11 definiții pentru ieri

IERI adv. 1. În ziua precedentă (față de cea în curs); în ajun. ◊ Ieri-noapte (sau -dimineață, -seară etc.) = în noaptea (sau dimineața, seara etc.) premergătoare celei de astăzi. De azi, de ieri sau de ieri, de alaltăieri = de curând, de puțină vreme. (Mai sau ca) ieri-alaltăieri sau mai (ori ca) ieri = de curând, zilele trecute. ◊ Expr. A căuta ziua de ieri = a căuta ceva ce nu mai există, ce nu mai poate fi găsit. 2. În trecut (de obicei în trecutul apropiat). – Lat. heri.

IERI adv. 1. În ziua precedentă (față de cea în curs); în ajun. ◊ Ieri-noapte (sau -dimineață, -seară etc.) = în noaptea (sau dimineața, seara etc.) premergătoare celei de astăzi. De azi, de ieri sau de ieri, de alaltăieri = de curând, de puțină vreme. Mai (sau ca) ieri-alaltăieri sau mai (ori ca) ieri = de curând, zilele trecute. ◊ Expr. A căuta ziua de ieri = a căuta ceva ce nu mai există, ce nu mai poate fi găsit. 2. În trecut (de obicei în trecutul apropiat). – Lat. heri.

IERI adv. În ziua precedentă (față de cea în curs sau față de cea de azi); în ajun. Andrei a trecut ieri mult peste normă. DAVIDOGLU, M. 18. Ieri ca azi și azi ca ieri: Frig și vînt și ploaie. IOSIF, P. 53. Ieri numai am venit și mîine mă duc. NEGRUZZI, S. I 39. ◊ Ieri-noapte (-dimineață, -seară etc.) = în noaptea (dimineața, seara) premergătoare celei de acum. I-a dat în gînd ieri-noapte de una ca asta. CREANGĂ, P. 75. Astă-noapte și ieri-noapte Mă strigă cu blînde șoapte. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 152. ◊ Loc. adv. (În construcții negative, cu accentul pe primul element) De azi, de ieri (sau de ieri, de alaltăieri) = de curînd, de puțină vreme. Doar nu-s harabagiu de ieri, de-alaltaieri. CREANGĂ, P. 115. Mai ieri, (alaltăieri) = de curînd, de puțină vreme, zilele trecute. A trăit pînă mai ieri, aci, cu noi. CARAGIALE, O. III 238. (Prin exagerare) Era nepoțelul ei pe care ea însăși îl legănase mai ieri. La TDRG. Ca ieri v. ca (I 3). ◊ Expr. A căuta ziua de ieri = a căuta ceva ce nu există, ce nu se poate găsi. ◊ (Substantivat) Din sînul vecinicului ieri Trăiește azi ce moare. EMINESCU, O. I 178. Cu mîne zilele-ți adaogi, Cu ieri viața ta o scazi Și ai cu toate astea-n față De-a pururi ziua cea de azi. id. ib. 204. ♦ În trecut. Cîntecul ce-ades ți-l cînt Cînd te-adorm în fapt de seară, Puiule, e-un cîntec sfînt Vechi și simplu de la țară... Azi te-adorm cu dînsul eu, Ieri – el m-adormea pe mine. IOSIF, V. 139. ◊ Loc. adj. De ieri = dintr-o epocă trecută, din trecut. Roade coapte Musti-vor de lumină ca stelele în noapte Și doar în cărți vor plînge durerile de ieri. FRUNZĂ, S. 4. Ce să vă spun vouă, oameni de ieri, eu, omul veacului? NEGRUZZI, S. I 245. Oameni... mîndri de vechimea lor de ieri. ALEXANDRESCU, M. 22.

Ieri ≠ astăzi, azi, mâine[1]

 1. Considerăm că acestea nu sunt antonime. Nu au sensuri contrare, ci diferite. gall

iéri adv. – În ziua precedentă. – Var. aieri.Mr. a(i)eri, megl., istr. ieri. Lat. hĕri (Pușcariu 707; Candrea-Dens., 809; REW 4115a; DAR), cf. it. ieri (sicil. ajeri), prov. er, fr. hier, cat. ahir, sp. ayer. Aier, considerat în general der. de la ad heri (Candrea-Dens., 810; Pascu, I, 28), poate să fi primit acel a- propriu formațiunilor adv., cf. acasă aminte, etc.

