2 intrări

school Articole pe această temă:

18 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LENINÍSM s. n. Doctrina lui Lenin bazată pe marxism. – Din rus. leninizm, fr. léninisme.

LENINÍSM s. n. Doctrina lui Lenin bazată pe marxism. – Din rus. leninizm, fr. léninisme.

leninism sns [At: L. ROM. 1952, nr 1, 28 / E: rs ленинизм, fr léninisme] Doctrină a lui Lenin, bazată pe marxism Si: marxism-leninism.

LENINÍSM s. n. Marxism-leninism. Leninismul este marxismul epocii imperialismului și a revoluției proletare. Mai precis: leninismul este teoria și tactica revoluției proletare în general, teoria și tactica dictaturii proletariatului în special. STALIN, PROBL. LEN. 2. Crearea Partidului Comunist din Romînia a însemnat o măreață victorie a leninismului asupra oportunismului în mișcarea muncitorească din țara noastră. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 8, 91. Leninismul a devenit arma invincibilă a tuturor oamenilor muncii în lupta lor pentru eliberarea de robia capitalistă, pentru democrație și socialism, pentru pace în întreaga lume. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2874.

LENINÍSM s.n. Interpretarea, prelucrarea, aplicarea și dezvoltarea marxismului în perioada trecerii la imperialism. [< rus. leninizm, cf. Lenin – filozof, om politic rus].

LENINÍSM s. n. doctrina lui Lenin bazată pe marxism; marxism-leninism. (< rus. leninizm, fr. léninisme)

MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX. – Din rus. marksizm-leninizm.

marxism-leninism sn [At: DLR / E: rs марксизм-ленинизм] Teorie a lui K. Marx și F. Engels, adaptată de V. I. Lenin.

MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V.I. Lenin în noile condiții istorice. – Din rus. marksizm-leninizm.

MARXISM-LENINÍSM s. n. (Uneori numai în forma marxism) Știința legilor de dezvoltare a naturii și a societății, a revoluției maselor asuprite și exploatate, a victoriei socialismului în toate țăriie, a construirii societății comuniste. Marxismul a îmbinat într-un tot indisolubil lupta economică și lupta politică a clasei muncitoare. LENIN, O. IV 157.

MARXÍSM-LENINÍSM s.n. (În ideologia marxistă) Ideologia revoluționară a clasei muncitoare, reprezentând o concepție științifică unitară, armonioasă despre natură, societate, om și gândire, fondată de K. Marx și F. Engels, îmbogățită și dezvoltată de V. I. Lenin. [< rus. marksizm-leninizm].

MARXISM-LENINÍSM s. n. concepția despre lume și viață, ideologia revoluționară a clasei muncitoare și a partidului său comunist, elaborată de K. Marx și F. Engels și dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice. (< rus. marksizm-leninizm)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

LENINISM s. marxism, marxism-leninism.

MARXISM-LENINISM s. leninism, marxism.

Intrare: leninism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leninism
 • leninismul
 • leninismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • leninism
 • leninismului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: marxism-leninism
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • marxism-leninism
 • marxism-leninismul
plural
genitiv-dativ singular
 • marxism-leninism
 • marxism-leninismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

leninism

 • 1. Doctrina lui Lenin bazată pe marxism.
  exemple
  • Leninismul este marxismul epocii imperialismului și a revoluției proletare. Mai precis: leninismul este teoria și tactica revoluției proletare în general, teoria și tactica dictaturii proletariatului în special. STALIN, PROBL. LEN. 2.
   surse: DLRLC
  • Crearea Partidului Comunist din Romînia a însemnat o măreață victorie a leninismului asupra oportunismului în mișcarea muncitorească din țara noastră. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 8, 91.
   surse: DLRLC
  • Leninismul a devenit arma invincibilă a tuturor oamenilor muncii în lupta lor pentru eliberarea de robia capitalistă, pentru democrație și socialism, pentru pace în întreaga lume. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2874.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Interpretarea, prelucrarea, aplicarea și dezvoltarea marxismului în perioada trecerii la imperialism.
   surse: DN

etimologie:

marxism-leninism

 • 1. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX.
  exemple
  • Marxismul a îmbinat într-un tot indisolubil lupta economică și lupta politică a clasei muncitoare. LENIN, O. IV 157.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (Uneori numai în forma marxism) Știința legilor de dezvoltare a naturii și a societății, a revoluției maselor asuprite și exploatate, a victoriei socialismului în toate țările, a construirii societății comuniste.
   surse: DLRLC

etimologie: