Intrare: lollarzi
substantiv masculin (M99)
Surse flexiune: MDN '08, DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • lollarzi
  • lollarzii
genitiv-dativ singular
plural
  • lollarzi
  • lollarzilor
vocativ singular
plural