2 intrări

11 definiții

discolór, ~ă a [At: LM / Pl: ~i, ~e / E: lat discolorus] (Ltî; rar) Multicolor.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

C. discolor Blume. Specie cu frunze delicate, colorate în roșu, cu suprafața dintre nervuri albă-argintie. Cea mai frumoasă specie.

C. discolor hort. Specie cu frunze divizate în 2, foliolele lanceolate cu vîrf ascuțit și margine ondulată, în tinerețe cu dungi maro-portocalii.

Canna discolor Lindl. Specie care înflorește în aug.-sept. Flori roșii, mai luminos în exterior, în interior roșii-portocalii. Frunze mari, ovat-ascuțite, pe partea superioară striate cu purpur, pe cea inferioară roșii-sîngerii. Rizom gros, ramificat.

H. discolor (Jacq.) Cass. Specie care înflorește vara. Flori (foliolele involucrului lanceolate, purpur-maronii, glabre, la bază pubescente) roșii-purpur-deschis, dispuse în, capitule mici, cilindrice. Frunze bazilare mici, scurt-pețiolate, rotunde, crestate, pieloase pe partea inferioară, gri sau maronii, pîsloase, iar pe cea superioară verzi-închis, glabre, cu nervuri adîncite. Plantă tîrîtoare pe sol. Tulpină de cca 8 cm înălțime, pîsloasă, maro-deschis, neramificată, cu un singur capitul și 1-2 frunze în formă de solzi.

HAEMARIA Lindl. HEMARIA, fam.. Orchidaceae: Gen originar din India pînă în China de S, care are o singură specie: Haemaria discolor Lindl. Specie care înflorește toamna-iarna. Flori albe cu mijlocul galben, cca IO pe o tulpină înaltă de 18- 22 cm, erectă. Frunze ornamentale, pe partea inferioară purpur-deschis, pe cea superioară catifelate, verzi-închis.

Hoffmannia discolor Hemsl. Specie cu flori roșii, în ciorchini lungi de 1 cm, cu peduncul lung, roșu, pendent. Frunze scurt-pețiolate, oblong-lanceolate, nedentate, lungi de cca 13 cm și late de cca 4 cm, pe partea inferioară purpur-deschis, pe cea superioară verzi-lucioase. Plantă înaltă de cca 16 cm, formează covoare; ușor pubescentă, ramificată de la bază. Tulpină rotundă, roșie- purpur.

Holodiscus discolor (Pursh) Maxim. (syn. Spiraea discolor Pursh). Specie care înflorește vara. Flori albe-gălbui, dispuse în paniculă mare, pendentă. Frunze oblonge, cu vîrf bont, la bază nedentate, apoi ușor lobate, pe partea inferioară pîsloase, pe cea superioară glabre dispuse pe ramuri subțiri, deseori pendente. Arbust de cca 3 m înălțime, lujeri erecți, viguroși, maro sau maro-gri, ramificați.

Malaxis discolor O. Ktze. (syn. Microstylis discolor Lindl.). Specie care înflorește vara. Flori mici, galbene, în ciorchine dens. Frunze la baza tulpinii (de pînă la 25 cm înălțime), pe partea superioară maroniî- roșietice, pe margini verzi, pe partea inferioară violete-deschis.

RHOEO Hance, ROEO, fam. Commelinaceae. Gen care are o singură specie: Rhoeo discolor (L’Herit.) Hance. Specie originară din Mexic, decorativă prin frunzele ei liniar-lanceolate, pînă la 35 cm lungime, 5-8 cm lățime, pe partea superioară panașate cu dungi longitudinale, galbene, iar pe partea inferioară de un roșu-purpuriu. Flori mici, albe, foarte multe la un loc, închise în niște frunzulițe pergamentoase în formă de scoici, aflate la subsuoara frunzelor. Plantele bătrîne pot atinge înălțimi considerabile, degarnisindu-se, însă la bază (Pl. 63, fig. 357).

W. discolor Rchb. f. (syn. Zygopetalum discolor Rchb.). Specie care înflorește în a II-a parte a iernii. Flori (petalele exterioare alb- ivoire, cele interioare cu pete violete-deschis, label violet-închis, spre vîrf albicios) pe un peduncul pînă la 15 cm înălțime.

Intrare: discolor
discolor
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: Holodiscus discolor
Holodiscus discolor
Spiraea discolor