21 de definiții pentru logodnă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LOGODNĂ, logodne, s. f. Ceremonie (religioasă) prin care un bărbat și o femeie se angajează să se căsătorească; legământ solemn, promisiune de căsătorie între logodnici; credință. ♦ Petrecere organizată cu prilejul acestei ceremonii. ♦ Intervalul de timp dintre această ceremonie și nuntă. – Din sl. lagodĩnŭ.

logodnă sf [At: VARLAAM, C. 232 / V: (îrg) ~o, (reg) ~oană, ~odă, ~olnă, logon sn, ~ondă, ~ornă / Pl: ~ne / E: slv лагодьнъ] 1 Legământ prin care un bărbat și o femeie se angajează să se căsătorească Si: (reg) credință, încredințare (îvr) logodință (1), logoditură (1). 2 Ceremonie religioasă organizată pentru a consfinți logodna (1) Si: (rar) logodire, (îvr) logodință (2), logoditură (2). 3 (Pex) Petrecere organizată cu prilejul logodnei (2). 4 (Rar) Text religios prin care se oficiază legământul de a se căsători. 5 (Bis) Unire cu divinitatea printr-o viață monahală fără păcate. 6 (Pex) Interval de timp dintre ceremonia de logodnă (1) și nuntă. 7 (Îvr) Legătură care realizează o unitate. 8 (Fig; cu referire la cuvinte) Îmbinare. 9 (Îvr) Garanție prin care se certifică sau se întărește o logodnă (1).

LOGODNĂ, logodne, s. f. Ceremonie prin care un bărbat și o femeie se angajează să se căsătorească; legământ solemn, promisiune de căsătorie între logodnici; credință. ♦ Petrecere organizată cu prilejul acestei ceremonii. ♦ Intervalul de timp dintre această ceremonie și nuntă. – Din sl. lagodĩnŭ.

LOGODNĂ, logodne, s. f. Ceremonie prin care un bărbat și o femeie se angajează să se căsătorească; promisiune solemnă de căsătorie. Te-ai dus la dragostea ta pecetluită cu logodnă. SADOVEANU, O. VI 51. Ce veseli erau Dinu și Florica în sara logodnei! BUJOR, S. 33. Chiar astăzi au de gînd să facă logodna. ALECSANDRI, T. I 203.

LOGODNĂ ~e f. 1) Ceremonie prin care un tânăr și o tânără se angajează solemn să se căsătorească, făcând schimb de verighete. 2) Promisiune solemnă făcută de logodnici. 3) Petrecere organizată cu acest prilej. 4) Perioadă cuprinsă între această ceremonie și nuntă. [G.-D. logodnei] /<sl. logodinu

logodnă f. promisiune de căsătorie și serbarea ce precede nunta. [Din slav. LAGODINŬ, logodit].

logódnă f., pl. e (d. vsl. lagodĭnŭ, bg. lagóden și góden, fem. -dna, convenabil). Ceremonia pin care logodeștĭ saŭ te logodeștĭ. – Și logornă (Munt. Olt.). Cp. cu cloporniță, mocirlă, povirlă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

logodnă s. f., g.-d. art. logodnei; pl. logodne

logodnă s. f., g.-d. art. logodnei; pl. logodne

logodnă s. f., g.-d. art. logodnei; pl. logodne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LOGODNĂ s. (reg.) ciaiz, tocmă, tocmeală, (Transilv. și Bucov.) credință, încredințare, (înv.) arăvon, așezământ, logodință, sponsalie. (~ unor tineri.)

LOGODNĂ s. (reg.) ciaiz, tocmă, tocmeală, (Transilv. și Bucov.) credință, încredințare, (înv.) arăvon, așezămînt, logodință, sponsalie. (~ unor tineri.)

Intrare: logodnă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • logodnă
  • logodna
plural
  • logodne
  • logodnele
genitiv-dativ singular
  • logodne
  • logodnei
plural
  • logodne
  • logodnelor
vocativ singular
plural
logoană
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logodă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logolnă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logonă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logondă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
logornă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

logodnă, logodnesubstantiv feminin

  • 1. Ceremonie (religioasă) prin care un bărbat și o femeie se angajează să se căsătorească; legământ solemn, promisiune de căsătorie între logodnici. DEX '09 DLRLC
    sinonime: credință
    • format_quote Te-ai dus la dragostea ta pecetluită cu logodnă. SADOVEANU, O. VI 51. DLRLC
    • format_quote Ce veseli erau Dinu și Florica în sara logodnei! BUJOR, S. 33. DLRLC
    • format_quote Chiar astăzi au de gînd să facă logodna. ALECSANDRI, T. I 203. DLRLC
    • 1.1. Petrecere organizată cu prilejul acestei ceremonii. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Intervalul de timp dintre această ceremonie și nuntă. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.