6 intrări

6 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GLORIOSA L., GLORIOSA, fam. Liliaceae. Gen originar din regiunile tropicale și mai ales din Africa și Indonezia, cca 5 specii, erbacee, cu tuberculi de formă cilindrică. Tulpină agățătoare, înfrunzită, spre vîrf ramificată. Frunze așezate rar, opuse sau cîte 3 în buchet, sesile, vîrful sfîrșind într-un cîrcei. Flori frumoase, singulare, cu peduncul lung, la subsuoara frunzelor, spre vîrful plantei. Perigon persistent cu 6 petale înguste, asemănătoare, foarte curbate în sus sau rulate, ondulate, rar plate, 6 stamine cu antere liniare, ovar sesil, lunguieț, cu 3 loji și multe semințe, stil prelungit, de obicei curbat cu 3 stigmate. Capsulă pieloasă sau cărnoasă.

Columnea gloriosa Sprague. (syn. C. gloriosa var. superba, hort.) Specie care înflorește iarna-primăvara. Flori mari, roșii, asemănătoare orhideelor. Frunze ovate, cafenii, limbul gofrat, fin-pubescente. Lăstari de cca 60 cm lungime. Plantă epifită, cu tulpină agățătoare (Pl. 24, fig. 137).

Gloriosa carsonii Bak. Specie care înflorește în iul.-aug. Flori numeroase, în cimă helicoidală, S petale lungi recurbate în sus și ondulate, loșii, cu marginea galbenă, stil erect. Tulpină erect-agățătoare. Frunze cuprinzînd tulpina (10-12 cm lungime) cu cîrcei în vîrf.

Gloriosa rothschildiana O’Brien. Specie cu floare roșie cu marginile galbene, 6 petale (lungi de cca 10 cm și late de 4 cm), de sub fiecare pornind o stamină (3,7-4 cm lungime), terminată cu o anteră plină cu polen galben. La desfacerea bobocului, petalele sînt: netede și întinse orizontal, cu un colorit galben-verzui pe margine, iar la mijloc, roșu-pal. După cîteva zile se colorează într-un galben-viu și roșu-plăcut și se recurbează în sus în formă de glob (cu diametrul de cca 10 cm), cu fiecare margine- a petalei ondulată. După ce floarea s-a trecut, petalele se întind din nou orizontal, pierzînd ondulațiile, culoarea galbenă devine portocalie, iar roșul se închide la culoare, florile nemaifiind aspectoase. Tijă florală, cca 20 cm înălțime. Frunzele (cca 28 cm, lungime, 7 cm lățime, la mijloc), spre vîrf, pe ultimii 5 cm, se îngustează pînă ajung la 1 mm, căpătînd forma de cîrcei cu care planta se agață. Tuberculi de formă cilindrică, a căror lungime variază între 10 și 50 cm. În general, fiecare cm de tubercul produce o floare. După terminarea perioadei de înflorire tuberculul vechi moare, rămînînd tuberculii noi, de obicei 2, așezați în poziție verticală (PI. 37, fig. 214).

Gloriosa superba L. Specie care înflorește vara. Flori cu petale foarte ondulate, cca 5-8 cm lungime, cu vîrf în formă de cîrlig, mai întîi verzi, după aceea galbene-oranj și apoi roșii-stacojii. Tulpină, 2 m înălțime, agățătoare și cu tubercul în pămînt.

Yucca gloriosa L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori mari, campanulate, albe, crem, uneori cu tentă de roșu, în paniculă. Tija florală 1,50-1,80 m înălțime. Frunze în rozetă, la bază albăstrui.

Intrare: Gloriosa (gen de plante)
Gloriosa (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Gloriosa
Intrare: Columnea gloriosa
Columnea gloriosa park  nomenclatura binară
compus
  • Columnea gloriosa
Intrare: Gloriosa carsonii
Gloriosa carsonii park  nomenclatura binară
compus
  • Gloriosa carsonii
Intrare: Gloriosa rothschildiana
Gloriosa rothschildiana park  nomenclatura binară
compus
  • Gloriosa rothschildiana
Intrare: Gloriosa superba
Gloriosa superba park  nomenclatura binară
compus
  • Gloriosa superba
Intrare: Yucca gloriosa
compus
  • Yucca gloriosa