10 definiții pentru embriogeneză


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EMBRIOGENÉZĂ s. f. Proces de transformare succesivă a ovulului fecundat și a embrionului până la ecloziune sau naștere; dezvoltare embrionară. [Pr.: -bri-o-] – Din fr. embryogenèse.

embriogene sf [At: DN2 / P: ~bri-o~ / Pl: ~ze / E: fr embryogenèse] (Blg) 1 Serie de transformări prin care trece un organism vegetal sau animal, de la stadiul de ou sau spor până la stadiul de adult Si: embriogenie (1). 2 Perioadă incipientă în dezvoltarea plantelor și animalelor pluricelulare în cursul căreia se formează embrionul Si: embriogenie (2).

EMBRIOGENÉZĂ s. f. Proces de transformare succesivă a oului și a embrionului până la ecloziune sau naștere; dezvoltare embrionară. [Pr.: -bri-o-] – Din fr. embryogenèse.

EMBRIOGENÉZĂ s.f. (Biol.) Serie de transformări pe care le suferă individul de la stadiul de ou sau de spor până la cel de adult; embriogenie. [< fr. embryogenèse].

EMBRIOGENÉZĂ s. f. proces de formare și dezvoltare a embrionului până la ecloziune sau naștere; embriogenie. (< fr. embryogenèse)

EMBRIOGENÉZĂ f. Proces de transformare a individului în dezvoltarea sa de la stadiul de ou sau de spor până la ecloziune sau naștere; dezvoltare embrionară. /<fr. embryogenese


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

embriogenéză (-bri-o-) s. f., g.-d. art. embriogenézei

embriogenéză s. f. (sil. -bri-o-), g.-d. art. embriogenézei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

EMBRIOGENÉZĂ s. v. dezvoltare embrionară.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

EMBRIO- „embrion, germen”. ◊ gr. embryon „fetus, germen, embrion” > fr. embryo-, germ. id., engl. id. > rom. embrio-.~blast (v. -blast), s. n., parte a discului germinal din care se dezvoltă embrionul propriu-zis; ~cardie (v. -cardie), s. f., ritm cardiac patologic, care apare în miocarditele grave; ~ctonie (v. -ctonie), s. f., acțiune de suprimare a embrionului în matrice; ~fite (v. -fit), s. f. pl., grup de plante care, în cursul dezvoltării lor ontogenetice, formează un embrion; ~for (v. -for), adj., s. n., 1. adj., (Despre plante) Care generează și poartă embrioni. 2. s. n., Strat saciform și dilatat de celule care poartă embrionii din arhegoane, la licopodiacee. 3. s. n., Formațiune înconjurată de o membrană rezistentă, constituită din embrionul hexacant de cestode; ~ftorie (v. -ftorie), s. f., lezare toxică a embrionului; ~gen (v. -gen1), adj., care generează embrionul; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de transformare succesivă a oului și embrionului pînă la ecloziune sau naștere; sin. embriogenie; ~genie (v. -genie1), s. f., embriogeneză*; ~grafie (v. -grafie), s. f., disciplină care se ocupă cu descrierea embrionului; ~id (v. -id), adj., care se aseamănă cu un embrion; sin. embriomorf; ~lemă (v. -lemă1), s. f., membrană extraembrionară; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în embriologie; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază stadiile de dezvoltare embrionară; ~morf (v. -morf), adj., embrioid*; ~nomie (v. -nomie), s. f., știință care se ocupă cu clarificarea embrionului; ~patie (v. -patie), s. f., maladie apărută în cursul dezvoltării embrionare; ~tocie (v. -tocie), s. f., expulzare spontană sau provocată a fătului din cavitatea uterină, înainte ca acesta să fie viabil; sin. avort; ~tom (v. -tom), s. n., 1. Instrument utilizat în embriotomie. 2. Somatotom*; ~tomie (v. -tomie), s. f., secționare intrauterină pe cale obstetricală a fătului mort; ~trof (v. -trof), adj., care furnizează substanțele nutritive folosite în timpul gestației; ~trofie (v. -trofie), s. f., ansamblu de procese prin care se asigură nutriția oului, a embrionului sau a fătului.

Intrare: embriogeneză
embriogeneză substantiv feminin
 • silabație: em-bri-o- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • embriogene
 • embriogeneza
plural
 • embriogeneze
 • embriogenezele
genitiv-dativ singular
 • embriogeneze
 • embriogenezei
plural
 • embriogeneze
 • embriogenezelor
vocativ singular
plural

embriogeneză

 • 1. Proces de transformare succesivă a ovulului fecundat și a embrionului până la ecloziune sau naștere; dezvoltare embrionară.
  surse: DEX '09 DN sinonime: embriogenie

etimologie: