2 intrări

12 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

frișcăi vi [At: ALRM II/I h. 36 / V: (Trs) fâș~ / Pzi: frișcăi / E: fo] (Reg) A șuiera printre dinți.

FRÍȘCĂ1 s. f. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul, devine spumoasă. ♦ Smântână bătută cu zahăr și servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri. – Et. nec.

friș1 sfs [At: DA / E: nct] 1 Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul, devine spumoasă. 2 Smântână bătută cu zahăr și servită ca desert sau ca garnituiră la prăjituri.

prișcă[1] sf vz frișcă

 1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

FRÍȘCĂ1, friști, s. f. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul, devine spumoasă. ♦ Smântână bătută cu zahăr și servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri. – Et. nec.

FRÍȘCĂ1 s. f. Strat de smîntînă proaspătă care se ridică la suprafața laptelui nefiert după cîteva ore de la mulgere și care, bătută cu bătătorul, devine spumoasă. Prăjitură cu frișcă.

frișcă1 sfs [Atestare: DA Etimologie: necunoscută] 1. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după cîteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul, devine spumoasă. 2. Smântână bătută cu zahăr și servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri.

FRÍȘCĂ f. Smântână proaspătă bătută cu zahăr până se face spumă, folosită ca desert sau ca garnitură la prăjituri. [G.-D. frișcăi] /Orig. nec.

frișcă f. cremă bătută. [Origină necunoscută].

fríșcă f., pl. ste și ștĭ (imit. după zgomotu bătăiĭ acesteĭ creme. Cp. și cu ung. friskó, bluză). Vest. Un fel de cremă albă care se ĭa dela laptele nefert prins înainte de a se acri (de a se face în smîntînă) și care se pune la cataifurĭ ș. a. Fișcă. Fig. Fam. (în Mold. flișcă). Zgîtie, potcă, fată neastîmpărată de 10-12 anĭ. V. fîță.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

fríșcă1 (produs lactat) s. f., g.-d. art. fríșcăi

fríșcă (produs lactat) s. f., g.-d. art. fríșcăi

Intrare: frișcăi
frișcăi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: frișcă (produs)
frișcă1 (fără pl.) substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin (F99)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • frișcă
 • frișca
plural
genitiv-dativ singular
 • frișcăi
plural
vocativ singular
plural
prișcă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

frișcă (produs) prișcă

 • 1. Strat de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul, devine spumoasă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Prăjitură cu frișcă.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Smântână bătută cu zahăr și servită ca desert sau ca garnitură la prăjituri.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: