12 definiții pentru glădiță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GLĂDIȚĂ, glădițe, s. f. Arbore asemănător cu salcâmul, cu ramuri spinoase, flori mici verzui și fructe păstăi, cultivat pentru perdelele de protecție, în parcuri etc.; plătică2 (Gleditschia triacanthos).Cf. lat. Gleditschia, denumirea științifică a plantei.

glădiță sf [At: LTR / Pl: ~țe / E: nct] Arbore asemănător cu salcâmul, cu ramuri spinoase, flori mici, verzui și fructe păstăi, cultivat pentru perdele de protecție, în păduri etc. Si: plătică (Gleditschia triaconthos).

GLĂDIȚĂ, glădițe, s. f. Arbore asemănător cu salcâmul, cu ramuri spinoase, flori mici verzui și fructe păstăi, cultivat pentru perdelele de protecție, în parcuri etc.; plătică2 (Gleditschia triacanthos).Et. nec. Cf. Gleditschia (numele științific al plantei).

GLĂDIȚĂ ~e f. Arbore asemănător cu salcâmul, dar cu spini mai mari pe ramuri, cu flori mici verzui și cu fructul în formă de păstaie mare turtită, de culoare brună-roșcată, originar din America; plătică. /Orig. nec.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

glădiță s. f., g.-d. art. glădiței; pl. glădițe

glădiță s. f., g.-d. art. glădiței; pl. glădițe

glădiță s. f., g.-d. art. glădiței; pl. glădițe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GLĂDIȚĂ s. (BOT.; Gleditschia triacanthos) plătică, (reg.) roșcovar, salcâm, roșcov-sălbatic.

GLĂDIȚĂ s. (BOT.; Gleditschia triacanthos) plătică, (reg.) roșcovar, salcîm, roșcov-sălbatic.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GLĂDÍȚĂ s. f. Arbore din familia leguminoaselor, înalt până la 30 m, având ramuri cu spini mari, trifurcați cu frunze simplu și dublu penat-compuse, cu flori mici, verzui, în panicule și cu fructul o păstaie mare, turtită, brun-roșcată (Gleditschia triacanthos). Lemnul este rezistent, cu multe utilizări în tâmplărie. Cultivat în plantații forestiere, garduri vii și parcuri. Originar din America de Nord. Sin. plătică2; (pop.) salcâm boieresc.

GLEDITSCHIA L., GLĂDIȚĂ, PLĂTICĂ, ROȘCOV SĂLBATIC, fam. Leguminosae. Gen originar din Africa, America, Asia, Europa, America de S, cca 11 specii, arbori cu spini lungi, ramificați. Frunze simplu și dublu-penate cu foliole mai mici. Flori verzi, poligame, în raceme sau panicule, cu 6-10 stamine libere. Fructul, o păstaie turtită.

Intrare: glădiță
glădiță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • glădiță
  • glădița
plural
  • glădițe
  • glădițele
genitiv-dativ singular
  • glădițe
  • glădiței
plural
  • glădițe
  • glădițelor
vocativ singular
plural
glădice
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

glădiță, glădițesubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.