IERI adv. În ziua premergătoare celei de azi. ◊ De ~, de alaltăieri de puțină vreme; de curând. Mai ~ nu demult; câteva zile în urmă. [Monosilabic] /<lat. héri

ieri adv. ziua ce precede imediat celei de azi. [Lat. HERI].

ĭerĭ și (vechĭ) erĭ adv. (lat. hĕri; it. ieri, pv. er, fr. hier, cat. ahir, sp. ayer). Ziŭa imediat precedentă celeĭ de azĭ. Dată recentă: averea luĭ datează de ĭerĭ, de alaltă-ĭerĭ. A căuta ziŭa de ĭerĭ, a căuta un lucru perdut pe tot-de-a-una.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DISCIPULUS EST PRIORIS POSTERIOR DIES (lat.) ziua de azi este ucenica zilei de ieri – Publilius Syrus, „Sententiae”, 14. Înveți, acumulând experiență, pe zi ce trece.

Intrare: ieri
ieri adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR

ieri

 • 1. În ziua precedentă (față de cea în curs); în ajun.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX Șăineanu, ed. VI 5 exemple
  exemple
  • Andrei a trecut ieri mult peste normă. DAVIDOGLU, M. 18.
   surse: DLRLC
  • Ieri ca azi și azi ca ieri: Frig și vînt și ploaie. IOSIF, P. 53.
   surse: DLRLC
  • Ieri numai am venit și mîine mă duc. NEGRUZZI, S. I 39.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat Din sînul vecinicului ieri Trăiește azi ce moare. EMINESCU, O. I 178.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat Cu mîne zilele-ți adaogi, Cu ieri viața ta o scazi Și ai cu toate astea-n față De-a pururi ziua cea de azi. EMINESCU. O. I 204.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Ieri-noapte (sau -dimineață, -seară etc.) = în noaptea (sau dimineața, seara etc.) premergătoare celei de astăzi.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • I-a dat în gînd ieri-noapte de una ca asta. CREANGĂ, P. 75.
    surse: DLRLC
   • Astă-noapte și ieri-noapte Mă strigă cu blînde șoapte. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 152.
    surse: DLRLC
  • 1.2. locuțiune adverbială (În construcții negative, cu accentul pe primul element) De azi, de ieri sau de ieri, de alaltăieri = de curând, de puțină vreme.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Doar nu-s harabagiu de ieri, de-alaltaieri. CREANGĂ, P. 115.
    surse: DLRLC
  • 1.3. locuțiune adverbială Mai (sau ca) ieri-alaltăieri sau mai (ori ca) ieri = de curând, de puțină vreme, zilele trecute.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX 2 exemple
   exemple
   • A trăit pînă mai ieri, aci, cu noi. CARAGIALE, O. III 238.
    surse: DLRLC
   • prin exagerare Era nepoțelul ei pe care ea însăși îl legănase mai ieri. La TDRG.
    surse: DLRLC
  • 1.4. locuțiune adverbială Ca (9.) ieri.
   surse: DLRLC
  • 1.5. expresie A căuta ziua de ieri = a căuta ceva ce nu mai există, ce nu mai poate fi găsit.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. În trecut (de obicei în trecutul apropiat).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Cîntecul ce-ades ți-l cînt Cînd te-adorm în fapt de seară, Puiule, e-un cîntec sfînt Vechi și simplu de la țară... Azi te-adorm cu dînsul eu, Ieri – el m-adormea pe mine. IOSIF, V. 139.
   surse: DLRLC
  • 2.1. locuțiune adjectivală De ieri = dintr-o epocă trecută, din trecut.
   surse: DLRLC 3 exemple
   exemple
   • Roade coapte Musti-vor de lumină ca stelele în noapte Și doar în cărți vor plînge durerile de ieri. FRUNZĂ, S. 4.
    surse: DLRLC
   • Ce să vă spun vouă, oameni de ieri, eu, omul veacului? NEGRUZZI, S. I 245.
    surse: DLRLC
   • Oameni... mîndri de vechimea lor de ieri. AEEXANDRESCU, M. 22.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • surse: DEX '09 DEX '98 NODEX Șăineanu, ed. VI