8 definiții pentru lock-out

school Articole pe această temă:


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LOCK-OUT s. n. (Englezism) Închidere a unei întreprinderi și concedierea în masă a muncitorilor pe timp limitat pentru a-i foița pe muncitori să accepte anumite condiții (renunțarea la grevă, renunțarea la pretenția de mărire a salariilor sau acceptarea reducerii lor, limitarea drepturilor sindicale etc.). [Pr.: lócaŭt] – Cuv. engl.

lock-out sn [At: SADOVEANU, O. XIX, 181 / S și: lock-aut / P: loc-aut / E: eg lock-out] Închidere a unei întreprinderi și concediere în masă a muncitorilor pe timp limitat, pentru a-i forța să accepte anumite condiții.

LOCK-OUT subst. Închidere a unei întreprinderi și concedierea în masă a muncitorilor pe timp limitat pentru a-i forța pe muncitori să accepte anumite condiții (renunțarea la grevă, renunțarea la pretenția de mărire a salariilor sau acceptarea reducerii lor, limitarea drepturilor sindicale etc.). [Pr.: lóc-aŭt] – Cuv. engl.

LÓCK-OUT s.n. Închiderea de către capitalist a întreprinderilor pe un anumit termen, lăsându-i astfel în bloc pe muncitori fără lucru pentru a le înfrânge rezistența și a nu le satisface revendicările. [Pron. loc-aut. / < engl. lock-out < lock – a închide, out – afară].

LOCK-OUT LÓC-AUT/ s. n. închidere de către direcție a întreprinderilor și concedierea în masă a muncitorilor pe timp limitat, pentru a le înfrânge rezistența și a nu le satisface revendicările. (< engl. lock-out)

lock-out s. (anglicism) Închidere temporară a întreprinderilor pentru a nu satisface revendicările muncitorilor ◊ Lock-out-ul anunțat de patronat [...] poate duce Suedia spre un grav conflict social și politic.” R.l. 20 V 77 p. 6. ◊ „[...] în loc de lock-out patronal, a avut loc un lock-out muncitoresc.” Sc. 20 V 77 p. 6; v. și 11 VIII 82 p. 6 [pron. lócaut] (din engl. lock-out; cf. fr. lock-out; DMN 1966; DP; DN3)

LOCK-OUT [pr.: lóc-aut] Închidere temporară a unei întreprinderi și concedierea în masă a muncitorilor. /Cuv. engl.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lóck-out (angl.) [pron. lócaut] s. n., art. lóck-outul

Intrare: lock-out
 • pronunție: lócaut
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lock-out
 • lock-outul
 • lock-outu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • lock-out
 • lock-outului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

lock-out

 • 1. englezism Închidere a unei întreprinderi și concedierea în masă a muncitorilor pe timp limitat pentru a-i forța pe muncitori să accepte anumite condiții (renunțarea la grevă, renunțarea la pretenția de mărire a salariilor sau acceptarea reducerii lor, limitarea drepturilor sindicale etc.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DN DCR2 attach_file 2 exemple
  exemple
  • Lock-out-ul anunțat de patronat [...] poate duce Suedia spre un grav conflict social și politic. R.l. 20 V 77 p. 6.
   surse: DCR2
  • [...] în loc de lock-out patronal, a avut loc un lock-out muncitoresc. Sc. 20 V 77 p. 6; vezi și 11 VIII 82 p. 6.
   surse: DCR2

etimologie: