2 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DOLIE, dolii, s. f. 1. Șanț sau unghi format la intersecția a două versante de acoperiș. 2. (Reg.) Loc în care un râu curge încet, lin. – Din sl. dolĕ.

DOLIE, dolii, s. f. 1. Șanț sau unghi format la intersecția a două versante de acoperiș. 2. (Reg.) Loc în care un râu curge încet, lin. – Din sl. dolĕ.

dolie1[1] sf [At: (a. 1829) IORGA, S.D. XIV, XXXV / V: doiu s / Pl: ~ii / E: vsl долѥ] (Mai ales Mol) 1 Parte a albiei unui râu, cu înclinație mică și curgere lină, unde apa este adâncă. 2 Loc adăpostit de vânt. 3 Bulboană. 4 (Reg) Loc unde apa iese de pe jilipul morii, dând impresia că fierbe. 5 (La casele țărănești) Loc de pe acoperiș unde se unesc două planuri. 6 Șanț de scurgere a apei în apropierea streașinilor la clădirile care au acoperișul puțin înclinat. 7 Tabla care căptușește dolia (6). 8 (Reg) Partea cea mai înaltă a acoperișului unei case.

  1. Accentuare improbabilă — LauraGellner

dolie2 sf [At: H XII, 40 / Pl: ~ii / E: nct] (Mol) Bacșiș dat lăutarilor la nuntă.

DOLIE, dolii, s. f. 1. (Mold.) Loc în care o apă curgătoare curge încet, leneș. Anul trecut, subt lunca de la malul celălalt era o dolie, care acuma a rămas pe uscat. SADOVEANU, Î. A. 10. ◊ (Adjectival). Caută de mai îngăduie pluta mai ales pe unde-i apa dolie. ȘEZ. V 70. 2. Șanț sau jgheab format la intersecția a două versante de acoperiș. La coamă se pune un rînd de olane... iar la dolie se pune pe dedesubt o tablă de fier. La TDRG. La cele două puncturi unde se unesc doliile, [casa] avea cîte o bășică de pămînt smălțuită, cu vîrful în formă de pasăre. FILIMON, C. 263.

DOLIE ~i f. 1) Linie de intersecție a două versante de acoperiș. 2) reg. Loc unde o apă (râu, fluviu) curge mai încet. [Art. dolia; G.-D. doliei; Sil. -li-e] /<sl. dole

dolie f. întretăierea a două planuri de învelitoare a unei case. [Cf. slav. DOLIE, în jos].

1) dólie f. (vsl. dolĕ, rut. doli, jos, în jos, d. dolina, vale. V. dolină). Est. Văĭoagă între doŭă dealurĭ. Adîncătură între doŭă planurĭ ale unuĭ acoperiș. Partea lină a unuĭ rîŭ de munte.

2) dólie f. (rus. rut. dólĕa, porțiune, parte). Nord. Refenea, cotizațiune (de la flăcăĭ p. lăŭtarĭ la horă).

doliésc v. tr. (d. dolie 1). Împing pluta la vale (la adînc).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dolie (reg.) (desp. -li-e) s. f., art. dolia (desp. -li-a), g.-d. art. doliei; pl. dolii, art. doliile (desp. -li-i-) corectat(ă)

dolie (-li-e) s. f., art. dolia (-li-a), g.-d. art. doliei; pl. dolii, art. doliile (-li-i-)

dolie s. f. (sil. -li-e), art. dolia (sil. -li-a), g.-d. art. doliei; pl. dolii, art. doliile (sil. -li-i-)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dolie (dolii), s. f.1. Șanț, unghi format la intersecția a două versante de acoperiș. – 2. (Mold.) Loc în care un rîu curge încet. Sl. dolĕ „în jos” (Tiktin; Candrea; Iordan, BF, VII, 241), cf. rut. doli.Der. doli (var. dolii), vb. (a conduce pluta spre un loc liniștit); dolină, s. f. (depresiune în formă de pîlnie), cuvînt științific, din sb., slov. dolina prin intermediul germ. Doline; dornă, s. f. (ochi de apă liniștită), probabil alterare de la *dolnă, conservat în Olt. și Trans. și în toponimul Dorna. Probabil aceleiași rădăcini sl. îi aparține dulaș, s. n. (cărare pentru oi).

Intrare: dolia
dolia
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: dolie
  • silabație: do-li-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dolie
  • dolia
plural
  • dolii
  • doliile
genitiv-dativ singular
  • dolii
  • doliei
plural
  • dolii
  • doliilor
vocativ singular
plural
doiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dolie, doliisubstantiv feminin

  • 1. Șanț sau unghi format la intersecția a două versante de acoperiș. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote La coamă se pune un rînd de olane... iar la dolie se pune pe dedesubt o tablă de fier. La TDRG. DLRLC
    • format_quote La cele două puncturi unde se unesc doliile, [casa] avea cîte o bășică de pămînt smălțuită, cu vîrful în formă de pasăre. FILIMON, C. 263. DLRLC
  • 2. regional Loc în care un râu curge încet, lin. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Anul trecut, subt lunca de la malul celălalt era o dolie, care acuma a rămas pe uscat. SADOVEANU, Î. A. 10. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Caută de mai îngăduie pluta mai ales pe unde-i apa dolie. ȘEZ. V 70. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.