5 definiții pentru evaporit

evaporit sn [At: GEOLOGIA, 31 / Pl: ~e / E: fr évaporite] 1 Sare gemă rezultată din evaporarea apei de mare din lagune sau a apei continentale dintr-un deșert. 2 Rocă sedimentară rezultată din evaporarea apei de mare din lagune sau a apei continentale dintr-un deșert Si: ghips.

EVAPORÍT s.n. (Geol.) Nume dat sărurilor precipitate din apele lacurilor situate în deșert sau în apele golfurilor oceanice, unde evaporarea se produce rapid. [< fr. évaporite].

EVAPORÍT s. n. rocă sedimentară (sare gemă, ghips etc.) care se formează prin evaporarea apei de mare (dintr-o lagună). (< fr. évaporite)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

evaporit, (engl.= evaporite), termen generic utilizat pentru a defini rocile formate în exclusivitate pe cale chimică și separate din soluții hipersaline a căror concentrație a crescut progresiv, paralel cu pierderea apei prin evaporare. E. reprezintă surse economice de sare gemă, sulfați și săruri delicvescente și se formează în medii naturale foarte variate: lagune, golfuri, zone → sabkha și lacuri deșertice, situate în zone aride. În natură, e. se întâlnesc sub formă de corpuri geologice tabulare, lentile și sâmburi în axele unor strate cutate (diapir) și sunt răspândite în toate continentele, în formațiuni geologice de toate vârstele.

Intrare: evaporit
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular evaporit evaporitul
plural
genitiv-dativ singular evaporit evaporitului
plural
vocativ singular
plural