12 definiții pentru ghionder

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHIONDER, ghiondere, s. n. Prăjină care servește pentru a pune în mișcare o ambarcațiune mică, împingând cu ea în fundul apelor puțin adânci, sau cu care se mână peștele spre plasă, cu care se construiesc gardurile pentru prinderea peștelui etc. – Din tc. gönder.

GHIONDER, ghiondere, s. n. Prăjină care servește pentru a pune în mișcare o ambarcație mică, împingând cu ea în fundul apelor puțin adânci, sau cu care se mână peștele spre plasă, cu care se construiesc gardurile pentru prinderea peștelui etc. – Din tc. gönder.

GHIONDER, ghiondere, s. n. Prăjină de care se servesc conducătorii micilor ambarcații, pentru a le pune în mișcare, împingînd cu ea în fundul unei ape puțin adînci; prăjină cu care se mînă peștele înspre plasă, în apele puțin adînci. Adunați... cîrlige, hîrlețe, lopeți, ghiondere... Ce găsiți. DAVIDOGLU, O. 85. Așa abat pescarii cu ghionderele crapii la plasă. SADOVEANU, V. F. 58. Călăuzul nostru a dezlegat luntrea din pripon; ne-am suit; și el ne-a împins o vreme cu ghionderul prin cărarea de trestii. id. N. F. 127. – Pronunțat: ghion-.

GHIONDER ~e n. 1) Băț lung și gros folosit pentru a împinge bărcile în apele puțin adânci; opintitor. 2) Prăjină având diferite întrebuințări în pescărie (la mânarea peștilor spre plasă, la construirea gardurilor pentru prinderea peștilor etc.). /<turc. gönder

ghĭondér n., pl. e (turc. gönder). Dun. de jos. Sticĭ, prăjină de împins luntrea pe baltă. V. drughineață.

ghionde sf [At: LTR / V: ~del, ~der sn / Pl: ~re / E: tc gönder] Prăjină care servește pentru a pune în mișcare o ambarcațiune mică, împingând cu ea în fundul apelor puțin adânci, sau cu care se mână peștele spre plasă, cu care se construiesc gardurile pentru prinderea peștelui etc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ghionder (desp. ghion-) s. n., pl. ghiondere

ghionder (ghion-) s. n., pl. ghiondere

ghionder s. n. (sil. ghion-), pl. ghiondere

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ghionder (ghiondere), s. n. – Prăjină. Tc. gönder (DAR).

Intrare: ghionder
  • silabație: ghion-der info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ghionder
  • ghionderul
  • ghionderu‑
plural
  • ghiondere
  • ghionderele
genitiv-dativ singular
  • ghionder
  • ghionderului
plural
  • ghiondere
  • ghionderelor
vocativ singular
plural
ghionderă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ghiondel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ghionder, ghionderesubstantiv neutru

  • 1. Prăjină care servește pentru a pune în mișcare o ambarcațiune mică, împingând cu ea în fundul apelor puțin adânci, sau cu care se mână peștele spre plasă, cu care se construiesc gardurile pentru prinderea peștelui etc. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Adunați... cîrlige, hîrlețe, lopeți, ghiondere... Ce găsiți. DAVIDOGLU, O. 85. DLRLC
    • format_quote Așa abat pescarii cu ghionderele crapii la plasă. SADOVEANU, V. F. 58. DLRLC
    • format_quote Călăuzul nostru a dezlegat luntrea din pripon; ne-am suit; și el ne-a împins o vreme cu ghionderul prin cărarea de trestii. SADOVEANU, N. F. 127. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.