2 intrări

16 definiții

ELIMINÁT adj. v. anulat.

ELIMINÁ, elímin, vb. I. Tranz. A îndepărta, a înlătura, a exclude (dintr-o colectivitate, dintr-un ansamblu); spec. a da pe un elev afară din școală. ♦ A îndepărta din plămâni aerul (în procesul respirației); a expira. – Din fr. éliminer, lat. eliminare.

ELIMINÁ, elímin, vb. I. Tranz. A îndepărta, a înlătura, a exclude (dintr-o colectivitate, dintr-un ansamblu); spec. a da pe un elev afară din școală. ♦ A îndepărta din plămâni aerul (în procesul respirației); a expira (1). – Din fr. éliminer, lat. eliminare.

ELIMINÁ, elímin, vb. I. Tranz. A îndepărta, a înlătura, a exclude dintr-un tot, dintr-un ansamblu. Organismul elimină toxinele.Datorită respirației... sîngele poate absorbi fără întrerupere cantități mereu noi de oxigen și poate elimina în aerul înconjurător bioxidul de carbon acumulat în el. ANATOMIA 66. ♦ (În învățămînt) A da afară din școală. Vei fi eliminat din școală. Imediat voi supune cazul dumitale conferinței profesorale. SADOVEANU, N. F. 145.

eliminá (a ~) vb., ind. prez. 3 elímină

eliminá vb., ind. prez. 1 sg. elímin, 3 sg. și pl. elímină

ELIMINÁ vb. 1. v. anula. 2. v. scoate. 3. v. curăța. 4. a scoate. (A ~ un element dintr-o serie.) 5. v. suprima. 6. a evacua. (A ~ fecale, gaze.) 7. v. exclude. 8. v. înlătura.

ELIMINÁ vb. I. tr. A scoate, a îndepărta, a înlătura; (spec.) a da afară din școală. [P.i. elímin, 3,6 -nă. / < fr. éliminer, it., lat. eliminare].

ELIMINÁ vb. tr. a scoate, a îndepărta, a înlătura; (spec.) a da afară din școală. (< fr. éliminer, lat. eliminare)

A ELIMINÁ elímin tranz. 1) (substanțe, materii, alternative etc.) A îndepărta printr-o selecție. 2) A da afară; a nu admite; a exclude. ~ un elev din școală. 3) A face să nu mai existe; a suprima; a lichida. ~ dificultățile. ~ o necunoscută. /<fr. éliminer, lat. eliminare

eliminà v. 1. a da afară, a depărta: a elimina pe un solicitator; 2. fig. a suprima: a elimina un nume din listă.

*elímin și -ez, a v. tr. (lat. e-limino, -áre, d. limen, prag). Daŭ afară, expulsez [!], a elimina un elev dintr'o școală. Expulsez din organizm: a elimina materiile toxice. Mat. Suprim, șterg: a elimina o necunoscută.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ELIMINÁT adj. anulat, înlăturat, scos, suprimat, șters, tăiat. (Un paragraf, un rînd, un cuvînt ~.)

ELIMINÁ vb. 1. a anula, a înlătura, a scoate, a suprima, a șterge, a tăia, (reg.) a ștricui. (A ~ un rînd, un fragment dintr-un text.) 2. a depărta, a îndepărta, a înlătura, a scoale. (A ~ petele de grăsime de pe haine.) 3. a curăța, a îndepărta, a înlătura. (A ~ murdăria de pe jos.) 4. a scoate. (A ~ un element dintr-o serie.) 5. a înlătura, a scoate, a suprima, (Transilv. și Bucov.) a delătura. (A ~ dulciurile din alimentație.) 6. a evacua. (A ~ fecale, gaze.) 7. a exclude, a îndepărta, a înlătura, a scoate. (A ~ pe cineva dintr-o organizație.) 8. a îndepărta, a înlătura, a suprima. (A ~ cauza răului.)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

A ELIMINA GAZE INTESTINALE a se băși, a se bese, a călca pe broască, a fi mâncat de prin gunoaie, a gaza, a se pârțâi, a trage bășini / pârțuri / rachete / vânturi.

Intrare: elimina
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) elimina eliminare eliminat eliminând singular plural
elimină eliminați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) elimin (să) elimin eliminam eliminai eliminasem
a II-a (tu) elimini (să) elimini eliminai eliminași eliminaseși
a III-a (el, ea) elimină (să) elimine elimina elimină eliminase
plural I (noi) eliminăm (să) eliminăm eliminam eliminarăm eliminaserăm, eliminasem*
a II-a (voi) eliminați (să) eliminați eliminați eliminarăți eliminaserăți, eliminaseți*
a III-a (ei, ele) elimină (să) elimine eliminau elimina eliminaseră
Intrare: eliminat
eliminat adjectiv
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular eliminat eliminatul elimina eliminata
plural eliminați eliminații eliminate eliminatele
genitiv-dativ singular eliminat eliminatului eliminate eliminatei
plural eliminați eliminaților eliminate eliminatelor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)