8 definiții pentru epanodă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EPANODĂ, epanode, s. f. Procedeu retoric constând în reluarea detaliată a fiecărui cuvânt sau grup de cuvinte dintr-un vers. – Din fr. épanode.

EPANODĂ, epanode, s. f. Procedeu retoric constând în reluarea detaliată a fiecărui cuvânt sau grup de cuvinte dintr-un vers. – Din fr. épanode.

epano sf [At: DN3 / Pl: ~de / E: fr épanode] Procedeu retoric constând în reluarea detaliată a fiecărui cuvânt sau grup de cuvinte dintr-un vers.

EPANO s.f. (Lit.) Figură de stil care constă în reluarea unui cuvînt sau grup de cuvinte la începutul unor unități sintactice; regresiune (6) [în DN]. [Cf. fr. épanode, gr. epanodos – întoarcere].

EPANO s. f. procedeu retoric constând în reluarea unui cuvânt, sau grup de cuvinte la începutul unor unități sintactice; regresiune (6). (< fr. épanode, gr. epanodos)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

epano s. f., g.-d. art. epanodei; pl. epanode

epano s. f., g.-d. art. epanodei; pl. epanode

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

epanodă (gr. epanodos „întoarcere”, „recapitulare”), figură care constă în repetarea detaliată, explicitară a fiecăruia din membrii unei părți de propoziție multiple (subiect, atribut, complement, nume predicativ), alcătuită, de obicei din doi membri, dar și din mai mulți: ab(c): a... b... (c) (R). „Ileana Vrancea subliniază că romanul a fost «dat la iveală cu parcimonie, sub haină de împrumut și fără publicitate». Da, cu parcimonie, pentru că autorul n-a găsit destul de vrednic de a fi dat la tipar; sub haină de împrumut, întrucât nu a specificat proveniența fiecărei bucăți; și fără publicitate, deoarece Lovinescu de obicei lăsa să «transpire» note sau reportaje de pe proiectele lui critice sau literare.” (Șerban Cioculescu) Sin. regresiune.

Intrare: epanodă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • epano
  • epanoda
plural
  • epanode
  • epanodele
genitiv-dativ singular
  • epanode
  • epanodei
plural
  • epanode
  • epanodelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

epano, epanodesubstantiv feminin

  • 1. Procedeu retoric constând în reluarea detaliată a fiecărui cuvânt sau grup de cuvinte dintr-un vers. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: regresiune
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.