5 definiții pentru hornpipe


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HORNPIPE s. n. 1. Instrument muzical arhaic, cu ancie dublă, făcut din corn de animale. ♦ Fluierul de la cimpoi. 2. Dans popular scoțian dansat după o melodie cântată la cimpoi. [Pr.: hórnpaip] – Cuv. engl.

hornpipe sni [At: DEX2 / P: hornpaip / E: eg hornpipe] 1 (Muz) Cimpoi. 3 Dans popular scoțian dansat după o melodie cântată la cimpoi.

HORNPIPE s. n. 1. (Muz.) Carabă. 2. Dans popular scoțian dansat după o melodie cântată la cimpoi [Pr.: hórnpaip] – Cuv. engl.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

hornpipe (cuv. engl. [hornpaip]) I. 1 Instrument aerofon cu ancie dublă, confecționat din corn de animale. 2. Denumirea în Anglia a carabinei (fluierul discant*) de la cimpoi*. II. Dans popular de origine scoțiană (cunoscut și în Wales), în măsură ternară*, dar și binară*, cu ritmuri complicate și figuri variabile (era dansat solistic sau de perechi). Instr. predilect de execuție a melodiei dansului este cimpoiul. Purcell și Händel au introdus h. în muzica de scenă și în suită*.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HORNPIPE [hó:npaip] (cuv. engl.) s. n. I. 1. Instrument muzical arhaic cu ancie dublă, confecționat din corn de animale. 2. (În Anglia) Fluierul (carabei) de la cimpoi. II. Dans popular de origine scoțiană (întâlnit și în Wales), în măsură ternară, dar și binară, cu ritmuri complicate. Instrumentul predilect de redare a melodiei dansului este cimpoiul. Purcell și Händel au introdus h. în muzica de scenă și în suită.

Intrare: hornpipe
 • pronunție: hornpaip
substantiv neutru (N999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • hornpipe
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural

hornpipe

 • 1. Instrument muzical arhaic, cu ancie dublă, făcut din corn de animale.
  surse: DEX '09
  • 1.1. Fluierul de la cimpoi.
   surse: DEX '09 sinonime: carabă
 • 2. Dans popular scoțian dansat după o melodie cântată la cimpoi.
  surse: DEX '09

etimologie: