2 intrări

12 definiții

*etiopiánă (limbă) (-ti-o-pi-a-) s. f., g.-d. art. etiopiénei (-pi-e-)

etiopian, ~ă [At: ENC. ROM. I, 51 / P: e-ti-o-pi-an / S și: aet~ / Pl: ~ieni, ~iene / E: fr éthiopien] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Etiopiei Si: (înv) etiop (1), (îvr) etioplean (1). 3-4 smf, a (Om) originar din Etiopia Si: etiop (2), (îvr) etioplean (2). 5 snp Popor care locuiește în Etiopia Si: etiop (3), (îvr) etioplean (3). 6-7 a Care aparține Etiopiei sau etiopienilor (5) Si: etiopenesc (1-2), (rar) etiopic (1-2), (îvr) etiopesc (1-2), etiopicesc (1-2). 8-9 a Privitor la Etiopia sau la etiopieni Si: etiopenesc (3-4), (rar) etiopic (3-4), (îvr) etiopesc (3-4), etiopicesc (3-4).

ETIOPIÁN, -Ă, etiopieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Etiopiei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Etiopiei sau etiopienilor (1), privitor la Etiopia ori la etiopieni. ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de etiopieni. [Pr.: -ti-o-pi-an] – Din fr. éthiopien.

ETIOPIÁN, -Ă, etiopieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Etiopiei. 2. Adj. Care aparține Etiopiei sau populației ei, privitor la Etiopia sau la populația ei. [Pr.: -ti-o-pi-an] – Din fr. Éthiopien.

ETIOPIÁN1, -Ă, etiopieni, -e, adj. Din Etiopia, care se referă la Etiopia sau la locuitorii ei; caracteristic Etiopiei. Inima mi-e arsă De soare etiopian. MACEDONSKI, O. I 69. – Pronunțat: -ti-o-pi-an.

ETIOPIÁN2, -Ă, etiopieni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Etiopiei sau care este originară de acolo. – Pronunțat: -ti-o-pi-an.

etiopián (-ti-o-pi-an) adj. m., s. m., pl. etiopiéni (-pi-eni); adj. f., s. f. etiopiánă, pl. etiopiéne

etiopián s. m., adj. m. (sil. -ti-o-pi-an), pl. etiopiéni (sil. -pi-eni); f. sg. etiopiánă, g.-d. art. etiopiénei, pl. etiopiéne

ETIOPIÁN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Etiopia. ♦ limbi ĕne = limbi semitice din Etiopia și Eritrea, cu excepția arabei. (< fr. éthiopien)

ETIOPIÁN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Etiopiei sau este originară din Etiopia. /Din Etiopia + suf. ~an

ETIOPIÁN1 ~ánă (~éni, ~éne) Care aparține Etiopiei sau populației ei; din Etiopia. /Din Etiopia + suf. ~an


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ETIOPIÁN, -Ă (< fr.) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Locuitor al Ethiopiei. 2. Adj. Care aparține Ethiopiei sau la etiopieni. ◊ Biserica e. = comunitate de creștini (copți) din Ethiopia, de tendință monofizită, organizată în sec. 7. Până în 1951, episcopii și preoții erau hirotonisiți de patriarhul copt de la Alexandria. În 1958, B. e. devine patriarhie autocefală.

Intrare: etiopiană
  • silabație: e-ti-o-pi-an
substantiv feminin (F17)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular etiopia etiopiana
plural etiopiene etiopienele
genitiv-dativ singular etiopiene etiopienei
plural etiopiene etiopienelor
vocativ singular etiopiană, etiopiano
plural etiopienelor
Intrare: etiopian (adj.)
  • silabație: e-ti-o-pi-an
adjectiv (A21)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular etiopian etiopianul etiopia etiopiana
plural etiopieni etiopienii etiopiene etiopienele
genitiv-dativ singular etiopian etiopianului etiopiene etiopienei
plural etiopieni etiopienilor etiopiene etiopienelor
vocativ singular etiopianule, etiopiene etiopiană, etiopiano
plural etiopienilor etiopienelor

etiopian etiopiană

etimologie:

  • limba franceză éthiopien
    surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • Etiopia + sufix -an
    surse: NODEX