16 definiții pentru fiord

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FIORD, fiorduri, s. n. Golf marin îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte. [Pr.fi-ord] – Din fr. fjord.

fiord sn [At: GHEREA, ST. CR. I, 253 / P: fi-ord / Pl: ~uri / E: fr fiord] Golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte.

FIORD, fiorduri, s. n. Golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte. [Pr.: fi-ord] – Din fr. fjord.

FIORD, fiorduri, s. n. Golf maritim îngust, care intră adinc în uscat, cu maluri abrupte, sinuoase și înalte caracteristic pentru coasta de apus a Peninsulei Scandinavice. În suflet port o lume minunată... Fiorduri, munți, priveliști, din Sahara Ies rînd pe rînd din noaptea minții mele. TOPÎRCEANU, P. O. 65. Pastorul trece cu luntrea prin fiorduri, printre stînci ascuțite. GHEREA, ST. CR. I 253. – Pronunțat: fi-ord.

FIORD s.n. Golf marin adînc și strîmt, cu maluri abrupte, care se întîlnește mai ales pe coasta de apus a Norvegiei. [Pron. fi-ord. / < fr. fiord, fjord, norv. fjord].

FIORD s. n. golf maritim îngust și adânc, cu maluri abrupte. (< fr. fiord)

FIORD ~uri n. Golf marin sinuos și îngust, cu maluri înalte și abrupte, care pătrunde adânc în interiorul uscatului. [Sil. fi-ord] /<fr. fiord

fiord n. golf îngust și adânc (în ghețarele Norvegiei).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fiord (desp. fi-ord) s. n., pl. fiorduri

fiord (fi-ord) s. n., pl. fiorduri

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FIÓRD (< fr., germ.) s. n. Golf marin adânc, strâmt, sinuos, cu țărmuri abrupte, format în urma pătrunderii apelor marine în văile glaciare după topirea ghețarilor. Sunt numeroase în Norvegia, Noua Zeelandă, Chile și Groelanda. Unul dintre cele mai mari este Sognefjord, de pe coasta de V a Norvegiei (lungime: 220 km; lățime: 6 km; ad. max.: 1.308 m).

BOKNA FJORD [bocn fiu:r], fiord al M. Nordului, pe coasta de SV a Norvegiei. Lungime: c. 56 km; lățime: 15-16 km. Ad. max.: 917 m. Pe malul său sudic se află portul Stavanger.

OSLO FJORD [uslu fju:r], fiord în S Norvegiei, cu ieșire la str. Skagerrak. Țărmuri dantelate. Lungime: 120 km; lățime: 15-30 km; ad. max.: 0,5 m. Pe țărmul lui se află orașul Oslo.

PORSANGEN sau PORSANGER FJORD, fiord în extremitatea de NNE a Norvegiei, cu ieșire la M. Barents; 401 km lungime.

SOGNEFJORD [soŋnəfiu:r], cel mai lung fiord de pe țărmul SV al Norvegiei, la 72 km N de Bergen; lungime: 204 km; lățime: 1,4-4,8 km; ad. max.: 1308 m. Dominat la nord de platoul m-ților Jotunheimen. Datorită apei sărate și a marii adâncimi nu îngheață pe timpul iernii. Numeroase cascade. Importantă cale de navigație și de turism.

Intrare: fiord
  • silabație: fi-ord info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fiord
  • fiordul
  • fiordu‑
plural
  • fiorduri
  • fiordurile
genitiv-dativ singular
  • fiord
  • fiordului
plural
  • fiorduri
  • fiordurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fiord, fiordurisubstantiv neutru

  • 1. Golf marin îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote În suflet port o lume minunată... Fiorduri, munți, priveliști, din Sahara Ies rînd pe rînd din noaptea minții mele. TOPÎRCEANU, P. O. 65. DLRLC
    • format_quote Pastorul trece cu luntrea prin fiorduri, printre stînci ascuțite. GHEREA, ST. CR. I 253. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.